Λυγερού Νεφέλη
Οι δυστοπικές εικόνες από την Σαγκάη, από το τρίτο μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο του κόσμου, τρομάζουν και πυροδοτούν –όχι παράλογα– ακραίους φόβους. Άνθρωποι ολοφύρονται, παιδιά χωρίζονται από τους γονείς τους σε ένα ασφυκτικό lockdown και κατοικίδια θανατώνονται με βία. «O κόσμος οφείλει να παρακολουθεί όσο πιο προσεχτικά γίνεται τη Σαγκάη» αναφέρει το πρωτοσέλιδο των Financial Times.
Πράγματι. Είναι πρωτόγνωρο αυτό που συμβαίνει στη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας με την επιβολή καραντίνας. Για την ακρίβεια, ο όρος καραντίνα δεν μοιάζει ούτε αρκετός, ούτε κατάλληλος για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί. Η μακρινή ηχώ ενός μεγαφώνου αντηχεί κάθε πρωί, καλώντας τους πολίτες να ετοιμαστούν για το υποχρεωτικό τεστ Covid.
Με τη διπλή μάσκα και το κινητό στο χέρι όλοι σχηματίζουν ουρά μπροστά από τους άνδρες με τις ειδικές προστατευτικές στολές. Εάν κάποιος δεν παραβρεθεί, οι αρχές θα χτυπήσουν το κουδούνι της κατοικίας μέχρι κάποιος να απαντήσει. Στην περίπτωση που δεν απαντήσει, η πόρτα θα σπάσει. Κυκλοφόρησε, μάλιστα, και βίντεο, στο οποίο απεικονίζεται να ακινητοποιείται με τη βία ένα μικρό αγόρι για να υποβληθεί σε τεστ.
Τα καθημερινά υποχρεωτικά τεστ, όσο δυσάρεστα και να είναι, αποτελούν τη μοναδική ευκαιρία για καθαρό αέρα. Εξάλλου, τα 26 εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης παραμένουν στα σπίτια τους, δίχως να μπορούν να βγουν ούτε στο μπαλκόνι. Παρόλα αυτά, υπάρχει διάχυτη ανησυχία για την περίπτωση που το τεστ βγει θετικό. Πολλοί είναι εκείνοι που τρέμουν στην ιδέα ότι δεν θα ξαναδούν το κατοικίδιό τους.
Απέραντη φυλακή η πόλη
Εκατοντάδες χιλιάδες κατοικίδια αποσπάστηκαν δια της βίας από τους ιδιοκτήτες τους και θανατώθηκαν. Ιστορίες τρόμου κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο σχετικά με τη μοίρα τους, με ένα βίντεο να απεικονίζει τη δολοφονία ενός σκύλου με φτυάρι. Δεν είναι μόνον η ατυχία των ζώων που σοκάρει. Διεθνή πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν ότι όσοι μολύνονται απ’ τον κορονοϊό μεταφέρονται σε απομακρυσμένους χώρους καραντίνας, ενώ και μικρά παιδιά χωρίζονται από τους γονείς τους.
Σαν σκηνή βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας μοιάζει και το ειδικό ρομπότ-“σκύλος” που κυκλοφορεί στους άδειους δρόμους, αποτρέποντας τους πολίτες να βγουν έξω. Aνατριχιαστικά είναι και τα ουρλιαχτά των ανθρώπων στα μπαλκόνια και φωνάζουν από απόγνωση. Δεν βοηθάει ότι πληθαίνουν τα παράπονα των ανθρώπων για έλλειψη φαγητού. Οι πολίτες είναι αναγκασμένοι να εξαρτώνται από την κυβέρνηση για λαχανικά, κρέας και αυγά. Εκατοντάδες χιλιάδες είναι και οι καταγγελίες για ανεπαρκείς ιατρικές προμήθειες.
Η όλη κατάσταση εγείρει ερωτήματα. Η Σαγκάη μέχρι πρότινος τηρούσε χαλαρή στάση έναντι του κορονοϊού. Δεν επέβαλε γενικευμένο lockdown. Εντύπωση προκαλεί ότι όσο συμβαίνουν αυτά, η υπόλοιπη Κίνα τηρεί μία τελείως διαφορετική στάση. Μπορεί, όμως, η πολιτική zero-covid να δικαιολογήσει τις δυστοπικές εικόνες που έρχονται από τη Σαγκάη, το σημαντικότερο οικονομικό κέντρο της Κίνας;
Τα ακραία που συμβαίνουν στη γιγαντιαία αυτή πόλη δεν μπορούν λογικά να εξηγηθούν από την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού. Τέτοιας έντασης και αυστηρότητας lockdown δεν έχει ποτέ επιβληθεί, ούτε όταν η Κίνα και ο υπόλοιπος κόσμος “έκλειναν” για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, χωρίς τότε να υπάρχουν εμβόλια και αποτελεσματικά φάρμακα. Τα πρωτοφανή, λοιπόν, που συμβαίνουν στη Σαγκάη λογικά εγείρουν κρίσιμα ερωτήματα, για τα οποία προς το παρόν δεν υπάρχουν απαντήσεις.
Η σιωπή όχι μόνο των κινεζικών αρχών, αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Δύσης, πυροδοτεί φήμες για το αν έχει βρεθεί στη Σαγκάη κάποιος νέος φονικός ιός ή κάποια άγνωστη νέα φονική παραλλαγή του κορονοϊού. Δεν είναι τυχαίο ότι θανατώνονται κατοικίδια ζώα. Επειδή οι κινεζικές αρχές δεν έχουν τρελαθεί, ούτε καταληφθεί από μανία εναντίον των κατοικιδίων, οι πρακτικές τους στη Σαγκάη παραπέμπουν σε κάποια πολύ σοβαρή βιολογική απειλή, την οποία η κινεζική κυβέρνηση αγωνίζεται απεγνωσμένα να την περιορίσει σ’ αυτή την πόλη με το μόνο τρόπο που αυτό είναι εφικτό(;), την πλήρη απομόνωση της Σαγκάης, παρά τα τεράστια και οξύτατα προβλήματα που αυτό προκαλεί και στους κατοίκους και στην κινεζική οικονομία.
Δημοσίευση σχολίου