GuidePedia

0


Γράφει ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης*
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι , οι Τούρκοι δεν αυτοσχεδιάζουν όπως γίνεται με εμάς , αλλά σχεδιάζουν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, χτίζουν τις θέσεις τους , τις καλλιεργούν, τις προβάλλουν και προσπαθούν να εθίσουν την κοινή γνώμη και κυρίως το Διεθνές σύστημα, ότι υπάρχουν διαφορές με την Ελλάδα και επομένως ο μόνος τρόπος επίλυσης των είναι , να καθίσουμε να τα βρούμε μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Και σε αυτό βέβαια βοηθάει και η δική μας στάση , η σιωπή μας και η δική μας αδράνεια να απαντάμε τεκμηριωμένα στους απαράδεκτους ισχυρισμούς της Τουρκίας.

Απέναντι στην βάρβαρη αυτή προκλητικότητα της Τουρκίας , εμείς όχι μόνον δεν απαντάμε τεκμηριωμένα και αποφασιστικά, αντίθετα σιωπάμε στις Συνόδους Κορυφής και δεν τολμάμε να φέρουμε το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της.

Όταν πριν λίγες μέρες η Τουρκία έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ με όλες τις επεκτατικές της διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας μας και κατηγορούσε ψευδώς την Ελλάδα, για επιμονή σε επιθετική ρητορική και ενέργειες που θα επηρεάσουν αρνητικά την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, εμείς και τότε δεν απαντήσαμε.

Εμείς για να ξυπνήσουμε και να ενεργοποιηθούμε κάπως , πρέπει να έχουμε έμπρακτες αμφισβητήσεις, ( γεωτρύπανα, ερευνητικά σκάφη στο Καστελόριζο και έξω από την Κρήτη) από πλευράς της Τουρκίας. Και σε αυτές τις περιπτώσεις μερικές φορές αντιδρούμε με λάθος τρόπο, λόγω έλλειψης Στρατηγικής και συγκεκριμένου σχεδίου. Ακόμη και όταν το Ορούς Ρέις έφτασε έξω από το Καστελόριζο αντί να αντιδράσουμε αποτρεπτικά, απαντήσαμε δια του κ. Γεραπετρίτη, ότι οι κόκκινες γραμμές μας είναι τα 6νμ. Και αυτό το πολύ σοβαρό γεγονός, δυστυχώς το προσπεράσαμε και το ξεχάσαμε! Μα η Τουρκία ποτέ δεν αμφισβήτησε τα 6νμ χωρικά ύδατα!! Αυτό που την ενδιαφέρει είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα πέραν των 6νμ, δηλαδή στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Κυριαρχικά δικαιώματα τα οποία ποτέ δεν διεκδικήσαμε σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία καθημερινά τα διεκδικεί.

Το Διεθνές Δίκαιο σου υποδεικνύει τι μπορείς να διεκδικήσεις και όχι τι μπορείς να αποκτήσεις, Και ότι δεν διεκδικείς τότε το χάνεις , επειδή θα το διεκδικήσει κάποιος άλλος (Τουρκία).

Εμείς επικαλούμαστε συνεχώς το Δίκαιο της θάλασσας και το Διεθνές Δίκαιο, απαιτούμε να το σεβαστεί η Τουρκία, όταν εμείς δεν το εφαρμόζουμε. Κατηγορούμε την Τουρκία για αυτά που κάνει, αλλά δεν την έχουμε καταγγείλει ποτέ επίσημα σε κάποιο Διεθνές Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει στη Συρία εναντίον των Κούρδων και κατά της ανθρωπότητας, για την εργαλειοποίηση των μεταναστών και για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και όσο η Τουρκία μένει ατιμώρητη, τόσο πιο επιθετική και προκλητική θα γίνεται!!

Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία αναφέρεται συχνά –πυκνά και με πίεση για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Δεν το κάνει καθόλου τυχαία. Είναι το μεγάλο πρόβλημα της Τουρκίας , καθότι τα νησιά προσφέρουν στη δική μας πλευρά δύο σοβαρά πλεονεκτήματα:

Πρώτον, δύνανται να χρησιμεύσουν ως βάσεις ειδικών επιχειρήσεων εναντίον των Μικρασιατικών παραλίων και να καταφέρουν σημαντικά πλήγματα στις Τουρκικές δυνατότητες, και μάλιστα εξαιρετικά σημαντικότερα σε σχέση με το παρελθόν. Και..

Δεύτερον και σπουδαιότερο ,η τοποθέτηση σύγχρονων πυραυλικών συστημάτων στα νησιά, με δυνατότητες εναντίον στόχων επιφανείας, αντιαεροπορικών όπλων αλλά και αντιπλοικών βλημάτων, προσφέρουν επίσης νέες δυνατότητες οι οποίες ήταν αδιανόητες παλαιότερα και αποτελούν μια αξιόπιστη αποτροπή.

