GuidePedia

0


Η Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν πρόσφατα μια αμυντική συμφωνία που έχει δυνητικές στρατηγικές συνέπειες για την Τουρκία, δεδομένης της αμοιβαίας αντίθεσης αυτών των χωρών στην εξωτερική πολιτική της Άγκυρας, η οποία ωστόσο περιλαμβάνει και μια «διάσταση» που σχετίζεται με εξοπλιστικά προγράμματα και πιο συγκεκριμένα τα γαλλικά μαχητικά Rafale και Mirage, καθώς επίσης και τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35.

Η Ελλάδα αντιτάσσεται σθεναρά στην γεώτρηση φυσικού αερίου της Τουρκίας εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου (ΑΟΖ), στη δημιουργία μιας τεράστιας ΑΟΖ με τη Λιβύη και στην απόπειρα διάτρησης σε αμφισβητούμενα ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος. Τα ΗΑΕ είναι κλειδωμένα σε έναν “ψυχρό πόλεμο” σε ολόκληρη την περιοχή με την Τουρκία και υποστηρίζουν την Ελλάδα στις εδαφικές της διαφορές.
Το «αντι-τουρκικό» μπλοκ

Όπως αναφέρει αναλυτής που ειδικεύεται σε θέματα της Μέσης Ανατολής, η δημιουργία ενός πολυμερούς αντι-τουρκικού μπλοκ, ακόμη και ενός «συμβολικού διπλωματικού χώρου», θα προσφέρει τόσο στην επερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση «εναλλακτικά πλαίσια για την αντιμετώπιση της τουρκικής συμπεριφοράς που χαρακτηρίζεται ως αποσταθεροποιητική» «.

Όμως ο αναλυτής προσθέτει στο σημείο αυτό ότι η “στρατιωτική αξία τέτοιων συμφωνιών είναι ελάχιστη, καθώς η Τουρκία παραμένει κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ”.



Από την άλλη, ο Γιώργος Τζογόπουλος, ανώτερος συνεργάτης του Center International de Formation Européenne και ερευνητικός συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Begin Sadat (BESA), σημείωσε ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας βασίζεται σε «καλές σχέσεις με περιφερειακούς φορείς και σχήματα περιφερειακής συνεργασίας».

Η στρατηγική συμμαχία Ελλάδας – ΗΑΕ

Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Η συνεργασία της Ελλάδας με τα ΗΑΕ έχει ακμάσει τον τελευταίο χρόνο, ειδικά επειδή τα ΗΑΕ έχουν επικρίνει το τουρκικό μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες». Στη συνέχεια τονίζει ότι «και οι δύο πλευρές υποστήριξαν τον Στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, ενώ η συνεκπαίδευση μαχητικών αεροσκαφών F-16 των δύο χωρών – με βάση την Κρήτη – τον περασμένο Αύγουστο είναι ένδειξη αλληλεγγύης».

Αναλυτές της ανεξάρτητης ερευνητικής ομάδας “BlueMelange” της Turkish Defense News, με έδρα την Άγκυρα, πιστεύουν ότι αυτό το τελευταίο σύμφωνο είναι «πολύ πιο περίπλοκο» από την τριμερή συμφωνία άμυνας και ασφάλειας Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου που επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβριο, ενώ δήλωσαν στην τουρκική εφημερίδα Ahval πως “αυτή η συμφωνία μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ορισμένες σημαντικές συμβάσεις πωλήσεων και αγορών όπλων το επόμενο έτος».



Και αυτό διότι, η Ελλάδα επιδιώκει επί του παρόντος να αναβαθμίσει το οπλοστάσιο των Ενόπλων Δυνάμεων, δίνοντας έμφαση στο στόλο των μαχητικών αεροσκαφών της ελληνική Πολεμικής Αεροπορίας, όπου τα ΗΑΕ μπορούν να συνεισφέρουν στην αναβάθμιση του με χρηματοδοτήσεις.
Η ενίσχυση των αεροπορικών δυνάμεων

Η Lockheed Martin αναβαθμίζει ήδη το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών F-16 και όπως έχει αναφέρει η αμερικανική εταιρεία, όταν αυτές οι αναβαθμίσεις ολοκληρωθούν, η Ελλάδα θα χρησιμοποιεί τα πιο προηγμένα F-16 στην Ευρώπη.

Επίσης, η Αθήνα προχώρησε και στην ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία με το Παρίσι για την αγορά 18 προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων Dassault Rafale 4++ γενιάς, την ίδια στιγμή που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35, τα οποία η Τουρκία “έχασε” μετά την αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400.



Σε ό,τι αφορά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, διαθέτουν την πιο προηγμένη έκδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στον κόσμο και επιδιώκει παράλληλα να αποκτήσει 50 stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 καθώς επίσης και 18 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τύπου Reaper από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές της Blue Melange επισημαίνουν μια ακόμα σημαντική διάσταση της συμφωνίας Ελλάδας – ΗΑΕ, που επικεντρώνεται γύρω από τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage, λέγοντας ότι αν τα ΗΑΕ αποκτήσουν τα F-35, είναι πολύ πιθανό τα προηγμένα και αναβαθμισμένα Mirage 2000-9 που διαθέτουν, να ενταχθούν στο οπλοστάσιο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στο μέλλον.

Πρόκειται δηλαδή για μια συμφωνία που λειτουργεί ως στρατηγικό αντίβαρο στην “επιθετική” τουρκική εξωτερική πολιτική, στην γαλλική επιρροή στην περιοχή, έχοντας την “έγκριση” των ΗΠΑ και η οποία χαρακτηρίζεται ως “win-win” και για τις δύο πλευρές.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top