GuidePedia

0

   Υπόγεια διαμάχη Βερολίνου-Μόσχας για ΠΓΔΜ

Το αληθινό όνειρο όλων των Αλβανών για την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας ξεστόμισε ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι , σε μια εκ βαθέων αποκάλυψη όσον αφορά τα σχέδια ΗΠΑ/ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, ενώ μαίνεται η σφοδρή σύγκρουση Ρώσων και Γερμανών για την κυριαρχία επί δύο ακόμα περιοχών, της ΠΓΔΜ και της Βοσνίας.

«Η ενοποίηση με την Αλβανία δεν είναι απώτερος στρατηγικός στόχος; Όλοι οι Αλβανοί θα είμαστε μαζί στην ευρωατλαντική οικογένεια, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά όλοι φυσικά γνωρίζουν το αληθινό όνειρο των Αλβανών», δήλωσε ο Θάτσι σε τηλεοπτικό σταθμό του Κοσόβου στην Πρίστινα, εννοώντας φυσικά την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιδέα της «διόρθωσης των συνόρων” δεν σημαίνει απαραίτητα «ανταλλαγή εδαφών, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει συζήτηση για ανταλλαγή, διχοτόμηση ή αυτόνομη σερβική κοινότητα με εκτελεστικές εξουσίες.

Ο Θάτσι υποστηρίζει ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας θα αναγκάσει τη χώρα αυτή να αποδεχθεί την ιδέα της διόρθωσης των συνόρων», ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει «πρόβλημα με την αλλαγή σημαίας σε περίπτωση ενοποίησης” με την αποκαλούμενη περιοχή της κοιλάδας του Πρέσεβο (περιοχή στα νότια της Σερβίας).

«Δεν θα μας μισήσουν αν δεν προβούμε σε ανταλλαγή εδαφών», δήλωσε ο Θάτσι, εφόσον Πρέσεβο, Medvedja και Bujanovac ενωθούν μαζί μας υπονοώντας νέο αλβανικό αντάρτικο εντός σερβικού εδάφους.

Υπενθυμίζουμε ότι τα γεγονότα ήδη τρέχουν στα Βαλκάνια και εκτιμάται ότι η έχει δοθεί η αντίστροφη μέτρηση για νέα αιματοχυσία, σύμφωνα με Ρώσους και Σέρβους ειδικούς, οι οποίοι κάνουν λόγο για εφαρμογή του σχεδίου της ΄΄Μεγάλης Αλβανίας΄΄, το οποίο είναι ήδη σε εξέλιξη.

Άμεσα όμως απειλούνται εκτός όλων των άλλων και τα Σκόπια με την συμφωνία-έκτρωμα για το ονοματολογικό να οδηγείται σε κατάρρευση και την κυβέρνηση των Σκοπίων να χάνει έδαφος με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ και η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την επεκτατική πολιτική των Αλβανών.

Το παιχνίδι έχει φουντώσει για τα καλά και η κόντρα αφορά την κυριαρχία και σε ΠΓΔΜ και Βοσνία για την οποία «κονταροχτυπιούνται» εν έτει 2018, Γερμανοί και Ρώσοι αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit”.

Στα Βαλκάνια, η διαμάχη είναι μεταξύ εθνικιστών και φονταμενταλιστών.

Από τον Ψυχρό Πόλεμο, οι ψηφοφόροι των Βαλκανίων χωρίζονται σε εθνική βάση και ψηφίζουν μόνο τα κόμματα που εκπροσωπούν τα εθνικά τους συμφέροντα, γράφει «Die Zeit”.

Αυτό ισχύει και στην Βοσνία, όπου η Republika Srpska (δημοκρατία των Σέρβων της Βοσνίας) με τη συμφωνία του Ντέιτον του 1995 χωρίστηκε από τη «μητέρα Σερβία» και κινείται ανεξάρτητα από τις άλλες δύο οντότητες τους Κροάτες και τους Μουσουλμάνους.

Αυτό θα παρατηρηθεί ειδικά αυτήν την Κυριακή, όταν θα διεξαχθούν οι γενικές βουλευτικές εκλογές.

Το μοντέλο όμως αυτό θα επεκταθεί και στην πΓΔΜ, μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Οι Σκοπιανοί προτίμησαν μια πατριωτική στάση με «νίκες παρελάσεις και μνημεία, ακολουθούμενη από μπόλικο εθνικισμό».

Έτσι οι εθνικιστές στα Σκόπια μέσω του μποϊκοτάζ, πέτυχαν να κηρύξουν άκυρο το δημοψήφισμα.

«Αυτή η συμπεριφορά όμως είχε σαφέστατα την ισχυρή υποστήριξη ενός παλαιού γνώριμου του Βλαντιμίρ Πούτιν», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

«Η Ρωσία υποστηρίζει όλους τους εθνικιστές στην περιοχή, για να εμποδίσει την είσοδο άλλων χωρών των Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ», συνεχίζει το άρθρο.

Το αν η Νοτιοανατολική Ευρώπη παραμείνει ειρηνική ή όχι, για τον Πούτιν αυτό είναι ένα άσχετο θέμα.

Η Ρωσία έχει γεμίσει με πράκτορες τα Βαλκάνια και βοηθά όλους τους εθνικιστές στην περιοχή, ενώ η Γερμανία κάνει ένα βήμα μπροστά με τη «Διαδικασία του Βερολίνου” για την ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων και της συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η Ευρώπη μιλά για οικονομική ανάπτυξη και ευαισθητοποίηση αλλά οι εθνικιστές Σλάβοι έχουν άλλα σχέδια.

Στην Βοσνία και την ΠΓΔΜ σε πολύ λίγο διάστημα όμως θα διαπιστώσουμε πραγματικά ποιος θα είναι τελικά ο πιο ισχυρός», καταλήγει η «Die Zeit”.

Υπενθυμίζουμε ότι η ρωσική ηλεκτρονική πύλη «Fort-Russ» αναφέρει ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ για εμπλοκή στα Βαλκάνια θα κλιμακώσει τις συγκρούσεις στην περιοχή και θα προκαλέσει αιματοχυσία.

«Οι αναλυτές της ‘FRN’ προβλέπουν ότι τα Βαλκάνια θα γίνουν πεδίο γεωπολιτικών μαχών στις εκστρατείες αποσταθεροποίησης των Ατλαντιστών, μέσω του σχεδίου για τη Μεγάλη Αλβανία.

Στο πλαίσιο αυτό, η ίδρυση μιας βάσης του ΝΑΤΟ στην Αλβανία, αναμφισβήτητα αντιπροσωπεύει προοίμιο νέων επιχειρήσεων αποσταθεροποίησης και κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην περιοχή.

Και τα 50 εκατομμύρια ευρώ που υποτίθεται ότι προορίζονται για το έργο της αεροπορικής βάσης, είναι πιθανόν να βρουν το δρόμο τους για να τροφοδοτήσουν νέα αιματοχυσία με τη μορφή ριζοσπαστικών αποσχιστικών τάσεων σε γειτονικές χώρες, στον προγραμματισμό του αμερικανικού σχεδίου της «Μεγάλης Αλβανίας» στα Βαλκάνια, γράφει το άρθρο και καταλήγει:

Το μικρό, άκρως διεφθαρμένο κράτος της Αλβανίας, ενήργησε με συνέπεια ως υπηρέτης του ΝΑΤΟ, από τότε που η συμμαχία- υπό αμερικανική ηγεσία – υποστήριξε τους Αλβανούς τρομοκράτες στην αποκοπή του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000, καταλήγει το άρθρο.

Η ιστορία όμως έχει αποδείξει πως όταν οι μεγάλοι και ισχυροί θέλουν να ξεκινήσουν έναν μεγάλο πόλεμο, σχεδόν πάντα ξεκινούν από τα Βαλκάνια την αποκαλούμενη και πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης και αυτό το βλέπουμε καθημερινά μπροστά στα μάτια μας.



πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top