Τα νησιά επομένως , λειτουργώντας με αυτά τα πυραυλικά συστήματα ως αλυσίδα βάσεων, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες επιχειρησιακές αντιλήψεις περί αντι-πρόσβασης και απαγόρευσης Περιοχής , μπορούν να καταστήσουν τη χώρα μας ικανή να απαγορεύσει στην Τουρκία τον έλεγχο του θαλάσσιου και εναέριου χώρου του Αιγαίου. Κάτι που βεβαίως τρομάζει την Τουρκία , καθότι θα αποτελέσουν ένα τείχος παρεμπόδισης των επιδιώξεων της Τουρκίας.

Επομένως η αποστέρηση από τη χώρα μας , του παραπάνω σημαντικού πλεονεκτήματος αποτελεί βασική επιδίωξη της Τουρκίας. Αυτό της ενδιαφέρει περισσότερο και όχι η ύπαρξη κάποιων στρατιωτικών δυνάμεων στα νησιά. Κάτι τέτοιο θεωρεί η Τουρκία ότι, μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι η συνεχής επιμονή της για αποστρατιωτικοποίηση κατά παράβαση των συνθηκών όπως ισχυρίζεται , προκειμένου να εκθέσει τη χώρα μας . Να αναγκαστεί δηλαδή η Ελλάδα να συμφωνήσει ,να μην εγκαταστήσει πυραυλικά συστήματα στα νησιά με τη δικαιολογία ότι παραβιάζει τις Συνθήκες Λοζάνης και Παρισίων . Θεωρώ όμως ότι καμία Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα συναινέσει σε έναν τέτοιον ακρωτηριασμό μιας τόσο σοβαρής δυνατότητάς μας , όταν μάλιστα απειλείται άμεσα από την Τουρκία(casus belli).

Και ο δεύτερος να πιεσθεί, η Ελλάδα από τη Διεθνή Κοινότητα (Γερμανία-ΗΠΑ) στον βωμό της δήθεν ειρηνικής συνύπαρξης , να απόσχει από την εγκατάσταση σύγχρονων επιθετικών όπλων, όπως τα αποκαλεί η Τουρκία, εγγύς των Μικρασιατικών ακτών για να μην απειλεί την Τουρκία.

Συμπερασματικά , πρέπει να το εμπεδώσουμε ότι τα νησιά μας με τον εξοπλισμό τους με σύγχρονα πυραυλικά συστήματα μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς αποτελούν στην κυριολεξία μια σημαντική και αξιόπιστη ΑΠΟΤΡΟΠΗ! Αυτό πρέπει να κάνουμε , να μετατρέψουμε τα νησιά σε πλατφόρμες αποτροπής!! Η συνεχιζόμενη ολιγωρία , είναι επικίνδυνη!

Άλλωστε στη Στρατηγική, ο σκοπός της Αποτρεπτικής Στρατηγικής, είναι να αποτρέψει τον πόλεμο. Και ο πόλεμος αποτρέπεται , όταν καθίσταται απαγορευτικός για αυτόν που έχει επιθετικές διαθέσεις. Και στην προκειμένη περίπτωση την Τουρκία .

Η Αποτροπή στηρίζεται στο γεγονός , ότι μπορείς να πλήξεις, με τα οπλικά συστήματα και όπλα που διαθέτεις, τον αντίπαλο αν σου επιτεθεί. Και να δείχνεις αποφασισμένος να το κάνεις!! Και αυτό αποτελεί αντικίνητρο για τον αντίπαλο, να μην σου επιτεθεί.

ΑΠΟΤΡΟΠΗ λοιπόν δεν σημαίνει ΠΟΛΕΜΟΣ , όπως ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά απομάκρυνση του πολέμου , υπερασπιζόμενος ταυτόχρονα τα Εθνικά σου συμφέροντα και τις κόκκινες γραμμές σου.

Δεν πρέπει επίσης να μας διαφεύγει το γεγονός ότι η αποτροπή βασίζεται πάνω στην ισχύ, πάνω στα όπλα που έχεις και στα αποτελέσματα που μπορούν αυτά να επιφέρουν στον εχθρό. Επομένως κάθε εξοπλιστική προσπάθεια και σχεδίαση των πολεμικών μας ικανοτήτων , θα πρέπει να ξεκινά από αυτό το δεδομένο. Και τα αποτελέσματα κακά τα ψέματα τα επιτυγχάνουν τα βλήματα. Αντίθετα οι πλατφόρμες οι οποίες μεταφέρουν τα βλήματα , όσο προηγμένες και σύγχρονες και αν είναι, δεν έχουν αξία από μόνες τους. Οι πλατφόρμες μεταφοράς των βλημάτων , αποτελούν τους υπηρέτες των βλημάτων, διότι αυτά προκαλούν την αποτροπή(φοβίζουν τον εχθρό) ή σε δεδομένη ένθερμη λύση , τα επιθυμητά καταστρεπτικά αποτελέσματα στον εχθρό, που θα τον κάνουν να υποχωρήσει., ή να το σκεφτεί να επιδιώξει μια τέτοια κίνηση!

*Αντιπτέραρχος (Ι) εα. Επίτιμος Διοικητής ΔΑΥ
Αμυντικός Αναλυτής 

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top