GuidePedia

0


Μάνος Χαραλαμπάκης
171 παραβιάσεις το τελευταίο δεκαήμερο από UAV’s n Στην τελική ευθεία το σχέδιο αντίδρασης του «Πενταγώνου»

Ενα συνεχές μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας από τουρκικά UAV’s καταγράφεται το τελευταίο δεκαήμερο. Είναι χαρακτηριστικό πως από τη Δευτέρα 21 Μαρτίου έως και χθες – σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ – έχουν σημειωθεί 171 παραβιάσεις από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Τα τουρκικά μη επανδρωμένα συνέχισαν τις παραβιάσεις τους και ανήμερα της εθνικής μας εορτής, την περασμένη Παρασκευή, αλλά και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Εχει δε σημασία ότι όλη η παραπάνω επιθετική συμπεριφορά της Αγκυρας έρχεται λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη. Ομως, όπως όλα δείχνουν, οι μέρες ανενόχλητης δράσης των τουρκικών UAV’s στο Αιγαίο είναι… μετρημένες.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» από στρατιωτικές πηγές, πολύ σύντομα οι Ενοπλες Δυνάμεις θα εξοπλιστούν με σύστημα αντί-UAV. Το σύστημα θα είναι σε θέση όχι απλώς να εντοπίζει έγκαιρα τα τουρκικά μη επανδρωμένα – αυτό εξάλλου γίνεται και τώρα με τα ηλεκτρονικά μέσα του ελληνικού Στρατού – αλλά να τα «χακάρει», δηλαδή να παρεμβαίνει στο λογισμικό τους. Αυτό σημαίνει ότι ξαφνικά τα τουρκικά UAV’s θα εκτρέπονται της πορείας τους. Και τι μπορεί να συμβεί όταν γίνεται αυτό, το είδαμε πρόσφατα στον πόλεμο της Ουκρανίας όταν ένα ρωσικό UAV «έχασε» τον δρόμο του και έπεσε στη Ρουμανία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Οι επιτελείς έχουν δει και ελέγξει αρκετά τέτοια συστήματα, αλλά βέβαια απαιτείται λίγος χρόνος έως ότου αποφασιστεί ποιο είναι το πιο κατάλληλο αλλά και αυτό που θα μπορεί να «κουμπώσει» με όλους του κλάδους.

 

Ανάμεσα στα συστήματα αντίμετρων για τα UAV’s τα οποία μελετούν τα επιτελεία είναι και ένα ισραηλινό (drone dome), καθώς το Ισραήλ θεωρείται πρωτοπόρος σε τέτοιου είδους τεχνολογία. Το συγκεκριμένο είχε μάλιστα παρουσιαστεί στη διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA στην Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι. Τα στελέχη του «Πενταγώνου» που είχαν παρακολουθήσει παρουσιάσεις είχαν δει πως το εν λόγω σύστημα είχε τη δυνατότητα να εντοπίζει εγκαίρως μη επανδρωμένα αεροσκάφη αλλά και να τα «τζαμάρει». Μπορούσε δηλαδή να τους προκαλεί παρεμβολές και να διακόπτει την επικοινωνία τους με τους επίγειους σταθμούς. Τα θέτει ουσιαστικά εκτός μάχης. Τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να εγκατασταθεί σε σταθερό ή κινητό σημείο, πράγμα που σημαίνει ότι έχει την ευελιξία να δρα σε διάφορους χώρους.

Eντοπισμός και αναχαίτιση

Εως σήμερα, οι Ενοπλες Δυνάμεις εντοπίζουν σχετικά εύκολα και έγκαιρα τα τουρκικά μη επανδρωμένα. Τα ίχνη τους καταγράφονται ακαριαία όταν πλησιάζουν τον εναέριο χώρο μας είτε από τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας είτε από τα ηλεκτρονικά μέσα των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται σε αποστολές στο Αιγαίο. Το σύνθετο κομμάτι είναι αυτό που ακολουθεί. Από τη στιγμή που το τουρκικό ή τα τουρκικά μη επανδρωμένα προχωρούν σε παραβιάσεις και μάλιστα παραμένουν για αρκετά λεπτά εντός του εθνικού εναέριου χώρου τότε ακολουθείται η πάγια διαδικασία αναχαίτισης. Ελληνικά μαχητικά δηλαδή απογειώνονται όπως κάνουν παγίως και στις περιπτώσεις που έχουν να απομακρύνουν επανδρωμένα τουρκικά μαχητικά.

Οι στόχοι της Αγκυρας

Είναι πρόδηλο ότι μέχρι στιγμής η Αγκυρα έχει εντάξει τα μη επανδρωμένα στην καθημερινή παραβατική της δραστηριότητα στο Αιγαίο με τρεις προφανείς στόχους: ο πρώτος είναι να κάνει προβολή ισχύος με τα δικά της UAV’s τα οποία προχωρούν σε παραβιάσεις αλλά και σε υπερπτήσεις ελληνικών νησιών. Ο δεύτερος είναι να απασχολεί την Πολεμική μας Αεροπορία με ελάχιστο κόστος. Και ο τρίτος είναι με τα μη επανδρωμένα της να συλλέγει πληροφορίες και εικόνα και πάλι χωρίς να δαπανά δυνάμεις και καύσιμα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top