Κατέπλευσε το πρωί στο παλιό λιμάνι Λεμεσού το ψαροκάικο με τους πέντε Αιγυπτίους, που αφέθηκαν χθες ελεύθεροι από το "δικαστήριο" των κατεχομένων. ΚΥΠΕ, ΣΤ. ΚΟΝΙΩΤΗΣ
Μετά από επτά μέρες στις φυλακές των κατεχομένων, επέστρεψαν σήμερα με το ψαροκάικο “Γεια σου καΐκι μου Άη Νικόλας”, στο παλιό λιμάνι Λεμεσού, οι πέντε Αιγύπτιοι ψαράδες που είχαν παράνομα συλληφθεί από τις κατοχικές αρχές, ενώ ψάρευαν σε διεθνή ύδατα. Το ψαροκάικο έδεσε στο παλιό λιμάνι Λεμεσού στις 10.30, ενώ τους πέντε ψαράδες υποδέχθηκε η Αιγύπτια Πρέσβειρα στην Κύπρο Μάι Τάχα Χαλίλ και στελέχη της ιδιοκτήτριας εταιρεία, “Τα ψαροκάικα”.
Τα όσα διαδραματίστηκαν την περασμένη Παρασκευή καθώς το καΐκι βρισκόταν σε διεθνή ύδατα μεταξύ Ακάμα και Κορμακίτη, εξιστόρησε ο καπετάνιος του πλοίου, Αμπντούλ, αναφέροντας πως έξι Τούρκοι στρατιώτες επιβιβάστηκαν σε αυτό με την πρόφαση ότι θα πραγματοποιούσαν ελέγχους για μεταφορά παράνομου φορτίου, όπως ναρκωτικά.
Οι πέντε ψαράδες πληροφορήθηκαν τότε πως βρίσκονται υπό σύλληψη και ο καπετάνιος εξαναγκάστηκε να κατευθυνθεί προς το κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας, ενώ όπως σημείωσε, περίπου 200 αστυνομικοί τους ανέμεναν εκεί. Την δεύτερη μέρα της σύλληψης τους, πρόσθεσε, ενημερώθηκαν πως θα έπρεπε να παραμείνουν για άλλες τρεις μέρες υπό κράτηση μέχρι να ελεγχθούν τα χαρτιά του πλοίου, ενώ το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε με την λήξη της κράτησης τους, όταν τους ανέφεραν πως θα παρέμειναν για άλλες τρεις μέρες για να ελέγξουν τα δικά τους έγγραφα.
Είπε ακόμη πως στις φυλακές δεν υπήρχε σίτιση και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας “Τα ψαροκάικα”, Άριστος Αριστείδου, τους έδωσε χρήματα για να αγοράζουν καθημερινά φαγητό. Υποδεχόμενη τους Αιγύπτιους ψαράδες, η Πρέσβειρα της χώρας, Μάι Τάχα Χαλίλ, εξέφρασε τη χαρά της που το όλο θέμα έληξε και οι συμπατριώτες της επέστρεψαν σώοι στη βάση τους. Ευχαρίστησε δε την Κυπριακή Κυβέρνηση για τη βοήθεια που παρείχε αλλά και την ιδιοκτήτρια εταιρεία που, όπως είπε, μερίμνησε ώστε οι πέντε ψαράδες να αφεθούν ελεύθεροι μέσα σε μια μόλις εβδομάδα, υποδεικνύοντας ότι, από παρόμοιες περιπτώσεις για τις οποίες έχει ενημερωθεί, τέτοιες διαδικασίες έπαιρναν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ερωτηθείσα εάν η Κυβέρνηση της ήταν ενήμερη για το ζήτημα, ανέφερε πως η Πρεσβεία ήταν σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες αιγυπτιακές αρχές και το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέδωσε δυο ανακοινώσεις Τύπου για το περιστατικό, με την τελευταία μόλις χθες, αμέσως μετά την ενημέρωση για την αποφυλάκιση των πέντε ψαράδων, όπου ευχαριστούσε την Κυπριακή Κυβέρνηση για τη βοήθεια.
Εμείς θα συνεχίσουμε να ψαρεύουμε όπως κάνουμε τόσα χρόνια, δήλωσε από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης και διευθυντής της εταιρείας “Τα Ψαροκάικα”, Άριστος Αριστείδου, σημειώνοντας πως ήδη σήμερα το ψαροκάικο της εταιρείας “Μαρία-Μπουμπουλίνα” βρίσκεται σε διεθνή ύδατα βόρεια του Αποστόλου Ανδρέα.
“Είναι κυπριακή ΑΟΖ, έχουμε κάθε δικαίωμα να αλιεύουμε όπως κάναμε τόσα χρόνια”, είπε και πρόσθεσε “θα συνεχίσουμε εκτός αν μας πει η Κυπριακή Κυβέρνηση να μην πάμε”. Σχολιάζοντας δε το γεγονός πως του περιστατικού αυτού προηγήθηκαν άλλες παρενοχλήσεις ψαροκάικων της εταιρείας του από τουρκικά πολεμικά πλοία, ο κ. Αριστείδου είπε πως, σε συνομιλία που είχε στα κατεχόμενα του αναφέρθηκε “η Κυβέρνηση σας κάνει ό,τι θέλει με τα πετρέλαια και την ενέργεια, από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε κι εμείς”. Τους καλοκαιρινούς μήνες, πρόσθεσε, μόνο μια από τις τέσσερις εξορμήσεις των αλιευτικών της εταιρείας έγινε χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, αφού έγιναν δυο παρενοχλήσεις του “Μαρία – Μπουμπουλίνα” και ακολούθησε η σύλληψη των Αιγύπτιων ψαράδων του “Γεια σου καΐκι μου Άη Νικόλας”.
Υπενθυμίζεται πως οι πέντε ψαράδες αφέθηκαν ελεύθεροι χθες από το “δικαστήριο” των κατεχομένων, με την ιδιοκτήτρια εταιρεία να καταβάλλει χρηματικό πρόστιμο 3,500 τουρκικών λιρών (500 ευρώ) για τον κάθε ένα, ενώ μετά από διαβουλεύσεις έγινε αποδεκτό να επιστραφεί στην εταιρεία το καΐκι, με την επιφύλαξη καταβολής του όποιου χρηματικού προστίμου, σε μεταγενέστερο στάδιο.
ΚΥΠΕ – Σταύρος Κονιώτης Κύπρος/ΛΕΜΕΣΟΣ
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΚΥΠΕ – Σταύρος Κονιώτης Κύπρος/ΛΕΜΕΣΟΣ
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου