Του Νίκου Μελέτη
Σε μια κίνηση που σηματοδοτεί μια σημαντική στροφή στην αμερικανική πολιτική σε ότι αφορά το Δίκαιο της Θάλασσας, το State Department χαιρέτησε χθες τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων μεταξύ Αυστραλίας - Ανατολικού Τιμόρ κάνοντας ειδική μνεία στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, ως εργαλείο ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.
Η επίσημη τοποθέτηση των ΗΠΑ σε σχέση με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) πρέπει να αποτελέσει ένα ισχυρό επιχείρημα για την Ελλάδα και την Κύπρο και να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει αυτή η τοποθέτηση. Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας σε Αιγαίο και Μεσόγειο, οφείλεται ακριβώς στην πλήρη αμφισβήτηση εκ μέρους της Άγκυρας του Δικαίου της Θάλασσας.
Οι ΗΠΑ, όπως και η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης αν και οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει την Σύμβαση αλλά δεν την έχουν επικυρώσει και η κίνηση αυτή του State Department έχει βαρύνουσα σημασία καθώς τα τελευταία δυο χρόνια έχει κορυφωθεί η συζήτηση στην Ουάσιγκτον για επικύρωση της Σύμβασης που σύμφωνα με τους υποστηρικτές της θα εξυπηρετήσει τα αμερικανικά συμφέροντα και θα θέσει φραγμό στην επέκταση της Κίνας στη Σινική θάλασσα εις βάρος των άλλων νησιωτικών και μη κρατών της περιοχής.
Η εκπρόσωπος του State Department Heather Nauert με ανάρτηση της στο twitter ανέφερε:
«Οι ΗΠΑ συγχαίρουν τις κυβερνήσεις της Αυστραλίας και του Αν. Τιμόρ για την επίτευξη συμφωνίας θαλασσίων συνόρων την πρώτη συναινετική διαδικασία βάσει της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας του 1982. Η Συμφωνία είναι παρακαταθήκη της σημασίας της επίλυσης των διαφορών, ειρηνικά και σε συμφωνία με την Διεθνές Δίκαιο».
Ειδικά μάλιστα τη συγκεκριμένη στιγμή που η Τουρκία λειτουργώντας πειρατικά επιχειρεί να αμφισβητήσει εμπράκτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δικαίωμά της σε πλήρη επήρεια θαλασσίων ζωνών, αλλά και να ακυρώσει με την πολιτική των κανονιοφόρων τη διμερή συμφωνία Αιγύπτου - Κύπρου για οριοθέτηση της ΑΟΖ που έχει κατατεθεί στον ΟΗΕ, θα πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η νέα τοποθέτηση του State Department.
Σε ότι αφορά στο Αιγαίο ο πυρήνας των τουρκικών διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων εστιάζεται, πέραν των «γκρίζων ζωνών» στην πλήρη παράκαμψη των αρχών της UNCLOS αλλά και σε μονομερή και αυθαίρετη ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου.
Αθήνα και Λευκωσία θα πρέπει να επιδιώξουν ώστε να υπάρξει δημόσια στήριξη στην προσπάθεια επίλυσης των διαφορών στην περιοχή στη βάση των διατάξεων και προβλέψεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως ακριβώς έσπευσε να κάνει το State Department για την περίπτωση της Αυστραλίας - Αν. Τιμόρ.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου