GuidePedia

0

Για χρόνια η πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Άγκυρα βρισκόταν στη γωνία της οδού 613 και της λεωφόρου 609 στην τουρκική πρωτεύουσα. Από την Τρίτη η πρεσβεία έχει διαφορετική διεύθυνση, που είναι απίθανο να ευχαριστήσει τον υπουργό εξωτερικών των ΗΑΕ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Άγκυρας τη Δευτέρα το βράδυ επικύρωσε μια πρόταση για μετονομασία των δρόμων σ «Φερεντιν Πασά» και «Λεοφωόρο Μεδίνας».

Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη στο ζήτημα που ξέσπασε τον Δεκέμβριο (Οι simeioseisepol.com είχαν αναφερθεί σε αυτό), όταν ο υπουργός Εξωτερικών του ΗΑΕ, Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέ αλ Ναγιάν, έκανε ένα σχόλιο σε βάρος του οθωμανού διοικητή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, Φερεντίν Πασά, που είχε αναλάβει την υπεράσπιση της ιερής μουσουλμανικής πόλης Μεδίνα

Ο Ναγιάν, ισχυρίστηκε ότι ο Φαρεντίν Πασά, κυβερνήτης της Μεδίνας από το 1916 έως το 1918 μέχρι να αναγκαστεί να υποχωρήσει κάτω από βρετανική υποστήριξη προς τους Άραβες, έκλεψε τους θησαυρούς της πόλης και διέπραξε εγκλήματα κατά των τοπικών Αράβων.

Μια δημοσίευση στο Twitter υπήρξε η απάντηση του Νγιάν, σε βαριά σχόλια του Τούρκου Πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αυτοί είναι οι πρόγονοι του Ερντογάν και το παρελθόν τους με τους Άραβες», ανέφερε στο tweet.

Η άποψη και τα σχόλια του Αμπντουλάχ ήρθαν μετά την προσπάθεια του Ερντογάν να απεικονιστεί ως ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου, μετά την απόφαση του αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ τον Δεκέμβριο.

Ο Ερντογάν αντέδρασε χτυπώντας τα ΗΑΕ με σχόλια όπως, «Πού ήταν οι θλιβεροί πρόγονοί, αυτών που μας συκοφαντούν σήμερα, ενώ ο Φαρεντίν Πασά υπερασπίζνταν τη Μεδίνα;» είπε σε ομιλία του στις 20 Δεκεμβρίου.

Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΑΕ έχουν τεθεί υπό πίεση από τότε που ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, έγινε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας το 2012.

Η Άγκυρα υποστήριξε την κυβέρνηση Μόρσι και το κίνημα των «Αδελφών Μουσουλμάνων», λέγοντας ότι οι δημοκρατικές επιθυμίες των Αιγυπτίων πρέπει να γίνονται σεβαστές. Το Αμπού Ντάμπι ζήτησε την απομάκρυνση του Μόρσι, επικαλούμενος τη συμμετοχή του στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία θεωρούν τα ΗΑΕ ως απειλή για την κυριαρχία τους και θεωρούν ότι αποτελεί «τρομοκρατική» οντότητα.

Οι στενές – ως τότε- σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επλήγησαν από τότε αλλά χωρίς να ξεσπάσουν σε ανοιχτό πόλεμο.

Τα τουρκικά ΜΜΕ κοντά στον Ερντογάν, έχουν επανειλημμένα υποδείξει την συμμετοχή των ΗΑΕ σε διάφορες αντιτουρκικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. Δολαρίων για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία, χωρίς ποτέ αυτό να έχει αποδειχθεί

Η Άγκυρα και το Αμπού Ντάμπι βρέθηκαν ξαφνικά σε κρίση τον περασμένο Ιούνιο, όταν η Σαουδική Αραβία επέβαλε αποκλεισμό στο Κατάρ. Τα ΗΑΕ ήταν σταθερά ευθυγραμμισμένα με τους Σαουδάραβες, ενώ η Τουρκία, μαζί με το Ιράν, επέλεξαν να στείλουν τρόφιμα και άλλα προμήθειες για να αποτρέψουν την απομόνωση της Ντόχα.

Ο πρεσβευτής των ΗΑΕ στην Άγκυρα δεν είναι στη θέση του από το 2014, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει επίσημη ανάκληση ή υποβάθμιση των δεσμών.

Διπλωματία του δρόμου

Οι αξιωματούχοι στην Άγκυρα φαίνεται να έχουν εμπνευστεί από το playbook του κληρικού καθεστώτος στην Τεχεράνη όσον αφορά τις διπλωματικές λεπτότητες του… δρόμου.

Ένας δρόμος στην Τεχεράνη ονομάστηκε προς τιμήν του Χαλίντ Ισταμπουλί, του δολοφόνος του Αιγύπτιου προέδρου Ανουάρ Σαντάτ, το 1981. Μόνο το 2004 ο δήμος της Τεχεράνης άλλαξε το όνομα του δρόμου, αφού το κλήθηκε να το πράξει από το Ιρανικό υπουργείο εξωτερικών.

Η Τεχεράνη είχε διακόψει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο, μετά την εγκατάσταση του θεοκρατικού καθεστώτος στο Ιράν το 1979, σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς το Κάιρο για τη συμφωνία του Camp David με το Ισραήλ και επίσης για τη φιλοξενία του εξόριστου Σάχη του Ιράν.

Το 1981, οι ιρανικές αρχές άλλαξαν επίσης το όνομα ενός δρόμου της Τεχεράνης, όπου βρίσκεται η βρετανική πρεσβεία από οδός «Ουίνστον Τσόρτσιλ» στην οδό «Μπόμπι Σάντς», προς τιμήν του απεργού πείνας του ΙΡΑ.

Η πόλη της Μεδίνας στεγάζει τον τάφο του Προφήτη Μωάμεθ και λατρεύεται από μουσουλμάνους. Ήταν υπό οθωμανική κυριαρχία μέχρι την παράδοση της από τη Φερεντίν Πασά,το 1919.

Τα αντικείμενα που έχουν αφαιρεθεί από τη Μεδίνα, στεγάζονται στο μουσείο παλατιού του Topkapi της Κωνσταντινούπολης. Στην ομιλία του στις 20 Δεκεμβρίου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο Φαρεντίν Πασάς είχε εμποδίσει τα ιερά λείψανα να πέσουν στα χέρια των δυνάμεων κατοχής.

Το γενικό προξενείο των ΗΑΕ στην Κωνσταντινούπολη, παραμένει στην ίδια διεύθυνση.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top