GuidePedia

0

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Οι τουρκικοί S-400 είναι έτοιμοι καθώς ολοκληρώθηκαν, σήμερα στην Ρωσία οι δοκιμές του νέου πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς 40N6E, ο οποίος και θα χρησιμοποιηθεί στο σύστημα σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass και θα είναι ενεργοί στα τέλη του καλοκαιριού.

Έτσι σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ξεκινάει και η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στα αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη 5ης γεννεάς F-35 όλα δείχνουν πως οι Τούρκοι θα παραλάβουν τα καλύτερα στο είδος του οπλικά συστήματα και από τις δύο υπερδυνάμεις, δηλαδή «the best of both worlds».

«Οι δοκιμές του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς 40N6E για το σύστημα S-400 ολοκληρώθηκαν με πλήρη επιτυχία. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στο πεδίο βολών Kapustin Yar», ανέφερε πηγή του ρωσικού ΥΠΑΜ

Ο νέος πύραυλος θα μπει σε υπηρεσία πριν από το τέλος του καλοκαιριού.

Ο Ρωσικός Όμιλος Almaz-Antey, ο κατασκευαστής του συστήματος πυραύλων εδάφους-αέρος S-400, αρνήθηκε να σχολιάσει τις διαρροές από τις στρατιωτικές πηγές.

Ο πύραυλος 40N6E είναι μπορεί να καταρίψει στόχους σε μέγιστη απόσταση 400 χλμ.

Ο πύραυλος σύμφωνα με ρωσικές πηγές μπορεί να χτυπήσει στόχους σε μέγιστο υψόμετρο 185 χλμ.

Η πρώτη δοκιμαστική παρτίδα των πυραύλων 40N6E κατασκευάστηκε στα τέλη του 2013, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Το 2015, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι ο νέος πύραυλος είχε επιτυχώς πετύχει έναν ιπτάμενο στόχο

Το S-400 Triumf είναι ένα σύστημα πυραυλικής αεροπορικής άμυνας μακράς και μεσαίας εμβέλειας που έχει σχεδιαστεί για να καταρρίπτει εναέρια μέσα (συμπεριλαμβανομένων stealth μαχητικών αεροσκαφών), καθώς και κάθε άλλο στόχο που βρίσκεται στον αέρα.

Μέχρι σήμερα, το σύστημα S-400 είχε την δυνατότητα να χτυπά στόχους σε απόσταση μέχρι 250 χλμ, οι νέοι πύραυλοι αναμένεται να αναβαθμίσουν δραματικά τις δυνατότητες μεγάλου βεληνεκούς του συστήματος αεράμυνας.

Με το σύστημα αυτό η ΠΑ αποκτάει μέγιστα προβλήματα ακόμα κι αν τελικώς προμηθευθεί και αυτή αμερικανικά F-35.

Η τουρκική Αεράμυνα εξοπλισμένη με το Triumph θα έχει τη δυνατότητα προσβολής των μαχητικών της ΠΑ δυνητικά και εάν εξοπλιστεί με το βλήμα 40N6 από αποστάσεις της τάξης των 400 χλμ.

Το υποθετικό τόξο που θα μπορεί να καλύπτει το σύστημα εάν είναι τοποθετημένο στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, προκαλεί δέος. Χρησιμοποιώντας τους πυραύλους 40N6E μπορεί να ελέγξει ια περιοχή μέχρι την Καβάλα στα δυτικά και κινούμενο νοτιότερα περνά πάνω από την Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο στο κεντρικό Αιγαίο για να καταλήξει καλύπτοντας την Λέσβο στη Χίο!

Η Κωνσταντινούπολη αποτελεί μια από τις δύο κύριες τοποθεσίες που πρόκειται να αναπτυχθεί με την άλλη να είναι η περιοχή της Άγκυρας. Από την Κωνσταντινούπολη πάντως το S-400 θα μπορεί να προστατεύει στις κρίσιμες ναυτικές εγκαταστάσεις (ναυπηγεία, ναυστάθμους) που διατηρεί το τουρκικό Ναυτικό στη Θάλασσα του Μαρμαρά όπως και τις αεροπορικές βάσεις του Εσκισεχίρ, του Μπαλικεσίρ και της Μπαρντίμα μεταξύ άλλων.

Από την Άγκυρα to S-400 καλύπτει όλη την κεντρική Τουρκία φτάνοντας μέχρι τις ακτές της Μεσογείου.

Η τοποθέτηση ενός πλήρους συστήματος για παράδειγμα στη Σμύρνη για την προστασία του εκεί ναύσταθμου ουσιαστικά «κλειδώνει» όλο το κεντρικό Αιγαίο φτάνοντας η εμβέλεια των πυραύλων του έως και 40 χλμ. δυτικά από τη Κόρινθο!

Με άλλα λόγια αεροσκάφη που θα απογειώνονται από την 114ΠΜ στην Τανάγρα θα είναι αμέσως στόχοι του συστήματος, ενώ τα βλήματα θα μπορούν να φτάσουν μέχρι και στην 111ΠΜ στην Νέα Αγχίαλο.

Φυσικά ούτε λόγος για τα readiness που θα επιχειρούν από την 135 Σμηναρχία Μάχης στην Σκύρο ή την 130 ΣΜ στη Λήμνο.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα το έργο των μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ γίνεται εξαιρετικά δύσκολο σε σημείο που καθίσταται επιτακτική η ανάγκη της εξεύρεσης αντιμέτρων.

Το τουρκικό S-400 σε συνδυασμό με τα F-35 πρόκειται να διαμορφώσουν ένα πανίσχυρο και επίφοβο σύνολο αεράμυνας το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Σε αντίθετη περίπτωση ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΠΑ θα ανατραπεί πλήρως.

Φυσικά αποστολές SEAD με τις υπάρχουσες τακτικές θα πρέπει α αναθεωρηθούν.

Επομένως η προμήθεια των S-400 από την τουρκική Αεροπορία θέτει εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα στις αποστολές της ΠΑ σχεδόν απαγορευτικά.

Η ΠΑ διαθέτει σήμερα μια σειρά όπλων μακράς ακτίνας για την προσβολή στρατηγικών στόχων (μεταξύ αυτών και Α/Α συστημάτων) αλλά μόνο ένας από τους τύπους αυτούς διαθέτει ικανή εμβέλεια και αυτό είναι το SCALP-EG.

Τα υπόλοιπα όπλα που θα μπορούσαν να περιγραφούν ως μακράς ακτίνας είναι τα AGM-154C JSOW (εμβέλεια 22-130 χλμ.), GBU-31 JDAM (28 χλμ.), AFDS (9,5 χλμ. – 26 χλμ.).

Από τα παραπάνω συμπεραίνεται εύκολα πως σε μια υποθετική περίπτωση προσβολής του τουρκικού δικτύου Αεράμυνας μόνο τα SCALP-EG θα μπορούσαν να εγγυηθούν την ασφάλεια του αεροσκάφους υπό την έννοια της εκτόξευσης από ασφαλή απόσταση (εμβέλεια των SCALP-EG 560 χλμ. +).

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top