GuidePedia

0

Άγγελος Ρούσσος
Μπάζει την Τουρκία στο ενεργειακό παιχνίδι: Υπάρχει χώρος για όλους εδώ-Ιταλική διπλωματία: Το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο με την αποδοχή της αρχής ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστά κυρίαρχα κράτη.

Ιταλοί εμπειρογνώμονες αξιολόγησαν την 3η αυριανή διακυβερνητική σύνοδο κορυφής Τουρκίας-Ιταλίας. Ο Πρέσβης ε.τ. Carlo Marsili διεμήνυσε πως «στη Λιβύη, τόσο η Τουρκία όσο και η Ιταλία υποστηρίζουν την ίδια κυβέρνηση στην Τρίπολη. Η κατάσταση στη Λιβύη είναι εξαιρετικά αβέβαιη και μπλοκαρισμένη. Πιστεύω ότι η Τουρκία και η Ιταλία μπορούν να κάνουν πολλά σε αυτό το θέμα.Η Τουρκία έχει επίσης ισχυρή παρουσία αυτή τη στιγμή».

Εκφράζοντας ότι τα συμφέροντα της Ιταλίας και της Τουρκίας επικεντρώνονται ως επί το πλείστον στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Μαρσίλι δήλωσε ότι είναι θέμα διευθέτησης ερευνητικών δραστηριοτήτων στον ενεργειακό τομέα, πως «υπάρχει χώρος για όλους εδώ, ώστε Τουρκία και Ιταλία να συνεργαστούν στην ενεργειακή εξερεύνηση»!

Η τρίτη διακυβερνητική σύνοδος κορυφής Τουρκίας-Ιταλίας, μετά την πρώτη η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη το 2008 και τη δεύτερη στη Ρώμη το 2012, θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Άγκυρα.

Ο Κάρλο Μαρσίλι, ο οποίος υπηρέτησε ως Πρέσβης της Ιταλίας στην Άγκυρα το 2004-2010 και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην έναρξη των συναντήσεων κορυφής μεταξύ των δύο χωρών εκείνη την εποχή, δήλωσε: «Είμαι χαρούμενος που ήμουν ο διοργανωτής της πρώτης Ιταλοτουρκικής διακυβερνητικής συνόδου κορυφής στη Σμύρνη τον Νοέμβριο του 2008. Υπήρχε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι και η μισή ιταλική κυβέρνηση είχε έρθει για αυτή τη σύνοδο κορυφής»

Ο Μαρσίλι δήλωσε ότι είχε την επιθυμία να συνεχίσει αυτή τη σύνοδο κορυφής κάθε χρόνο εκείνη την εποχή, αλλά δεν εξελίχθηκε με αυτόν τον τρόπο. "Τώρα βρισκόμαστε στις παραμονές της τρίτης. Είναι μια πολύ σημαντική σύνοδος κορυφής. Επειδή οι τουρκο-ιταλικές σχέσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν εκ νέου σχεδόν σε κάθε τομέα με αυτή τη σύνοδο κορυφής. Ταυτόχρονα, αυτή η σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τη Μαδρίτη. Παρουσιάζει μια ευκαιρία καθώς λαμβάνει χώρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ», είπε.

Υπογραμμίζοντας ότι η γενική πορεία των σχέσεων Τουρκίας-Ιταλίας είναι πάντα γόνιμη και για τις δύο πλευρές, ο Μαρσίλι είπε: «Υπάρχει στόχος να επιτευχθούν μεγάλοι στόχοι, ειδικά στον τομέα της οικονομίας, ότι ο όγκος του διμερούς εξωτερικού εμπορίου είναι αυτή τη στιγμή στο επίπεδο των 22 -23 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ αυξάνεται ο αριθμός των ιταλικών εταιρειών που επενδύουν στην Τουρκία, αυξάνεται και ο αριθμός των Τούρκων επιχειρηματιών στην Ιταλία».

ΛΙΒΥΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τονίζοντας ότι εκτός από αυτά, υπάρχουν ορισμένα πολιτικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού οι δύο χώρες, ο Πρέσβης επί τιμή είπε: "Όπως η Λιβύη. Στη Λιβύη, τόσο η Τουρκία όσο και η Ιταλία υποστηρίζουν την ίδια κυβέρνηση, την Τρίπολη. Η κατάσταση στη Λιβύη είναι εξαιρετικά αβέβαιη. Αυτός ο αποκλεισμός θα πρέπει να αρθεί. Πιστεύω ότι η Τουρκία και η Ιταλία μπορούν να κάνουν πολλά σε αυτό το θέμα. Η Τουρκία έχει επίσης ισχυρή παρουσία αυτή τη στιγμή" αυτός είπε.

Εκφράζοντας ότι τα συμφέροντα της Ιταλίας και της Τουρκίας επικεντρώνονται κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Μαρσίλι είπε ότι υπάρχει χώρος για να οργανωθούν ερευνητικές δραστηριότητες στον ενεργειακό τομέα. «Υπάρχει χώρος για όλους εδώ, ώστε η Τουρκία και η Ιταλία να μπορούν να συνεργαστούν στην εξερεύνηση ενέργειας, αλλά το Κυπριακό είναι ένα βάρος σε αυτό το σημείο» σημείωσε ότι.

Για το κυπριακό ήρθε κι άλλη «μαχαιριά»

Ο Ιταλός διπλωμάτης συνέχισε:

«Όπως είπα ανοιχτά στη Μαδρίτη, όπου βρισκόμουν στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο με την αποδοχή της αρχής ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστά κυρίαρχα κράτη. Οποιαδήποτε διαδικασία διαπραγμάτευσης για την ένωση της Κύπρου πρέπει να ξεκινήσει με την αναγνώριση δύο χωριστών κυρίαρχων οντοτήτων. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Είτε γίνει αυτό είτε αλλιώς,το Κυπριακό θα παραμένει πάντα βάρος στις σχέσεις με την ΕΕ και στη μεσογειακή διαδικασία. Αυτό θα ήταν σοβαρό λάθος».

Τονίζοντας ότι τα ζητήματα που φαίνεται να έχουν δεσμευτεί στις σχέσεις Τουρκίας-Ιταλίας είναι στην πραγματικότητα ζητήματα που αφορούν άλλα μέλη της ΕΕ, ο Μαρσίλι είπε:

«Πρέπει να συνεχιστεί η δουλειά για μια λύση. Σε ποιο θέμα μπορούν να επιτευχθούν περισσότερα αποτελέσματα σε διμερές επίπεδο; Αυτή, φυσικά, μπορεί να είναι η Λιβύη. Η Τουρκία έχει μεγάλα συμφέροντα και στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη, αλλά μιλάμε για μια χώρα που είναι έχει μεγάλη σημασία για την Ιταλία. Η Λιβύη είναι ακριβώς μπροστά μας, σε κάθε περίσταση.Η χώρα με την οποία έχουμε κατά καιρούς προνομιακές σχέσεις. Υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα που πρέπει να υπερασπιστούμε. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Ιταλία ακολουθούν παρόμοιες πολιτικές σχετικά με τη Λιβύη, αυτά τα συμφέροντα μπορούν να αξιολογηθούν από κοινού και μπορούν να υπάρξουν κοινές συμφωνίες».

Ξέχασαν εντελώς τις περσινές δηλώσεις Ντράγκι

Από την πλευρά της η ακαδημαϊκός Valeria Giannotta, η οποία έχει ζήσει πολλά χρόνια στην Τουρκία και εργάστηκε ως μέλος ΔΕΠ σε διάφορα πανεπιστήμια, είπε: «Υπάρχει πολύ καλή σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας. Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Και οι δύο χώρες βρίσκονται στο ίδιο σημείο οικονομικά και πολιτικά. Δεν υπάρχει πραγματική τριβή μεταξύ των δύο χωρών. Γενικά , μετά τη δήλωση Ντράγκι, δυστυχώς, η κρίση που βιώθηκε πέρυσι φαίνεται να έχει ξεπεραστεί, κι αυτό ανήκει στο παρελθόν».

Όταν ρωτήθηκε για τα θέματα που θα έρθουν στο προσκήνιο στη σύνοδο κορυφής, ο Giannotta είπε: «Η Λιβύη, η Ανατολική Μεσόγειος και η ενέργεια είναι μεταξύ των καυτών θεμάτων. Σήμερα, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τους ενεργειακούς πόρους τους. Η Τουρκία παίζει τον ρόλο ενός ενεργειακού κόμβου. Είναι ένας σημαντικός ενεργειακός διάδρομος».

Ο Giannotta δήλωσε ότι εκτός από την ενέργεια, στην ημερήσια διάταξη της συνόδου θα είναι και θέματα άμυνας και ασφάλειας. «Κοινός στόχος είναι να αυξηθεί στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Περισσότερες από 1500 ιταλικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Τουρκία και σύμφωνα με την έρευνα CESPI, Ιταλοί επιχειρηματίες είναι εξαιρετικά ικανοποιημένοι με αυτές τις επενδύσεις». αυτός είπε.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top