GuidePedia

0

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας, καθώς ο Ερντογάν αναζητά εναγωνίως να αποδεσμευτεί από το ΝΑΤΟ σε όλα τα επίπεδα, με την Ρωσία να επιθυμεί να «προσδέσει” ακόμα πιο γερά την Τουρκία στο άρμα της μαζί με την Κίνα.

Σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας Rosteh, Viktor Kladov, πρότεινε ξανά την συμπαραγωγή μαχητικού αεροσκάφους, «νέας γενιάς» ( πιθανόν 4++) με την Τουρκία, καθώς όπως δήλωσε αυτό προβλέπει η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, γεγονός που πυροδότησε ένταση και ανησυχία στην Ουάσιγκτον και στο βαθύ αμερικανικό κράτος που δεν θέλει να δει αναδύεται στην περιοχή ένα νέο Ιράν .

Οι Αμερικανοί για τον λόγο αυτό παραδίνουν εσπευσμένα την δεύτερη παρτίδα στρατιωτικών ελικοπτέρων CH-47 Chinook από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου από ΗΠΑ-Ρωσία για την «αρπαγή της Τουρκίας”.

Ο Ρώσος αξιωματούχος Viktor Kladov, αφού μίλησε για την τελική διαδικασία παράδοσης των πυραύλων S-400 το 2019 και υπογράμμισε ότι αυτή αποτελεί ένα σοβαρό βήμα για την ενίσχυση της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας, πέταξε την «βόμβα» περί συμπαραγωγής μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς με τους Τούρκους ”συμμαχους”, κάτι που προφανώς συζητήθηκε κατά την πρόσφατη παρουσία της τουρκικής ηγεσίας στην Μόσχα.

Ο ίδιος ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι εκτός από την από κοινού συμπαραγωγή των μαχητικών αεροσκαφών και την μεταφορά τεχνογνωσίας στην τουρκική πλευρά, η συνεργασία θα επεκταθεί και σε άλλους βιομηχανικούς τομείς πιθανότατα σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τόσο στην κατασκευή δηλαδή βαλλιστικών πυραύλων, όσο και σε θέματα που άπτονται στον πυρηνικό τομέα .

«Το ζήτημα της συμπαραγωγής μαχητικών αεροσκαφών μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας δεν αποτελεί κάτι νέο, ενώ για το σκοπό αυτόν απαιτείται μια μακρά διαδικασία διαβούλευσης», δηλώνει ο Kladov.

«Τέτοιες συμφωνίες μόνο κέρδος και στα δύο μέρη μπορούν να επιφέρουν, για ένα μεγάλο έργο για το οποίο οι δύο χώρες θα πρέπει επίσης να είναι έτοιμες να συνεργαστούν στενά.

Εφόσον όμως ληφθεί μια τέτοια απόφαση , είμαι βέβαιος ότι διαθέτουμε επαρκή τεχνολογία και βιομηχανική υποδομή για να το επιτύχουμε», είπε ο ίδιος.

Άλλα ζητήματα που όπως δείχνει συζητήθηκαν στην Μόσχα πρόσφατα, αφορούν την κατασκευή κινητήρων ελικοπτέρων και αεριοστροβίλων, ενώ αυτή η συνεργασία θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς ,

«Οι πύραυλοι S-400 είναι το πρώτο σύστημα που θα παραδοθεί στην Τουρκία το 2019. Ενώ επισημαίνουμε ότι οι πύραυλοι αυτοί μπορούν να εξαλείψουν σχεδόν όλες τις εναέριες απειλές, από ένα μοναδικό σύστημα αεράμυνας στον κόσμο», κατέληξε ο ίδιος .

Ο ίδιος χαιρέτισε και την απόφαση για τη σύσταση του τουρκικού Οργανισμού Διαστήματος, δηλώνοντας τα εξής :

«Η εταιρεία Rosoboronexport είχε λάβει μέρος παλαιότερα στην εκτόξευση δορυφόρων Turksat-4A. Επιπλέον, έχουμε την δυνατότητα και την τεχνολογία στον τομέα κατασκευής δορυφόρων.

Όλοι αυτοί οι τομείς είναι ανοιχτοί με την Τουρκία και είμαι σίγουρος ότι έχουμε μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας».

Θέλει με κάθε τρόπο να μην εξαρτάται στρατιωτικά από τη Δύση.

Ο «Σουλτάνος” βρίσκεται σε τρικυμία και το «τσουνάμι” που έρχεται θα συμπαρασύρει πολλούς στην περιοχή.

Τουρκία και Ρωσία το τελευταίο διάστημα εργάζονται πυρετωδώς για την εξεύρεση ουσιαστικής λύσης για την συμπαραγωγή μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία θα αποτελέσουν τρομερό στρατηγικό όπλο στα χέρια του Ερντογάν, σε συνδυασμό με την κατασκευή νέων τουρκικής κατασκευής πυραύλων τύπου cruise .

Την ίδια στιγμή τα «μάτια και τα αυτιά των ΗΠΑ είναι στραμμένα προς την χώρα αυτή.

Το άσχημο της όλης υπόθεσης για την Ελλάδα και αυτό δεν το αναφέρουν κακώς πολλοί έγκυροι αναλυτές, είναι ότι στην κυριολεξία «σφάζονται» Ρώσοι και Αμερικανοί για τα «μάτια του Σουλτάνου», ο καθένας σαφώς για τους δικούς του λόγους.

Η Ελλάδα όπως και να έχει κινδυνεύει με όποιον και να τα βρει η Άγκυρα, διότι οι Τούρκοι πολύ απλά θα πάρουν και «άλλον αέρα”, ενώ τυχαίες δεν είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, περί «ασαφών ορίων κυριότητας ελληνικών νησιών» στο Αιγαίο.

Πρόκειται προφανώς για το κύριο αντάλλαγμα που ζητά ο Ερντογάν ειδικά από τις ΗΠΑ, για να γυρίσει πίσω στην «αγκαλιά» της Δύσης.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top