Περίεργο δημοσίευμα
ΟTarek Megerisi ειδικός σε ζητήματα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο ινστιτούτο European Council on Foreign Relations, αναφέρει ότι με δεδομένη την ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας αλλά και την απόσυρση των ΗΠΑ από την Μεσόγειο, μία νέα υπερδύναμη θα παίξει τον ρόλο του “διαμεσολαβητή” στο Αιγαίο.“Αυτό που χρειάζεται, είναι μια διεθνής δύναμη να εισέλθει και να επιβλέψει μια προσπάθεια συμφιλίωσης με την οποία θα μπορούν να ζήσουν και οι δύο πλευρές (Ελλάδα-Τουρκία).
Αλλά επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται όλο και λιγότερο να ενδιαφέρονται να το κάνουν αυτό σήμερα (Αιγαίο) μένει να δούμε ποιος μπορεί να είναι πρόθυμος και ικανός να αναλάβει αυτόν τον ρόλο”, τονίζει ο ίδιος, δείχνοντας προς την πλευρά της Μόσχας.
Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο μας κατά τον Ρώσο ειδικό Dmitry Rodionov: “Εάν είχαμε πόλεμο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας χωρίς την συμμετοχή τρίτων χωρών, η Τουρκία θα καταλάμβανε ολόκληρη την Κύπρο και τα νησιά που βρίσκονται κοντά στις ακτές της. Αλλά τόσο η Δύση όσο και η Ρωσία δύσκολα θα επέτρεπαν ένα τέτοιο σενάριο”, κατέληξε ο ίδιος.
Είναι γνωστό ιστορικά το τεράστιο ενδιαφέρων της Ρωσίας για το Αιγαίο που συνδέει τον Εύξεινο Πόντο με την Α.Μεσόγειο και σε συνδυασμό με το κανάλι της Κων/πολης από τον Ερντογάν, οι Ρώσοι θα παρέμβουν αμέσως στα άνομα σχέδια του νέου ''Σουλτάνου''.
Όλα αυτά αφορούν μια μακροχρόνια διαμάχη για την εξερεύνηση του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο η οποία “θερμαίνεται” ξανά.
Οι νέοι ισχυρισμοί της Τουρκίας περί δικαιωμάτων γεώτρησης οδηγούν σε συγκρουσιακά σενάρια με την Ελλάδα.
“Η Τουρκία διεκδικεί με νέους ισχυρισμούς ότι έχει δικαιώματα για γεώτρηση, αναστατώνοντας χώρες γύρω από αυτή τη γωνία της θάλασσας από την Αίγυπτο και το Ισραήλ έως την Κύπρο και την Ελλάδα. Όλο αυτό το σκηνικό έχει οδηγήσει σε απειλές και σε διεθνείς εκκλήσεις για ηρεμία”, αναφέρει ο Peter Kenyon του NPR από την Κωνσταντινούπολη.
“Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες και αντίπαλοι εδώ και πολύ καιρό. Όμως στις αρχές Ιουνίου, όταν ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος προειδοποίησε ότι αυτή τη φορά η Αθήνα ήταν διατεθειμένη να κάνει, "ό, τι χρειάζεται" για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, η κατάσταση σήμαινε ότι οι δύο χώρες οδεύουν σε πολεμικά σενάρια.
Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη για ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων θα υποστήριζε μια στρατιωτική δράση κατά της Τουρκίας εάν παραβιαζόταν τα θαλάσσια σύνορά της”, τόνισε ο Peter Kenyon.
Ελλάδα και Τουρκία έχουν φτάσει πολλές φορές πριν από το “χείλος του γκρεμού” στις σχέσεις τους μετά το 1974. Πολλές φορές είχαμε “πολεμικές συνθήκες” και μετά παρέμβαση των ΗΠΑ για να αποσυρθούν οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες και μετά πάλι τα ίδια.
Τώρα όμως το τουρκικό καθεστώς είναι “εθισμένο” στις στρατιωτικές εισβολές (Συρία, Ιράκ, Λιβύη), έχει νεο-οθωμανική ατζέντα και διεκδικεί ανήκουστα πράγματα από την χώρα μας.
Με δεδομένη την σταδιακή απόσυρση των ΗΠΑ, το σκάνδαλο Turkgate από τον Τραμπ και τις εκλογές στις ΗΠΑ είναι μαθηματικά σίγουρο ότι ο Ερντογάν θα “τρέξει” για να προλάβει να υφαρπάξει ότι μπορεί στην Α.Μεσόγειο το επόμενο σχετικά μικρό διάστημα.
Επαναλαμβάνουμε όμως ότι ο ελληνικός στρατός είναι ο 4ος στην Ευρώπη και διαθέτει τρομερά όπλα στην “φαρέτρα του” τα οποία θα “πληγώσουν βαθιά” όποιον επιβουλευτεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου