GuidePedia

0

Δίχτυ προστασίας στην Κυπριακή ΑΟΖ στήνουν οι ΗΠΑ. Από χθες, νότια και νοτιοδυτικά της Κύπρου ξεκίνησε πολυεθνική άσκηση πολεμικού ναυτικού μεγάλων χωρών, με πρωτοφανή συμμετοχή ισχυρών ναυτικών δυνάμεων.

Είναι προφανές πως η Δύση και κυρίως η Ουάσινγκτον, στέλνει το πρώτο μήνυμα στην Άγκυρα. Οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν καμία ριψοκίνδυνη ενέργεια της Τουρκίας. Η χρονική της διάρκεια, αλλά και η θαλάσσια έκταση που διεξάγεται, στέλνει μηνύματα σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις αλλά και τις επικείμενες γεωτρήσεις.

Έτσι, ξεκίνησαν τα μέτρα που σχεδιάζονται όχι μόνο από την Κύπρο, για απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις αλλά και κυρίως για προστασία των επόμενων δύο γεωτρήσεων των ExxonMobil- Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, αναφέρει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου.



Μόνο οι ημερομηνίες και η διάρκεια της πολυεθνικής άσκησης, είναι χαρακτηριστική: Η Navtex που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρει ότι οι ασκήσεις και η δέσμευση της μεγάλης σε έκταση περιοχής, ξεκίνησαν από χθες και θα ολοκληρωθούν στις 20 Νοεμβρίου, θα είναι δηλαδή διάρκειας σχεδόν ενός μήνα.

Η περιοχή που δεσμεύτηκε περιλαμβάνει και υπερκαλύπτει το χρονικό διάστημα έλευσης και εγκατάστασης του γεωτρύπανου στους στόχους «Δελφίνη» και «Γλαύκος», όπως υπερκαλύπτει και όλες τις πιθανές πορείες των πλοίων υποστήριξης των γεωτρήσεων από το λιμάνι Λεμεσού, αλλά και πτήσεων των ελικοπτέρων που θα εξυπηρετούν το γεωτρύπανο.

Επίσης, οι ΗΠΑ έχουν καταστρώσει από καιρό ενισχυμένο σχέδιο διπλωματικής – αμυντικής προστασίας των γεωτρήσεων των ExxonMobil- Qatar Petroleum.

Το ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι τι θα πράξει πλέον ο Ερντογάν. Θα προκαλέσει την αρμάδα των ΗΠΑ; Ένας λογικός πολιτικός δεν θα το έκανε πράξη προφανώς. Μία λάθος κίνηση θα έφερνε συντριπτικά καταστροφικά αποτελέσματα κατά της Άγκυρας.

Πρόκειται για το πρώτο μήνυμα που στέλνει η Ουάσινγκτον στην Άγκυρα, καθώς χθες υπήρχε οργή και αγανάκτηση του State Department κατά της Τουρκίας για το ζήτημα των S-400.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στην Κυπριακή ΑΟΖ, στην 110 Πτέρυγα μάχης της Λάρισας έχουν προσγειωθεί δέκα F-16 I Soufa.

Η προσγείωση των Ισραηλινών επί Ελληνικού εδάφους δείχνει την εξαιρετική κατάσταση ανάμεσα στις σχέσεις της χώρας μας με το Ισραήλ στον αμυντικό τομέα

Τα μαχητικά F-16 του Ισραήλ πέταξαν από τη Λάρισα και βγήκαν στο Αιγαίο, πέρασαν πάνω από την Σκύρο και κατευθύνθηκαν βορειοανατολικά.

Δεύτερο ερευνητικό σκάφος στέλνει στο Αιγαίο η Άγκυρα

Την ώρα που το Barbaros συνεχίζει τις προκλητικές του βόλτες στο Αιγαίο, η Τουρκία αγόρασε και δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο σύμφωνα με τη Yeni Safak.

«Η Τουρκία αγόρασε έναντι 262,5 εκατομμυρίων δολαρίων και το πλοίο Deepsea Metro I, σκάφος παρόμοιο με το “Fatih” (Πορθητής) που ήδη έχει αγοράσει και ετοιμάζεται να βγάλει στα ανοιχτά για γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο» γράφει το δημοσίευμα.

Από την πλευρά της η Ελλάδα με την απόλυτη ψυχραιμία και νηφαλιότητα που διακατέχει τους επιτελείς στο Ελληνικό Πεντάγωνο, έχουν εξηγήσει πως πλέον από τη στιγμή που η ρότα των συμφερόντων της χώρας μας είναι εκεί που βρίσκεται η φρεγάτα Σαλαμίς και πριν από αυτή ο Νικηφόρος Φωκάς, σ’ αυτό το τόσο σημαντικό σημείο θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε και η παρουσία μας θα είναι όταν χρειάζεται κι αν προκληθούμε αισθητή.

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι αν επιτρέψει να προχωρήσουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς αυτή να λαμβάνει μέρος, τότε θα χάσει την περιφερειακή ισχύ της και θα απομονωθεί. Εξ’ ου και οι απειλές αλλά και το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση των Αμερικανών και των Γάλλων να προστατεύσουν με πολεμικά πλοία τις γεωτρήσεις που προωθούν εταιρείες τους στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι αποφάσεις αλλά και οι εξελίξεις στα ενεργειακά αυτής της περιόδου θα καθορίσουν αποφασιστικά τα όσα θα επέλθουν στο μέλλον. Κυρίως όμως θα παγιώσουν τις συμμαχίες όλων των χωρών της περιοχής με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο τομέας της ενέργειας έχει γίνει θρυαλλίδα σοβαρών πολιτικών και γεωπολιτικών ανακατατάξεων που τα επόμενο χρονικό διάστημα μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στη περιοχή.

Οι επόμενοι μήνες αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top