GuidePedia

0

Του Νίκου Μελέτη
Με σοβαρά προβλήματα συνεχίζεται η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς κορυφαίοι θεσμοί, όπως η Προεδρία της Δημοκρατίας, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το «Δημοκρατία της Μακεδονίας», οι συνταγματικές αλλαγές δεν έχουν και τυπικά ενσωματωθεί στο σύνταγμα και η «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» ξανασκέφτεται την αλλαγή της ονομασίας της.

Κι όμως, από ελληνικής πλευράς δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση, αφήνοντας έτσι να δημιουργείται αρνητικό τετελεσμένο και να νομιμοποιούνται οι παρασπονδίες που επιχειρούνται στην πλήρη εφαρμογή τουλάχιστον των θετικών στοιχείων που περιλαμβάνει η συμφωνία.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος στάθηκε απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών και μάλιστα αρνήθηκε να την υπογράψει πριν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αρνείται να αλλάξει την ονομασία από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».




Ούτε η επιγραφή στο κτίριο της προεδρίας έχει αλλάξει, ούτε το πιο απλό έχει γίνει, η αλλαγή δηλαδή της ονομασίας στην ιστοσελίδα της Προεδρίας, όπου συνεχίζει να κυριαρχεί το «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ο κ. Ιβάνοφ, μάλιστα, όπως αποκάλυψαν σκοπιανά ΜΜΕ, συνεχίζει να υπογράφει τους νόμους και τα προεδρικά διατάγματα που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ως «Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».



Καθώς η Προεδρία της Δημοκρατίας αποτελεί κορυφαίο πολιτειακό θεσμό, εμπίπτει στον πιο σκληρό πυρήνα των προβλέψεων της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την υποχρέωση για άμεση αλλαγή της ονομασίας της χώρας και έτσι η συνέχιση χρήσης του «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από την Προεδρία της Δημοκρατίας Βόρειας Μακεδονίας-ΔΒΜ, συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όμως και στο θέμα των συνταγματικών αλλαγών στη γειτονική χώρα έχει υπάρξει, αν όχι εσκεμμένη παράλειψη, πάντως συστηματική κωλυσιεργία για την ενσωμάτωσή τους στο σύνταγμα της ΔΒΜ.

«Μακεδονική εκκλησία»

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που έχει προκύψει αφορά τη σχισματική εκκλησία της χώρας, τη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Αχρίδας», η οποία υποτίθεται στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών είχε απευθυνθεί με επιστολή της στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ζητώντας την ανακήρυξη της Αυτοκεφαλίας της, με αντάλλαγμα να δεχθεί την αλλαγή της ονομασίας της.


Αυτή η επιστολή χρησιμοποιήθηκε από την Αθήνα για να διασκεδασθούν οι ανησυχίες της Εκκλησίας της Ελλάδας και κυρίως για να βρει επιχειρήματα ο αρχιεπίσκοπος ώστε να αποστασιοποιηθεί η Εκκλησιά από τα συλλαλητήρια.


Τώρα όμως και καθώς ουδείς φρόντισε να θέσει στη διαπραγμάτευση και την επίλυση του εκκλησιαστικού ζητήματος, η «Μακεδονική Εκκλησία» έχει αρχίσει τα παζάρια και γνωρίζοντας τα εμπόδια που υπάρχουν (λόγω και των αντιδράσεων του Σερβικού Πατριαρχείου) για την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας, καταφεύγει σε εκβιασμούς.




Όπως δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Τιμόθεος, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν ζητά ούτε επιβάλει την αλλαγή της ονομασίας της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», επομένως δεν υπάρχει λόγος για αλλαγή της ονομασίας εάν η κατάσταση παραμείνει ως έχει. Ο εκπρόσωπος της «Μακεδονικής Εκκλησίας» επεσήμανε ότι η Εκκλησία, καθώς δεν χρηματοδοτείται από το κράτος, δεν υποχρεούται να αλλάξει το όνομά της...

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top