GuidePedia

0


Γκουτζάνης Σπύρος
Ένα θερμό καλοκαίρι στο Αιγαίο με επιπτώσεις στον τουρισμό φοβάται το Μέγαρο Μαξίμου μετά την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας τις τελευταίες ημέρες με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Η πρόσφατη συμπεριφορά της Τουρκίας ακυρώνει την προσωπική διπλωματία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, όπως εκδηλώθηκε με το γεύμα στην Κωνσταντινούπολη και την προοπτική των “ήρεμων υδάτων” στο Αιγαίο.

Δημιουργείται η εντύπωση ότι η Άγκυρα δεν θα τηρήσει το μορατόριουμ μέχρι τον Σεπτέμβριο, όπως επιθυμεί για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους η Αθήνα. Αντίθετα, εγείρονται ερωτηματικά για το πόσο είναι διατεθειμένη να κλιμακώσει η Άγκυρα στο Αιγαίο σε μία συγκυρία που θεωρεί ότι η θέση της είναι αναβαθμισμένη λόγω της ουκρανικής κρίσης. Οι Τούρκοι νιώθουν αρκετά ισχυροί, ώστε να εισβάλλουν στο Ιράκ, παρά τις διαμαρτυρίες της Βαγδάτης, κίνηση που αντιμετωπίστηκε με αδιαφορία από τις δυτικές κυβερνήσεις, οι οποίες με το ίδιο πρόσχημα έχουν εμπλακεί στην αναμέτρηση στην Ουκρανία.

Στην ίδια συγκυρία το καθεστώς Ερντογάν προωθεί το αίτημα για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, ενώ ξεπερνά το σύνηθες όριο των παραβιάσεων της ελληνικής κυριαρχίας. Υπάρχει πάντα το αίτημα του ΝΑΤΟ προς την ελληνική κυβέρνηση για αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, που όμως θα πρέπει να αποσυρθεί από τα νησιά σε μία συγκυρία αυξημένων τουρκικών προκλήσεων. Η Ουάσινγκτον πάντως δεν συμμερίζεται τις ελληνικές ανησυχίες για την ένταση στο Αιγαίο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υφίσταται πίεση πριν από την συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα στον πρέσβη των ΗΠΑ στην χθεσινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, που επισήμως την χαρακτήρισε «αποχαιρετιστήρια».

Επικοινωνιακή η αντίδραση της κυβέρνησης

Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε δύο επικοινωνιακές περισσότερο κινήσεις, την ανακοίνωση ότι ενεργοποιεί την αεράμυνα στα νησιά και την επισημοποίηση ότι παγώνει τις επαφές για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που όμως δεν είχαν ξεκινήσει. Παράλληλα ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις υπερπτήσεις τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπρεγκ.

Κατά την συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «κατέστησα σαφές στον Γενικό Γραμματέα ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά εκ μέρους ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, είναι απολύτως απαράδεκτη. Υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια καθώς και την ενότητα του σκοπού του ΝΑΤΟ. Επίσης υπονομεύει την πρόσφατη πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν, πριν από λίγους μήνες. Πρέπει να σταματήσει αμέσως. Η Ελλάδα, φυσικά, θα εγείρει το θέμα σε όλα τα διεθνή fora. Και υπενθυμίζω ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με καμία από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Θέλω απλώς να επισημάνω ότι αυτό δεν συνιστά την τυπική συμπεριφορά εκ μέρους μιας χώρας που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Όσον αφορά τις τουρκικές ενέργειες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι βρίσκουν απάντηση τόσο επί του πεδίου, όσο και διπλωματικά. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «η ενεργοποίηση της αεράμυνας» –γίνεται ανά διαστήματα όταν εκτιμά η στρατιωτική ηγεσία– δεν σημαίνει λοκάρισμα των τουρκικών αεροσκαφών, που η άλλη πλευρά έχει δηλώσει ότι εκλαμβάνει σαν εχθρική ενέργεια. Ενώ η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου είναι περιορισμένος, εντούτοις δεν μπορεί να παραβλέψει το ανθρώπινο λάθος, εάν η Τουρκία δεν μειώσει την ένταση.

Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση δεν εξετάζει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια που θα ήταν μία έμπρακτη απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα και θα δημιουργούσε άλλα δεδομένα στο πλαίσιο της Συμμαχίας. Μία σαφής δήλωση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποστείλει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία ενώ απειλείται από την Τουρκία, επίσης δεν εξετάζεται.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top