GuidePedia

0

Με την αναπαραγωγή ενός «tweet» που αφορά στην έλευση στην περιοχή σημαντικών μονάδων επιφανείας του αμερικανικού Ναυτικού (σ.σ. και πιθανότατα υποβρύχια για την αθέατη υποστήριξη και προστασία τους…) τα οποία κινούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για ασκήσεις με τους Ισραηλινούς, απαντά ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ στις νέες προκλήσεις της Άγκυρας που δεν διστάζει να απειλήσει εμμέσως ακόμα και τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι γνωρίζει για το πρόγραμμα της ExxonMobil και θα συνεχίσει να προστατεύει τα συμφέροντά της…

Από τη μία πλευρά οι Ρώσοι χρησιμοποιούν την είδηση τις τελευταίες ώρες και με δημοσιεύματα στα διεθνή ειδησεογραφικά του πρακτορεία «κάνουν φασαρία» για την έλευση των αμερικανικών δυνάμεων, με στόχο να ερεθίσουν τα αντανακλαστικά των Τούρκων στην αέναη και εύλογη (σ.σ. το ίδιο θα κάναμε στη θέση τους) προσπάθεια να διχάσουν το ΝΑΤΟ.

Ήρθε δηλαδή η ExxonMobil και «πλάκωσε» και το αμερικανικό Ναυτικό (US Navy) για προστασία. Ας δούμε το tweet που σίγουρα δεν είναι τυχαίο, για να συνεχίσουμε σχολιάζοντας.

Από την άλλη όμως, όσοι ασχολούνται σοβαρά με αυτά τα θέματα, αντιλαμβάνονται ότι δεν ξύπνησαν ένα πρωί οι Αμερικανοί ναύαρχοι και έλαβαν ένα τηλέφωνο από κάτι τύπους στο Τέξας που εκπροσωπούσαν τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό. Στη συνέχεια εκεί παραδίπλα σε κάποιον ναύσταθμο, βγήκαν στο μπαλκόνι του κτιρίου που συνεδρίαζαν και έριξαν μια ματιά στα πλοία…

Αεροπλανοφόρα, ελικοπτεροφόρα αμφιβίων επιχειρήσεων, αντιτορπιλικά κατευθυνομένων βλημάτων με σύστημα μάχης Aegis, ειδικά πλοία υποστήριξης, υποβρύχια… σκέφτηκαν λίγο και ο επικεφαλής έβαλε μια φωνή: «Μήτσοοοοο [σ.σ. βάλτε όποιο αμερικανικό όνομα θέλετε] ετοιμάσου ρε, σαλπάρεις για ανατολική Μεσόγειο να βάλεις λίγο πλάτη στους πετρελαιάδες μας… understand ρεεε;». Και ο Αμερικανός «Μήτσος» σάλπαρε την επομένη βάζοντας πλώρη για τα θερμά νερά…

Παλικάρια, δεν γίνεται έτσι σε αυτές τις δουλειές. Υπάρχει προγραμματισμός πολλών μηνών πριν. Οι Αμερικανοί ήξεραν με λεπτομέρειες ποια είναι η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, ποιο είναι το παιχνίδι και οι ισορροπίες και προσπάθησαν να τα βρουν με τους Τούρκους, οι οποίοι όμως ΔΕΝ παίρνουν από λόγια.

Το αμερικανικό Ναυτικό είχε κάνει το κουμάντο του και οι δυνάμεις που στέλνει είναι απολύτως χαρακτηριστικές της επιθυμίας τους να αποφύγουν την κλιμάκωση. Ναι μεν η δύναμη είναι εντυπωσιακή, όμως άλλο θα ήταν να έστελνε αεροπλανοφόρο. Στέλνει το μήνυμα στην Τουρκία «μην κουνηθείς» διαμηνύοντας ότι θέλει να κρατήσει χαμηλά τους τόνους και δεν θέλει να αντιμετωπίσει σύμμαχο.

Αν απαιτηθεί, ας μην έχει κανείς αμφιβολία ότι στη Μεσόγειο θα εμφανίζονταν δύο ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων, ένα από το Σουέζ και ένα από το Γιβραλτάρ… πάνω από 150 ετοιμοπόλεμα μαχητικά αεροσκάφη, τρομερή αεράμυνα περιοχής και μια ισχύ πυρός τεράστια, ικανή να «συγκινήσει» ακόμα και τον Ερντογάν και πολλά άλλα.

Δεν είναι αυτός ο στόχος τους. Εκεί όμως κρύβεται και η μεγάλη παγίδα για την Ελλάδα. Η ανάγκη των ΗΠΑ να κρατήσουν τη Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο, έως ότου πάει στον Αλλάχ ο ψυχασθενής ηγέτης της και επανέλθει μια κανονικότητα στην περιοχή (σ.σ. άλλη μια ψευδαίσθηση των Αμερικανών που αρνούνται να δουν ποιες είναι οι διαθέσεις του πεζοδρομίου), μπορεί να μας δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

Θεωρούμενοι ως ο «αδύναμος κρίκος» στην περιοχή και όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης, το ασφαλέστερο σημείο να δοθούν ανταλλάγματα στην Άγκυρα είναι η Ελλάδα. Οι Αμερικανοί συχνά χρησιμοποιούν την «ανωτάτη μπακαλική» στους υπολογισμούς τους.

Ξέρουν πολύ καλά πόσος πλούτος βρίσκεται στα ελληνικά «οικόπεδα» και ξέρουν πολύ καλά πως θα εξελιχθεί η κατάσταση τα χρόνια που έρχονται, μόλις οικοδομηθεί η νέα «αρχιτεκτονική ασφαλείας» της περιοχής και ξεκινήσει χωρίς προβλήματα η αξιοποίηση του πλούτου των υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Οπότε, θεωρήστε δεδομένο ότι ποντάρουν σε μια διμερή διαπραγμάτευση με την Τουρκία στην οποία οι Τούρκοι θα λάβουν το ποσοστό τους με κάποια φόρμουλα για να «σκάσουν». Η ανωτάτη μπακαλική όμως έχει μερικά μειονεκτήματα, τα οποία τείνουν να υποβαθμίζουν ενίοτε οι Αμερικανοί.

Μεσοπρόθεσμα είναι εξαιρετικά αποσταθεροποιητική, αφού μέχρι να φτάσουμε στον τελικό στόχο, όπως αυτός περιγράφεται απλουστευτικά, υπάρχουν αναρίθμητα ενδιάμεσα σενάρια, ορισμένα εκ των οποίων συνεπάγονται μεγάλες καταστροφές για τις εμπλεκόμενες χώρες.

Κι εκεί είναι που οι Έλληνες πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και σοβαροί στην εκτίμηση της κατάστασης. Οποιοδήποτε λάθος μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο. Με τη διατύπωση ευχολογίων ότι οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν τους Τούρκους ανεξέλεγκτους δεν διασφαλίζει κανέναν. Εάν μάλιστα ανοίγαμε συζήτηση για τα σενάρια δυνητικών επιλογών της χώρας, θα γινόταν «μύλος»…



πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top