GuidePedia

0

Παράλληλα με το Σκοπιανό συνεχίζονται οι συζητήσεις Ελλάδας-Αλβανίας για τις θαλάσσιες ζώνες. Όπως και στα Σκόπια ,έτσι και στην Αλβανία, φαίνεται να υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του προέδρου της χώρας και της κυβέρνησης.

Σε άρθρο με τίτλο, “Ο Πρόεδρος Μέτα θα καθυστερήσει τη Συμφωνία με την Ελλάδα 6 μήνες”,της μικρής κυκλοφορίας φιλοκυβερνητικής εφημερίδας SOT, αναφέρονται και τα εξής:

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα υπογράψει την Ε–Α Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, για όσο διάστημα δεν λειτουργεί το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Η εφημερίδα μας έχει γράψει από καιρό ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο ΥΠΕΞ και την Προεδρία της Δημοκρατίας έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας της Συμφωνίας αυτής. Ο πρόεδρος Μέτα τις τελευταίες ημέρες, μέσω του Συμβούλου του Ιλίρ Κούλα ο οποίος έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφο, έστειλε σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δε θα προβεί σε καμία πράξη που εμπίπτει στις αρμοδιότητές του, ως προς τη Συμφωνία με την Ελλάδα, για όσο διάστημα το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν λειτουργεί.

Ο Κούλα έκανε την ακόλουθη δήλωση: ΄΄Δεν έγινε κάτι ώστε οι διαπραγματεύσεις δεν ολοκληρώθηκαν σε 8 μήνες. Για τη Συμφωνία με την Ιταλία, οι διαπραγματεύσεις διάρκεσαν 8 χρόνια. Απ΄ όσα εγώ γνωρίζω, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν παγώσει, αυτές συνεχίζονται, το ντιμπέϊτ είναι κάτι το φυσιολογικό. Το θέμα έχει να κάνει με μια ‘ιστορία’ αρχών, διότι στις διαπραγματεύσεις ερχόμαστε μετά από τη Συμφωνία του 2010 την οποία ακύρωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο, σήμερα όμως δεν έχουμε Συνταγματικό Δικαστήριο. Για όσο διάστημα δεν έχουμε Συνταγματικό, δεν πρόκειται μόνο υπόθεση κάποιου μικρού θέματος΄΄.

Αντίδραση ΥΠΕΞ Μπουσάτι

Ο ΥΠΕΞ της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι, σύμφωνα με ανάρτηση στις ιστοσελίδες Balkanweb.com, Ora news, shqiptarja.com κ.ά. εξέφρασε την έκπληξή του ως προς τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα. Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την ομόλογό του της Αυστρίας που επισκέπτεται τα Τίρανα, ο ΥΠΕΞ Μπουσάτι δήλωσε τα εξής:

Διεξάγουμε διαπραγματεύσεις για ένα «πακέτο» με την Ελλάδα, το κοινό πιστεύω, είναι σε γνώση του θέματος. Η λύση θα έρθει σε συνταύτιση με το διεθνές δίκαιο, με τα νόμιμα δικαιώματα. Το έχω τονίσει και το επαναλαμβάνω ρητώς, ο Πρόεδρος έχει χορηγήσει την εξουσιοδότηση. Εγώ, βάσει της εξουσιοδότησης του Προέδρου, χορήγησα πληρεξουσιότητα στην Ομάδα Διαπραγμάτευσης. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε γάμο εάν δεν έχουμε το ζευγάρι. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, μέχρι την ολοκλήρωσή τους, είμαστε στην ίδια ομάδα μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το αποτέλεσμα θα διαβιβασθεί στην Προεδρία και στη συνέχεια, θα είναι ο Πρόεδρος εκείνος που θα κρίνει πώς εφαρμόσθηκε το σχέδιο που προβλέπει η εξουσιοδότηση. Με εκπλήσσει το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μέτα άλλαξε στάση.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top