Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Όσο συζητάμε την πρώτη ανάρτηση της πρεσβείας της Τουρκίας, στην Ουάσιγκτον -στον λογαριασμό της στο Twitter- αλλά και τις υπόλοιπες που ακολούθησαν, τόσο μεγαλύτερες απορίες έχουμε. Διότι οι αναρτήσεις ακολούθησαν τις πληροφορίες που εκπορεύθηκαν από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, ότι είχε στο μεταξύ ξεκινήσει η αποχώρηση των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων.
Όπως μεταδόθηκε από τους καλούς συνάδελφους που καλύπτουν το ελληνικό «Πεντάγωνο», αμέσως μετά άρχισαν να αποχωρούν και οι ελληνικές δυνάμεις από τη Ρόδο και το Καστελόριζο, ως κίνηση καλής θέλησης, όπως τονίστηκε. Δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει πραγματικά και τι ισχύει. Η Αθήνα και η Άγκυρα παραμένουν βουβές.
Η ανάρτηση του πρώτου μηνύματος, για την έναρξη των τουρκικών γεωτρήσεων, προκάλεσε πραγματικό σεισμό, και ξένες κυβερνήσεις άρχισαν να ζητούν εξηγήσεις.
Μέσα σε μερικές ώρες, διευκρινίστηκε ότι προφανώς η πρώτη ανάρτηση δεν ήταν ορθή και αντικαταστάθηκε από άλλη, η οποία κάνει τα πράγματα χειρότερα, διότι θεωρώ -και αποδεικνύεται από τη “διορθωτική” ανάρτηση- ότι το Oruc Reis έχει λάβει εντολές, από την 21η Ιουλίου παρακαλώ, για να ετοιμάζεται γι’ αυτήν την παράνομη αποστολή του στην περιοχή του Καστελόριζου.
Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι όταν αναρτήθηκε το «διορθωτικό» μήνυμα, το αρχικό παρέμεινε ως τελευταίο μίας σειράς αναρτήσεων, που κάποια στιγμή έφτασαν τις 18. Αυτό το σβήσε-γράψε, και για μικρό χρονικό διάστημα, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν στον λογαριασμό της τουρκικής πρεσβείας και τα δύο «αντιφατικά» μηνύματα, προκαλώντας πιο πολλές απορίες. Όλα τα μηνύματα περιέχουν “ιαχές πολέμου”.
(Οι συνάδελφοι της Hellas Journal φωτογράφισαν τη διαδικασία του «ανέβασε-κατέβασε», όπου φαίνονται καθαρά όλες οι αναρτήσεις -και η αρχική ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ με τη «διορθωτική». Τα ντοκουμέντα αυτά θα μας χρειαστούν, διότι υποψιαζόμαστε ότι όλες αυτές οι αναρτήσεις μπορεί να μην ήταν ένα τυχαίο περιστατικό).
«Τέσταραν» τα νερά άραγε οι Τούρκοι;
Μήπως οι διπλωμάτες της τουρκικής πρεσβείας βιάστηκαν να ανακοινώσουν τη μεγάλη αυτή πρόκληση των ερευνών στο Καστελόριζο;
Ή συμβαίνει κάτι άλλο ακόμα πιο σοβαρό;
Εικασία μόνο μπορούμε να κάνουμε τούτη στιγμή, ακριβώς επειδή το αρχικό μήνυμα για τις έρευνες στηριζόταν και από άλλα tweets, τα οποία περιείχαν σοβαρά μηνύματα εναντίον της πατρίδας μας.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι όταν κανείς διαβάζει όλα τα μηνύματα, όπως τα έχουμε φωτογραφήσει, εύκολα καταλαβαίνει ότι αποτελούν την υποστηρικτική γραμμή πάνω στην οποία θα στηριχθεί το αφήγημά τους όταν ξεκινήσουν τις έρευνες.
Όλων τα μάτια είναι στραμμένα στο υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν. Θα ανακοινώσει την έναρξη των ερευνών; Σε ώρες θα το πληροφορηθούμε…
Αναφορικά με τη στάση των ΗΠΑ, αντιλαμβανόμαστε ότι οι Αμερικανοί θέλουν να αποφευχθεί με κάθε θυσία μία σύρραξη μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Είναι η επίσημη θέση.
Και είναι λογικό, διότι ομιλούμε για δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ, που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται τη Νότια Ευρώπη σε αυτόν τον άτυπο πόλεμο της Δυτικής Συμμαχίας με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Γνωρίζουν ότι εάν δεν σταματήσουν μία σύγκρουση η νότια πτέρυγα δεν θα υπάρχει πια. Θα έχει τελειώσει. Αν και θα έλεγα ότι η Τουρκία έχει προδώσει το ΝΑΤΟ με τη στρατηγική συμφωνία που υπέγραψε με τη Μόσχα, άρα ήδη η νότια πτέρυγα είναι προβληματική.
Δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι Αμερικανοί απορρίπτουν την ελληνοτουρκική σύρραξη. Ας το δούμε και διαφορετικά. Δεν συμφέρει αυτή η σύγκρουση στα στρατηγικά τους συμφέροντα, που ήδη έχουν πληγεί λόγω των κακών αποφάσεων του προέδρου Τραμπ.
Η αμερικανική κυβέρνηση μεταφέρει με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της αυτό το μήνυμα, ότι απορρίπτει τη σύρραξη. Και τα μεταφέρει και μέσω των στρατιωτικών του Πενταγώνου, οι οποίοι -και σήμερα- μπορούν και συνεννοούνται με τους Τούρκους συναδέλφους τους, έχοντας μία καλή επικοινωνία.
Πάντα το μεγάλο μας ερώτημα είναι τι πράττει ο κ. Τραμπ και αν τηλεφώνησε στον Ερντογάν για να τον επαναφέρει στην τάξη. Δεν είναι εύκολο να απαντηθούν οι απορίες όλων μας, ούτε γνωρίζουμε αν τούτη τη στιγμή οι σχέσεις των δύο ηγετών παραμένουν καλές. Ακούγονται πάλι πολλά και διάφορα.
Είναι επιβεβαιωμένο, όμως, ότι τα διπλωματικά και τα στρατιωτικά κανάλια, στο πιο υψηλό επίπεδο, είναι ορθάνοικτα και λειτουργούν.
Δεν σημαίνει βέβαια, ότι ο Ερντογάν δεν θα προκαλέσει μεγαλύτερη κρίση. Και πλέον δεν είναι απρόβλεπτος, όπως συνηθίσαμε να λέμε. Είναι ανοικτό βιβλίο. Η δευτεριάτικη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου θα έλεγα ότι αναμένεται με έκδηλη ανησυχία στις πρωτεύουσες που συμμετέχουν στην προσπάθεια να τον αποτρέψουν να επιτεθεί κατά της Ελλάδας.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Οι συζητήσεις για την έναρξη ελληνοτουρικoύ διαλόγου, που ξεκίνησαν από την “τριμερή” του Βερολίνου, προκαλούν ανησυχία σε πολλούς πολίτες. Δεν πρέπει. Ο διάλογος είναι προτιμότερος από τον πόλεμο. Δεν τον θέλουμε, εκτός αν η Ελλάδα εξαναγκαστεί να εισέλθει στο “φρενοκομείο”. Υποστηρίζουμε, προφανώς, την ειρήνη. Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι πρέπει να πράξει. Εάν πραγματικά επιθυμεί το διάλογο ο Ταγίπ Ερντογάν πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Μεσόγειο. Όρος απαράβατος. Η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος. Διαθέτει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και το απέδειξε στον Έβρο.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου