Του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
Η Ρωσία θέλει να αφεθούν στην συριακή κυβέρνηση τα εδάφη που θα εγκαταλείψουν τα αμερικανικά στρατεύματα όταν αποσυρθούν από την Συρία. Η δε Αμερική υποστηρίζει να αφεθούν στην Τουρκία αυτά τα μέρη.
Ιδού, ακριβώς σε αυτό το στάδιο ήρθαν σε σταυροδρόμι η Ρωσία με την Τουρκία. Θα συνεχίσουν την συμμαχία ή μήπως θα χωρίσουν οι δρόμοι τους; Σε περίπτωση που αποδεχθεί η Ρωσία την εγκατάσταση της Τουρκίας εκεί, θα προδώσει τον Άσσαντ του οποίου αποτελεί τον κηδεμόνα από το 2015 και θα τον αφήσει μόνο.
Αύριο στις 29 Δεκεμβρίου υπάρχει μια σημαντική συνάντηση στην Μόσχα για επίλυση αυτού ακριβώς του γόρδιου δεσμού. Θα συναντηθούν αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Τουρκίας. Πρώτα γνωστοποίησε αυτό το ραντεβού η Τουρκία και μετά η Ρωσία.
Στην δήλωση που έγινε από το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε ότι θα συζητηθεί το ζήτημα της Συρίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Μια κρίσιμη συνάντηση ανωτάτου διπλωματικού επιπέδου. Από την Τουρκία σε αυτή την συνάντηση θα λάβουν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο Επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν και ο Εκπρόσωπος της Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.
Ο Τσαβούσογλου είχε ανακοινώσει την περασμένη Τρίτη ότι προγραμματίζει να επισκεφθεί την Μόσχα για συζήτηση της απόσυρσης των στρατιωτικών μονάδων των ΗΠΑ από την Συρία. Το επιβεβαίωσε αυτό και το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Σε δήλωση που εξέδωσε ανέφερε ότι «θα πραγματοποιηθούν επαφές υψηλού επιπέδου στην Μόσχα ανάμεσα στις δύο χώρες για συζήτηση της κατάστασης στην Συρία στο εγγύς μέλλον». Αναμφίβολα οι ενέργειες που θα κάνει στο εξής η Τουρκία στην Συρία εξαρτώνται από αυτή την συνάντηση. Για να δούμε, θα συμφωνήσει και με τον Πούτιν ο Ταγγίπ Έρντογαν, ο οποίος συμφώνησε με τον Τραμπ αφότου παρήγγειλε πυραύλους Patriot 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μήπως ο Πούτιν θα του πει «μην μπεις στις περιοχές από τις οποίες θα αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα και άφησε την Συρία»; Τι είδους πρόταση θα υποβάλει ο ; Σε αυτό ακριβώς το σημείο θυμήθηκα την γνωστή ταινία «Ο Νονός». Τι είχε πει ο Νονός; «Θα του κάνω μιαν πρόταση που δεν θα μπορέσει να απορρίψει!»
Μήπως ο Έρντογαν έχει κάποιαν πρόταση που δεν θα μπορεί να απορρίψει ο Πούτιν; Ποιος ξέρει. Είχε τέτοιες προτάσεις προηγουμένως. Ακόμα είναι άγνωστο πώς και με ποιο αντάλλαγμα έκανε τον Πούτιν να τον συγχωρέσει μετά την κατάρριψη του ρωσικού επιβατικού αεροπλάνου και την δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη στην Άγκυρα. Ο ρωσικός λαός ήταν πολύ οργισμένος. Αλλά ο Πούτιν μαλάκωσε. Λέτε ο Έρντογαν να του έκανε μιαν πρόταση την οποία δεν θα μπορούσε να απορρίψει; Έτσι νομίζω.
Για την Τουρκία το ζήτημα στην Συρία δεν είναι μόνο θέμα της ανατολικής περιοχής του Ευφράτη. Είναι το Ίντλιμπ. Είναι το Άφριν. Είναι η Τζεράμπλους. Βρίσκονται και αυτές οι περιοχές υπό τον έλεγχο της Τουρκίας. Θεωρεί ότι έχει εγκατασταθεί πλέον εκεί. Νομίζει ότι έχει διευρύνει μέχρι εκεί τον χάρτη της.
Προς το παρόν δεν προτίθεται να αποσυρθεί από εκεί, όπως έκανε στην Κύπρο. Μάζεψε τις ελιές του Άφριν και τις μετέφερε στην Τουρκία. Από εκεί τις πουλά σε εμάς στην Κύπρο άραγε; Όταν η διοίκηση στην κατεχόμενη περιοχή επέτρεψε την ελεύθερη εισαγωγή ελαιόλαδου από την Τουρκία στην Κύπρο, διαδόθηκαν κάποιες ειδήσεις. Είναι άραγε λάδι από το Άφριν αυτό το ελαιόλαδο που θα έρθει από την Αλεξανδρέττα. Γιατί να μην είναι; Ο κατακτητής παίρνει ό,τι βρίσκει στα εδάφη που κατακτά.
Για παράδειγμα, από την Κύπρο μετέφερε με πλοία τηλεοράσεις, ψυγεία, γκάζια, πλυντήρια και αυτοκίνητα. Στο Άφριν βρήκε τις ελιές, μετέφερε τις ελιές. Αν βρει πετρέλαιο στην Συρία, θα μεταφέρει το πετρέλαιο. Αλλά έστω και αν η Αμερική αποσύρει τα στρατεύματά της, μήπως θα της αφήσει το πετρέλαιο;
Κάποτε έκανε το Ισλαμικό Κράτος αυτό το εμπόριο. Το Ισλαμικό Κράτος πουλούσε φθηνά το πετρέλαιο στα εδάφη που κατέκτησε. Αλλά όταν αποδυναμώθηκε το Ισλαμικό Κράτος τέλειωσε και αυτό. Παρά ταύτα δεν νομίζω ότι η Τουρκία θα μπορούσε να μείνει στην Συρία όσο έμεινε στην Κύπρο.
Στην Κύπρο ήταν εγγυήτρια και υπήρχε μια κοινότητα που την προσκάλεσε ως «σωτήρα». Στην δε Συρία ούτε εγγυητής είναι ούτε και υπάρχει ένας λαός που της απηύθυνε έκκληση λέγοντας «έλα να μας σώσεις». Η Συρία επί του παρόντος είναι η πιο μπελαλίδικη περιοχή του κόσμου. Ένα μέρος που ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί τι θα γίνει.
Για παράδειγμα, κάποιοι λένε ότι η Αμερική βάζει την Τουρκία μέσα στην Συρία έχοντας άλλες προθέσεις. Ακριβώς όπως είχε βάλει τον Σαντάμ μέσα στο Κουβέιτ. Ο Σαντάμ δεν αντιλήφθηκε τότε την παγίδα. Και αυτό σήμανε το τέλος του. Η Αμερική αρέσκεται πολύ στο να κατακομματιάζει τα μεγάλα κράτη, να τα διαιρεί και να τα διοικεί ύστερα όπως η ίδια ξέρει.
Η δίδυμη αδελφή της Αγγλία είναι πολύ έμπειρη σε αυτό. Μοίρασαν την Ινδία σε τρία κομμάτια. Το Σουδάν σε δύο κομμάτια. Την Μαλαισία σε δύο κομμάτια. Την Υεμένη σε δύο κομμάτια. Μοίρασαν σε δύο κομμάτια ακόμα και το δικό μας μικρό νησί. Ποιο είναι το πιο δημοφιλές σύνθημα στην Τουρκία; «Δεν πεθαίνουν οι πεσόντες, δεν μοιράζεται η πατρίδα». Και οι πεσόντες πεθαίνουν κύριε. Και η πατρίδα μοιράζεται!
Μήπως είναι καμιά σπουδαία υπόθεση αυτή για τους μάστορες που μοίρασαν την Γιουγκοσλαβία σε εφτά κομμάτια;
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου