Αντίδοτο στους ρωσικούς πυραύλους S-300 και S-400 ετοίμασε άμεσα το Ισραήλ που δεν θέλει να αφήσει καμία τεχνολογική υπεροχή στα «χέρια» του σουλτάνου Ερντογάν, θέτοντας παράλληλα σε σκέψεις πιθανότατα και την ελληνική πλευρά για την αντιμετώπιση παρόμοιων συστημάτων των Τούρκων όπως για παράδειγμα οι πύραυλοι BORA, που θα απειλούν σύντομα την ελληνική επικράτεια.
Ο ειδικός του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, Σάιμον Τσίπς, παρουσίασε το βίντεο με το νέο DRONE HARPY προσπαθώντας να «θολώσει» τα νερά για τις τεράστιες δυνατότητες των τρομερών και κυρίως «φτηνών» όπλων αυτού του τύπου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο βίντεο υπάρχουν ρωσικά συστήματα S-300 ως απεικόνιση εχθρικών συστημάτων που μπορεί να καταστρέψει το ισραηλινό drone, επειδή είναι «κατοχυρωμένα στις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας», αλλά σαφώς απευθύνεται και στους S-400 που θα παραλάβει η Τουρκία σε λίγους μήνες.
Ο Ερντογάν άλλωστε απειλεί με αφορμή το τέμενος Αλ Ακτσά και το κράτος του Ισραήλ ενώ τουρκικά πλοία ευρίσκονται δίπλα σε ισραηλινά θαλάσσια οικόπεδα στην Α.Μεσόγειο.
«Καταστρέφουμε πυραυλικά συστήματα τα οποία είναι ανταγωνιστικά προς σε εμάς», εξήγησε ο ειδικός.
Την ίδια στιγμή ο ίδιος αναγνώρισε ότι τέτοια βίντεο μπορούν να προκαλέσουν αρνητικά συναισθήματα στο ρωσικό κοινό, αλλά οι συνθήκες και οι νέες γεωπολιτικές εξελίξεις επιβάλλουν «αντίδοτα» σε οποιαδήποτε εχθρικό σύστημα απειλεί το Ισραήλ και οι συριακοί και τουρκικοί πύραυλοι απειλούν της ισραηλινή ΑΟΖ και τις εξέδρες γεώτρησης αναμφισβήτητα.
Ο Τσίπς υπενθύμισε ότι το νέο ισραηλινό drone-φονιάς απευθύνεται σε όλων των ειδών τα ρωσικά συστήματα, τα οποία μετά τον ψυχρό πόλεμο έχουν γεμίσει τις αποθήκες όπλων πολλών αραβικών χωρών που μάχονται με το Ισραήλ».
«Δεν υπάρχει καμία ενέργεια εκ μέρους του Ισραήλ κατά της Ρωσίας. Δεν θέλουμε να ταπεινώσουμε τη φήμη των ρωσικών όπλων και δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.
Το drone στο βίντεο εξουδετερώνει ρωσικό ελικόπτερο Ka-50 αλλά και «τρομοκράτες».
«Επειδή βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου με τη Συρία, κατά πάσα πιθανότητα, κατά τη διάρκεια ορισμένων τακτικών ενεργειών της ισραηλινής αεροπορικής δύναμης, τα ελικόπτερα της Συρίας πιθανότατα να αποτελέσουν στόχο. Επαναλαμβάνω και τονίζω τη Συρία, όχι τη Ρωσία», συμπλήρωσε ο Σίμων Τσίπς.
Η ίδια εταιρεία διαφήμισε το συγκρότημα αεράμυνας MRSAM με ένα βίντεο κλιπ που δείχνει την καταστροφή δύο ρωσικών ελικοπτέρων Ka-50. Σύμφωνα με την RIA Novosti, το βίντεο παρουσιάστηκε στην έκθεση Aero India 2019.
Η ουσία όπως πάντα ευρίσκεται αλλού και αφορά την αποτελεσματικότητα, το μικρό κόστος και την διαθεσιμότητα τέτοιων οπλικών συστημάτων τα οποία θα «γεμίσουν» με την παρουσία τους το μελλοντικό πεδίο μάχης.
Όμως, το ισραηλινό drone HARPY σίγουρα έβαλε σε πολλές σκέψεις την ελληνική ανώτατη στρατιωτική ηγεσία, για την χρησιμότητα του κατά των «τουρκικών» πυραύλων S-400 και BORA, οι οποίοι θα απειλούν σε λίγους μήνες ελληνική χερσαία και θαλάσσια επικράτεια.
Η δράση μη επανδρωμένων συστημάτων με δυνατότητα εξουδετέρωσης συστημάτων πυραύλων παντός είδους, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ούτε ένας στρατιώτης, αποτελεί σαφώς ελκυστικότατη πρόταση αντιμετώπισης της απύθμενης τουρκικής προκλητικότητας.
Το άσχημο για την Ελλάδα είναι ότι η Τουρκία αν και ξεκίνησε πολύ μετά την χώρα μας, έχει φτάσει σε πολύ προχωρημένο στάδιο και τώρα κατασκευάζει drone εξοπλισμένα με πυραύλους που θα πετούν σε ύψη 40.000 ποδιών.
Ποτέ όμως δεν είναι αργά και η Ελλάδα οφείλει να ξεκινήσει άμεσα, διπλό σχέδιο αγοράς-κατασκευής μη επανδρωμένων οχημάτων για να αντιμετωπίσει τα σχέδια για τουρκική κυριαρχία τα επόμενα χρόνια σε Αιγαίο-Α.Μεσόγειο-Θράκη. Μυαλά υπάρχουν, το χρήμα θα βρεθεί όπως βρίσκεται όταν υπάρχει ανάγκη, αυτό που απαιτείται είναι ένα ορθό σχέδιο και πολύ δουλειά, για να διώξουμε τα «σύννεφα» που μαζεύτηκαν πάνω από την Ελλάδα από τις απειλές των Τούρκων
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου