GuidePedia

0

Αποκαλύψεις Βουλγάρας δημοσιογράφου

Ιωάννης Χάρχαρης
Η ουκρανική εταιρεία παραγωγής κινητήρων αεροσκαφών Motor-Sich, ρώτησε τον κατασκευαστή των τουρκικών drones Bayraktar Akinci ,εάν το drone τους (Bayraktar Akinci) είναι «εξοπλισμένο με σύστημα/μηχανισμό ψεκασμού αερολύματος με χωρητικότητα άνω των 20 λίτρων». Οι πληροφορίες προέρχονται από τη Βουλγάρα ερευνήτρια δημοσιογράφο στον τομέα της άμυνας, Dilyana Gaitandjieva και την ανάρτησή της στο Twitter.

Η Δύση κήρυξε ''πόλεμο'' στην Ρωσία - Φόβοι για σύγκρουση
01:01
02:52 / 04:41
Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Mox Player
Η δημοσιογράφος δημοσίευσε ένα δισέλιδο έγγραφο με ερωτήσεις από τον Ουκρανό παραγωγό – αριστερά και δεξιά. Οι απαντήσεις του Τούρκου παραγωγού είναι στα δεξιά, στα αγγλικά. Το έγγραφο υπογράφηκε από τον Mustafa Kosheoglu – συντονιστή και αναπληρωτή γενικό διευθυντή του τουρκικού κατασκευαστή Bayraktar Akinci Baykar.

Η Ουκρανία ρωτά επίσης εάν το Bayraktar Akinci «είναι ικανό να πετάξει σε αποστάσεις 300 χιλιομέτρων;» Όπως φαίνεται από τα έγγραφα, ο Τούρκος κατασκευαστής απάντησε αρνητικά και στις δύο ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις έγιναν από τον Ουκρανό συμβασιούχο μηχανικό της Motor-Sich Vyacheslav Shuklin.

Στην ανάρτησή της στο Twitter, η δημοσιογράφος Γκαϊταντζίεβα υπενθύμισε έναν από τους ισχυρισμούς του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας ότι «οι Μπαϊρακτάρ σχεδιάζονταν να προσαρμοστούν για τον ψεκασμό τοξικών ουσιών σε εχθρικό έδαφος».




Να υπενθυμίσουμε ότι, έχουμε αναφέρει ότι η Joanna Wintrall, επικεφαλής του γραφείου DTRA στην Ουκρανία, συντόνισε στρατιωτικά βιολογικά έργα και επέλεξε υπαλλήλους. Υπό την επίβλεψή της, πραγματοποιήθηκαν τα έργα UP-4, UP-6 και UP-8 για τη μελέτη θανατηφόρων παθογόνων παραγόντων, όπως ο άνθρακας, ο πυρετός του Κριμαίου Κονγκό, η λεπτοσπείρωση.

Το ουκρανικό τμήμα Black and Veach διευθύνεται από τον Lance Lippencott, «είναι επίσης ο κύριος υπεύθυνος επικοινωνίας για αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας και του Υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας». Η εταιρεία εργάζεται προς τα συμφέροντα του Πενταγώνου από το 2008 και ασχολείται επίσης, με τη μελέτη της «ρικέτσιας και του ιού της εγκεφαλίτιδας που μεταδίδεται από κρότωνες σε αρθρόποδα στη βορειοδυτική Ουκρανία».

Η βιοπαρακολούθηση και η αναφορά επιβλέπονταν από τον David Mustra, ο οποίος συνδέεται στενά με τη Metabiota. Προηγουμένως, ηγήθηκε στρατιωτικών βιολογικών έργων στην Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο του Συνεργατικού Προγράμματος Μείωσης Απειλών.

 

Όπως έχει ήδη αναφερθεί στο Υπουργείο Άμυνας, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξόδεψαν περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια για τη λειτουργία βιολογικών εργαστηρίων στην Ουκρανία, τα οποία συμμετείχαν στο αμερικανικό στρατιωτικό βιολογικό πρόγραμμα και αντιμετώπισαν, ειδικότερα, τα παθογόνα της πανώλης και του άνθρακα. Συνολικά, το δίκτυο αποτελούνταν από περισσότερα από 30 ιδρύματα που εργάζονταν προς τα συμφέροντα του Πενταγώνου. Μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης, ότι είχε σχέση με τη συνέχιση του αμερικανικού προγράμματος απομακρύνθηκε από την Ουκρανία.

Διάδοση χημικών και βιολογικών όπλων

Η τεχνολογία σμήνος drone, είναι πιθανό να ενθαρρύνει τη διάδοση χημικών και βιολογικών όπλων και να βελτιώσει τις δυνατότητες των κρατών, που ήδη διαθέτουν αυτά τα όπλα. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις είναι επίσης πιθανό, να ενδιαφέρονται για την τεχνολογία, ειδικά πιο εξελιγμένοι παράγοντες όπως το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έχει ήδη δείξει ενδιαφέρον για επιθέσεις με χημικά και βιολογικά όπλα που βασίζονται σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Τα σμήνη drones μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του πολλαπλασιασμού, την πρόληψη και την απόκριση σε μια χημική ή βιολογική επίθεση, αλλά αυτές οι εφαρμογές φαίνονται λιγότερο σημαντικές από τις επιθετικές εφαρμογές.

Πράγματι, τα σμήνη έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν σημαντικά την παράδοση χημικών και βιολογικών όπλων. Τα drones με αισθητήρες θα μπορούσαν να συλλέγουν περιβαλλοντικά δεδομένα, για να βελτιώσουν τη στόχευση και τα drones επίθεσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες, στον χρονισμό και τη θέση για την απελευθέρωση, την επιλογή στόχου και την προσέγγιση. Για παράδειγμα, τα επιθετικά drones μπορεί να απελευθερώσουν το υλικό νωρίτερα από το προγραμματισμένο, με βάση τις αλλαγές στις συνθήκες ανέμου που αξιολογούνται από drones αισθητήρων.



Οι διάσπαρτες επιθέσεις επιτρέπουν επίσης, πιο προσεκτική στόχευση. Αντί να ψεκάζουν μεγάλες μάζες παράγοντα, τα drones θα μπορούσαν να αναζητήσουν και να στοχεύσουν άτομα ή συγκεκριμένα τρωτά σημεία, όπως συστήματα αερισμού αέρα. Αυτό σημαίνει επίσης ότι, τα drones δεν θα χρειαστεί να μεταφέρουν μεγάλη ποσότητα.

Επιπλέον, τα σμήνη drone επιτρέπουν τη χρήση τακτικών συνδυασμένων όπλων. Ορισμένα επιθετικά drones μέσα στο σμήνος θα μπορούσαν να είναι εξοπλισμένα με χημικά ή βιολογικά ωφέλιμα φορτία, ενώ άλλα θα μπορούσαν να φέρουν συμβατικά όπλα. Χημικά ή βιολογικά drones επίθεσης, μπορεί να χτυπήσουν πρώτα για να αναγκάσουν τα αντίπαλα στρατεύματα να αποκτήσουν προστατευτικό εξοπλισμό που εμποδίζει την κίνηση και μετά, να ακολουθήσουν συμβατικά πλήγματα. Αν και οι συνδυασμένες τακτικές όπλων είναι δυνατές με τα τρέχοντα συστήματα παράδοσης, τα σμήνη drone επιτρέπουν πολύ στενότερη ενσωμάτωση μεταξύ συμβατικών και αντισυμβατικών όπλων.

Αυτές οι βελτιώσεις στη χημική και βιολογική παράδοση θα μπορούσαν ενδεχομένως, να αποδυναμώσουν τόσο τις στρατιωτικές όσο και τις ηθικές δικαιολογίες για τη σχετική περιθωριοποίηση των όπλων στη διεθνή πολιτική (με ορισμένες βασικές εξαιρέσεις). Όσον αφορά τη στρατιωτική χρησιμότητα, τα χημικά και ιδιαίτερα τα βιολογικά όπλα είναι συχνά αναξιόπιστοι τρόποι επίθεσης. Οι περιβαλλοντικές και εδαφικές συνθήκες όπως η βροχόπτωση, ο άνεμος, η υγρασία και η βλάστηση μειώνουν την αποτελεσματικότητα του παράγοντα, ενώ ο προστατευτικός εξοπλισμός μπορεί να μετριάσει σημαντικά ή πλήρως τη βλάβη που προκαλούν. Ωστόσο, οι περιβαλλοντικοί αισθητήρες που βασίζονται σε drone θα μπορούσαν να κάνουν αυτά τα όπλα πολύ πιο αξιόπιστα, ενώ οι συνδυασμένες τακτικές όπλων θα μπορούσαν να μετριάσουν τον αντίκτυπο ή ακόμα και να επωφεληθούν, από την αντίπαλη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού.

Καθώς η τεχνολογία στην οποία βασίζεται το drone ωριμάζει και εξαπλώνεται, τα εμπόδια εισόδου θα πέσουν σχεδόν αναπόφευκτα. Σε τελική ανάλυση, όταν διαβάζαμε για τα drones το 2010, πόσοι αναγνώστες θα πίστευαν ότι μια οργάνωση όπως το Ισλαμικό Κράτος, θα είχε πραγματοποιήσει εκατοντάδες επιθέσεις με drone σε έναν μόνο μήνα ή ότι τα εμπορικά drones θα έκλειναν αεροδρόμια ;

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top