GuidePedia

0

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας
Τούρκοι εμπειρογνώμονες, σε συνεργασία με τους Ουκρανούς, ανέπτυξαν το ενεργό σύστημα αυτοπροστασίας που τοποθετήθηκε στα άρματα μάχης M60 Sabra, έχοντας την ονομασία AKKOR Pulat (φωτογραφία στο gallery).

Θεωρήθηκε ότι αυτό το σύστημα θα ήταν σε θέση να αναχαιτίσει όλων των ειδών τους αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους, που θα ρίχνονταν εναντίον του άρματος αυτού σε μια πραγματική μάχη, αλλά το σύστημα αυτό δεν μπόρεσε να αντέξει τις αεροπορικές επιθέσεις στην Συρία, ενώ απενεργοποιήθηκε ακόμη και σε περιπτώσεις έμμεσης δράσης, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στο τουρκικό γενικό επιτελείο.

Τα τουρκικά άρματα M60 Sabra, προωθούνταν στο συριακό έδαφος μαζί με τους Τζιχαντιστές, χρησιμεύοντας ως ένα είδος “κριού” που θα συνέθλιβε την άμυνα των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

Εντούτοις, αντί των αντιαρματικών κατευθυνόμενων βλημάτων και των χειροβομβίδων που ήταν έτοιμο να αποκρούσει, τα τουρκικά άρματα αντιμετώπισαν εκτεταμένες αεροπορικές επιθέσεις, οι οποίες κατέστρεψαν και απενεργοποίησαν το πανάκριβο σύστημα αυτοπροστασίας του και έτσι τα τουρκικά άρματα έγιναν ακόμα πιο ευάλωτα και καταστράφηκαν στην συνέχεια.

Modernized M60TM tank with laser warning system, remotely controlled turret, telescopic periscope, Pulat active protection complex (KAZ). The tank takes part in military operation "Source of Peace".@200_zoka @VinodDX9 @SEEKINGTHETRU17 @saptak__mondal @AWAKEALERT


Ακόμα κι αν η βόμβα δεν έπληττε ακριβώς τον άρμα μάχης, το ωστικό κύμα και τα θραύσματα απενεργοποιούσαν όλο τον εξοπλισμό του συστήματος AKKOR Pulat , που είχε εξοπλίσει τα τουρκικά άρματα αυτού του τύπου.

Το AKKOR Pulat έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με το σύστημα Zaslon-L, το οποίο με τη σειρά του βασίζεται σε σοβιετική τεχνολογία.

Η συνεργασία της Τουρκίας με την Ουκρανία σε αυτόν τον τομέα ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια. Οι επιτυχείς δοκιμές διεξήχθησαν, με την εκτόξευση πυραύλων ATGM, συμπεριλαμβανομένων και σύγχρονων μοντέλων.

Προβλέφθηκε ότι αυτά τα συστήματα θα τοποθετούνταν σε 40 τουρκικά άρματα μάχης M60TM. Μέχρι το φθινόπωρο του 2019, ήταν έτοιμα για χρήση, αλλά όπως αποδείχθηκε, οι αληθινές μάχες, απέχουν πολύ από αυτό που συμβαίνει στους χώρους των πεδίων βολής.

Αυτή η είδηση αφορά τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες αν καταφέρουν να αναπτύξουν μελλοντικά drone για αυτού του είδους τις αποστολές, (για την αποφυγή καταπόνησης της πολεμικής αεροπορίας), τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ καλύτερα για την αντιμετώπιση των τουρκικών αρμάτων μάχης.

Το σύστημα Pulat, θεωρητικά θα μπορούσε να καταστρέφει τα εχθρικά βλήματα σε απόσταση 8-10χλμ από τα τουρκικά άρματα. Ανιχνεύει το εχθρικό βλήμα με το υψηλής τεχνολογίας ραντάρ του και κατόπιν το καταστρέφει στην πλέον κατάλληλη απόσταση.

Επίσης παρέχει κάλυψη μέχρι 360ο, για την προστασία κατά κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων και ρουκετών, ενώ είναι αποτελεσματικό έναντι ασύμμετρων απειλών. Μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα πολλές απειλές, μόνο που στην μάχη όλα ανατράπηκαν στο συριακό έδαφος.

Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες το Pulat έχει εξοπλίσει όχι μόνο τα 40 τουρκικά άρματα M60T αλλά και Leopard-2.


Τα στοιχεία του άρθρου αφορούν έρευνα Ρώσων ειδικών στην Συρία και τεχνικά στοιχεία που αναφέρθηκαν σε ξένα ΜΜΕ για τις δυνατότητες του τουρκικού συστήματος αυτοπροστασίας, οι οποίες σε πραγματική μάχη αποδείχθηκαν φυσικά φρούδες ελπίδες.




πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top