Νέα δεδομένα στην Συρία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής δημιουργεί η ανάπτυξη φιλοκυβερνητικών συριακών πολιτοφυλακών, η οποία είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες, στην βαλλόμενη, εδώ και έναν μήνα, από τους Τούρκους περιοχή του Αφρίν.
Ρόλο κλειδί στις εξελίξεις παίζει η Μόσχα, η οποία αποτελεί τον βασικό υποστηρικτή της κυβέρνησης του Άσαντ, αλλά παραλλήλως και φίλο της Τουρκίας, τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα. Η πρώτη ρωσική αντίδραση, λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν, έρχεται από τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ, ο οποίος καλεί την Άγκυρα και την Δαμασκό σε άμεσο διάλογο.
«Είμαι πεπεισμένος, ότι τα νόμιμα συμφέροντα που εγγυώνται την ασφάλεια της Τουρκίας μπορούν να υλοποιηθούν και να ικανοποιηθούν μέσω του άμεσου διαλόγου με την κυβέρνηση της Συρίας» είπε ο Λαβρόφ. Πρόσθεσε ότι η Μόσχα είναι παντού υπέρ της επίλυσης των θεμάτων «με προϋπόθεση τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας του άλλου κράτους, στη δεδομένη περίπτωση της Συρίας».
Λαβρόφ: Φυσικά αναγνωρίζουμε τις προσδοκίες των Κούρδων
Εκφράζει επίσης την ελπίδα «ότι όλοι θα ταχθούν ενάντια σε περαιτέρω προσπάθειες που γίνονται να χρησιμοποιηθεί το κουρδικό ζήτημα, ώστε να εξυπηρετηθούν συμφέροντα που επιδιώκουν να διατηρηθεί το χάος στην περιοχή, ο κατακερματισμός, και η κατάρρευση των κρατών που βρίσκονται σ’ αυτήν». Σημειώνει ακόμη ότι η Μόσχα αναγνωρίζει «την ανησυχία της Τουρκίας στο πλαίσιο των όσων συντελούνται στη Συρία» και «φυσικά αναγνωρίζουμε τις προσδοκίες των Κούρδων».
Ο Λαβρόφ επέκρινε, επίσης, τις όποιες απόπειρες γίνονται προκειμένου να προωθηθούν άλλες πολιτικές, που δεν έχουν τίποτα το κοινό με τα συμφέροντα του κουρδικού λαού και προσβλέπουν στο να εξυπηρετήσουν ιδιοτελείς γεωπολιτικούς σκοπούς. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι έχει υπ’ όψιν του «εκείνο το παιγνίδι, το οποίο εδώ και πολύ καιρό παίζουν οι ΗΠΑ στο συριακό έδαφος ανατολικά του Ευφράτη», σημειώνοντας ότι αυτό το παιγνίδι μοιάζει όλο και περισσότερο με πρόκληση σε σχέση με όσα συντελούνται εκεί.
Οι εξελίξεις προκαλούν ανησυχία και στο Παρίσι. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες σκοπεύει να επισκεφθεί την Ρωσία και το Ιράν (χώρες σύμμαχες με την Τουρκία στην συμφωνία της Αστάνας), προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση στη Συρία. «Οδεύουμε προς έναν ανθρωπιστικό κατακλυσμό» στη Συρία αν δεν γίνει τίποτα, είπε ο Λε Ντριάν, μιλώντας στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Απειλεί τους πάντες ο Ερντογάν
Σημειώνεται ότι συριακές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις μπήκαν το απόγευμα της Τρίτης στην περιοχή του Αφρίν, προκειμένου να βοηθήσουν τους Κούρδους πολιτοφύλακες του YPG να αποκρούσουν την επίθεση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Η αυτοκινητοπομπή ωστόσο, λίγη ώρα αφότου μπήκε στην συριακή επαρχία του Αφρίν, βομβαρδίστηκε από τον τουρκικό στρατό. Μάλιστα το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, χωρίς να επικαλείται κάποια πηγή, αναφέρει ότι οι συριακές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις υποχώρησαν σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα του Αφρίν, μετά τα προειδοποιητικά πυρά.
Αναφορά στο θέμα έκανε πριν λίγη ώρα και ο Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι η αυτοκινητοπομπή των συριακών φιλοκυβερνητικών δυνάμεων αναγκάστηκε να υποχωρήσει, αφού δέχτηκε πυρά από το τουρκικό πυροβολικό. Σε ένα νέο ντελίριο ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι η δύναμη αυτή αποτελείται από «τρομοκράτες», οι οποίοι δρουν ανεξάρτητα και ότι ο ίδιος έχει συμφωνήσει για το Αφρίν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί. Απείλησε, μάλιστα, αυτές τις δυνάμεις, για τι οποίες είπε ότι αποτελούνται από σιίτες παραστρατιωτικούς, ότι θα πληρώσουν «βαρύ τίμημα».
Νωρίτερα πάντως, η συριακή τηλεόραση είχε μεταδώσει ένα βίντεο, στο οποίο φαίνεται η αυτοκινητοπομπή να μπαίνει στο Αφρίν, περνώντας από ένα φυλάκιο, το οποίο ελέγχουν οι Κούρδοι, οι οποίοι χαιρέτισαν την άφιξη των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, στις οποίες μετέχουν πολιτοφύλακες σύμμαχοι του Άσαντ, όχι όμως και άνδρες του τακτικού συριακού στρατού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το YPG, οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις «θα λάβουν θέσεις στα σύνορα και θα συμμετάσχουν στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και των συνόρων της».
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου