GuidePedia

0


Έξω φρενών με την καμπάνια του HALC και άλλων οργανώσεων στην Αμερική, που καλούν το Κογκρέσο να μην επιτρέψει την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία, είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός απειλεί ξανά ότι ότι η κατοχική χώρα θα ξεκινήσει τη συζήτηση για την κυριαρχία των νησιών. Και βεβαίως ομιλεί για τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος.

Ο Τσαβούσογλου ισχυρίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία του πρότεινε να λύσουν τα όποια προβλήματα μόνοι τους χωρίς βοήθεια ή παρεμβάσεις από τρίτες χώρες. Δήλωσε σχετικά:

“Στο δείπνο στην Κωνσταντινούπολη προτείνεις στον πρόεδρό μας ας βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, ας λύσουμε τα προβλήματά μας και ας μην συμπεριλάβουμε τις τρίτες χώρες και τα μέρη τους σε αυτή τη διαδικασία”.

Είναι φανερό ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον ακόμα ενοχλεί τους Τούρκους, καθώς πέραν της επιτυχίας της, συμβαίνει και κάτι άλλο που τους θυμώνει: ότι δεν έχει προσκληθεί ακόμα στο Λευκό Οίκο ο Ερντογάν.

Με τίτλο «Κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ΥΠΕΞ Βόρειας Μακεδονίας Bujar Osmani» δημοσιεύεται στο προσωπικό κανάλι YouTube του Mevlüt Çavuşoğlu βίντεο όπου, μεταξύ άλλων, κατόπιν ερώτησης Τούρκου δημοσιογράφου, καταγράφονται οι κάτωθι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών:

Özden Erkuş – NTV: Πρόσφατα έχει αυξηθεί και ο αριθμός των δηλώσεων από την Ελλάδα που στοχεύουν την Τουρκία και κατηγορούν την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται και η συνέντευξη που παραχώρησε τις προάλλες ο Έλληνας ΥΠΕΞ Δένδιας. Εκεί συνεχίζει τις κατηγορίες του κατά της Τουρκίας. Επίσης στις 5 Ιουνίου έκανε δηλώσεις κατά της Τουρκίας σε συνάντηση με Έλληνες επιχειρηματίες. Από τη μια, η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στα ‘12 νησιά’ συζητείται ακόμα πολύ… και λόγω των δηλώσεων που έκανε εκεί. Υπήρξαν επίσης αναφορές ότι η Ελλάδα έχει στείλει κάποιους χάρτες στις αποστολές της στο εξωτερικό. Πώς θα αξιολογούσατε αυτές τις δηλώσεις και υπάρχει προβλεπόμενη επαφή με την Ελλάδα για αυτά τα θέματα αυτές τις μέρες;

Mevlüt Çavuşoğlu: “Στην πραγματικότητα, δεν θα ήθελα να απαντήσω σε μια ερώτηση για την Ελλάδα σήμερα γιατί μπορεί να παρεξηγηθεί. Διότι ως γνωστόν, υπήρξαν μακρές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ‘Μακεδονίας’ για το ζήτημα της ονομασίας. Η ‘Μακεδονία’ χρειάστηκε να αλλάξει το όνομά της για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Σήμερα βάζουν άλλους απαράδεκτους όρους μπροστά στην ‘Μακεδονία’ για να μην μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. Ελπίζω ότι σε μια πιο ορθολογική βάση, οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν και θα συνεχιστούν πλήρως στο πλαίσιο των κριτηρίων ένταξης.

Πράγματι, η στάση της Ελλάδας, ειδικά μετά το γεύμα του Προέδρου μας με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη, την τελευταία ημέρα του Διπλωματικού Φόρουμ της Αττάλειας, δεν προκαλεί έκπληξη. Αλλά πρέπει να υπάρχει ένας λόγος που είναι τόσο έντονα κατά της Τουρκίας.

Στο δείπνο στην Κωνσταντινούπολη προτείνεις στον πρόεδρό μας «ας βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, ας λύσουμε τα προβλήματά μας και ας μην συμπεριλάβουμε τις τρίτες χώρες και τα μέρη τους σε αυτή τη διαδικασία» και πηγαίνετε και εναντιώνεστε στην Τουρκία σε κάθε πλατφόρμα. Συγκεκριμένα, ασκείτε λόμπι για το «Μην δώσετε στην Τουρκία τα F16 που θέλει να αγοράσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια κίνηση που δεν ταιριάζει στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Ποτέ δεν είπαμε «μην δώσετε αυτό στην Ελλάδα».


Έχουμε διαφορές απόψεων με την Ελλάδα, υπάρχουν ζητήματα στα οποία διαφωνούμε, η ένταση άλλοτε αυξάνεται, άλλοτε υπάρχει ύφεση, άλλοτε αναβιώνουμε διερευνητικές και συμβουλευτικές συνομιλίες… Αλλά υπάρχουν και προβλήματα που δεν έχουν λυθεί εδώ και χρόνια: ποιος είναι άλλος λόγος γιατί η Ελλάδα είναι επιθετική; Παραβίαση από την Ελλάδα του καθεστώτος των νησιών που της δόθηκαν από τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και τις Συμφωνίες των Παρισίων του 1947, υπό τον όρο ότι δεν τα εξοπλίζει, και αναδεικνύουμε αυτή την παραβίαση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Έχουμε γράψει δύο επιστολές στον ΟΗΕ. Αυτά τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με αυτούς τους όρους, οι συμφωνίες είναι ξεκάθαρες, αλλά η Ελλάδα τις παραβιάζει, τα εξοπλίζει. Εάν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει αυτή την παραβίαση, η κυριαρχία των νησιών θα αμφισβητηθεί. Σήμερα θέλω να πω για άλλη μια φορά: Εάν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει αυτές τις παραβιάσεις, η κυριαρχία αυτών των νησιών θα αμφισβητηθεί. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

Εσείς [σσ. η Ελλάδα] θα τηρείτε τις συνθήκες, εάν μιλάτε για το διεθνές δίκαιο. Προσπαθείτε συνεχώς να κάνετε μάθημα σε όλους, λέγοντας ότι «η δημοκρατία ξεκίνησε από την Ελλάδα». Υπάρχουν όμως συμφωνίες. Γίνονται επιθετικοί γιατί δεν μπορούν να απαντήσουν στις επιστολές που στέλνουμε εντός του νομικού πλαισίου και κατηγορούν την Τουρκία. «Η Τουρκία ακολουθεί επεκτατική πολιτική, έχει πάρει τα νησιά μας»…

Η επιστολή που γράψαμε είναι πολύ ξεκάθαρη, ξεκάθαρη επιστολή. Εξηγεί την κατάσταση στο νομικό πλαίσιο. Αυτή [σσ. η Ελλάδα] δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό, ή απαντά ανοησίες. Μετά κάνει δημαγωγία. Επίσης, οι πολιτικοί στην Ελλάδα έχουν κόμπλεξ, δεν έχουμε βρεθεί ποτέ σε τέτοιο κόμπλεξ. Αν δεν επιτίθενται στην Τουρκία κάθε μέρα, είναι σαν να μην μπορούν να ευχαριστήσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Είναι σε τέτοιο κόμπλεξ. Αυτό είναι στην πραγματικότητα μια αντανάκλαση του κόμπλεξ κατωτερότητας.

Πρέπει να υπάρχει μια εξήγηση για αυτό. Δεν επιτίθεμαι στην Ελλάδα κάθε μέρα. Ούτε το χρειάζομαι. Δεν είναι αυτό που περιμένει το κοινό από μένα. Ο κόσμος δεν λέει «Κάντε κριτική στην Ελλάδα κάθε μέρα». Όλα στην κατάλληλη ποσότητα, όταν έρθει η ώρα.

Επίσης, όταν ήρθε η Ελλάδα σε εμάς, ήρθε με μια προσφορά 25 σημείων. Έχει να κάνει με το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις οικονομικές μας σχέσεις με τους επιχειρηματίες. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήσαμε και σημαντικές συναντήσεις. Είχαμε επίσης προβλήματα στις διπλωματικές μας σχέσεις και στις πολιτικές μας σχέσεις με άλλες χώρες. Τώρα εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με πολλές χώρες. Αλλά ποτέ δεν πήγαμε και είπαμε στους επιχειρηματίες μας: «Οι σχέσεις μας είναι κακές, οπότε σταματήστε τις συναλλαγές σας εκεί ή σταματήστε την επένδυσή σας».

Επικρίνουμε ο ένας τον άλλον και σε άλλες πλατφόρμες. Αλλά ήταν γελοίο να πηγαίνει ο Δένδιας σε επιχειρηματίες και να παραπονιέται για την Τουρκία. Ωστόσο, δεν το κάνουμε αυτό στους επιχειρηματίες μας. Όταν μάλιστα μας ρωτούν, όταν υπάρχει πρόβλημα με μια χώρα, τους δίνουμε εμψύχωση λέγοντας «εμείς θα τα φτιάξουμε, εσείς συνεχίστε την επένδυσή σας ή το εμπόριο». Γιατί στις διεθνείς σχέσεις, τα σκαμπανεβάσματα, οι φιλίες και οι συνεργασίες μπορεί να αυξηθούν, αυτά είναι φυσικά πράγματα.

Οπότε τελικά, δυστυχώς, η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα είναι αξιολύπητη. Αλλά σε ένα θέμα… Δεν τους παραδέχομαι για το κόμπλεξ τους ή για πράγματα που λένε που είναι αναληθή… Βασικά, σε ένα θέμα, δεν το εκτιμούμε, αλλά κάτι καταφέρνουν πολύ καλά. Έτσι, ακόμα και όταν έχουν κατεξοχήν άδικο, είναι πολύ καλοί στο να εξηγούν πόσο δίκιο έχουν και να κλαίνε. Δεν ξέρω αν αυτό πρέπει να εκτιμηθεί ή να αξιολογηθεί διαφορετικά.

Φυσικά, κάθε χώρα πρέπει να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα και τις δικές της αλήθειες. Και οι Υπουργοί Εξωτερικών… και σου έρχονται κατά πρόσωπο απευθείας, αγκαλιάζοντάς σε, όταν γυρίζει, όταν μπαίνει στη συνάντηση, μίσος, μίσος, ψέματα, συκοφαντίες… Αυτές δεν είναι συμπεριφορές που αρμόζουν σε πολιτικούς και χώρες. Είναι απαραίτητο να ενεργούμε πιο προσεκτικά στο πλαίσιο του νόμου και εντός μιας συγκεκριμένης κατανόησης.

Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα φτάσει σε αυτή τη γραμμή, αλλά το λέω για άλλη μια φορά: η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει αντρίκια στις επιστολές που έχουμε γράψει και να πει ότι δεν παραβιάζει το καθεστώς των αποστρατικοποιημένων νησιών. Έχω τα έγγραφα, κανένας από τους λόγους περί παραβίασης δεν είναι άκυρος, εάν αυτή η παραβίαση δεν τερματιστεί, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη συζήτηση για την κυριαρχία των νησιών, η κυριαρχία των νησιών θα συζητηθεί. Μόνο αυτό λέμε”.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top