GuidePedia

0

«Το Κυπριακό δεν θα λυθεί κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής Προεδρίας της ΕΕ», δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, εξηγώντας εκτενώς όμως, ότι «η ΕΕ πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά τα ρίσκα και τις συνέπειες της επιδείνωσης των σχέσεών της με την Τουρκία» και πως «αν αλλάξουμε στάση απέναντι στην Τουρκία, αυτή θα πρέπει να αντανακλάται στην αμυντική πολιτική της ΕΕ».

Ο Πρωθυπουργός Μπορίσοφ, απαντώντας στο ερώτημα του ΚΥΠΕ, αν και κατά πόσο η βουλγαρική προεδρία θα προωθήσει την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας και τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων διαβατηρίων για Τούρκους πολίτες, σημειώνει:

«Η Βουλγαρία, σαν συμπρόεδρος του Συμβουλίου εκτιμά ότι το κυρίαρχο δικαίωμα για λήψη αποφάσεων για αυτά τα θέματα είναι στο ίδιο το Συμβούλιο των Κρατών Μελών».

«Υπό αυτή την έννοια μπορώ μόνο να “σκεφτώ φωναχτά” απαντώντας στην ερώτησή σας», λέει ο Μπ. Μπορίσοφ.

«Για πολλούς η Τουρκία είναι μακρινή χώρα, για τους φίλους μας στην Κύπρο, την Ελλάδα και εδώ στη Βουλγαρία, όμως, η Τουρκία είναι κοντά, έχει 80 εκατομμύρια πληθυσμό και στρατό που λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά», αναφέρει ο Πρωθυπουργός.

«Παρακολουθούμε την πορεία των καταστάσεων», λέει και διερωτάται: «Η ΕΕ έχει εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία, έχει συνεργασία στο θέμα της Συρίας και την τρομοκρατία, θέλουμε να επιδεινώσουμε αυτές τις σχέσεις; Θέλουμε να συνεχίσουμε να ανταλλάσσουμε άσχημες εκφράσεις σε υψηλό επίπεδο;».

«Στη Βουλγαρία έχουμε μουσουλμανική μειονότητα … είμαστε πολύ προσεκτικοί στην εθνική ανεκτικότητα», λέει ο Μπ. Μπορίσοφ.

Ο Πρωθυπουργός εξηγεί ότι στη δεκαετία του 80, και τη διαδικασία “αναγέννησης” 1.000.000 πολίτες μουσουλμανικού θρησκεύματος έφυγαν από τη Βουλγαρία και «θα είχαμε το Κόσοβο να συμβαίνει τότε, αν δεν ήταν ισχυρό το σύμφωνο της Βαρσοβίας».

«Έχουμε 1300 τζαμιά στη Βουλγαρία», σημειώνει. «Όταν ήμασταν μέλος του συμφώνου της Βαρσοβίας, με 100.000 άτομα στρατό είχαμε σχεδιασμό να κρατήσουμε τους Τούρκους 4 μέρες στα σύνορα σε περίπτωση επίθεσης, μέχρι να φτάσει βοήθεια από την ΕΣΣΔ.

»Θα κρατήσουμε πάντα ευρωπαϊκή στάση στο θέμα της Τουρκίας, αλλά αν θέλουμε αυτό να αλλάξει, πρέπει να το συζητήσουμε – αν κάτι αλλάξει, τότε πρέπει αυτό να αντανακλάται στη αμυντική πολιτική», διευκρινίζει ο Μπρορίσοφ.

«Επαναλαμβάνω ότι απλά σκέφτομαι φωναχτά», καταλήγει.

»Πριν από δύο χρόνια ήρθε ο Νταβούτογλου και συμφωνήσαμε στο μεταναστευτικό. Τι θα γίνει αν 3 εκατομμύρια μετανάστες έρθουν από την Τουρκία και θέλουν να περάσουν τα Σύνορα;» καταλήγει, αναφερόμενος και στις τελευταίες επαφές Ερντογάν – Μακρόν και Τσαβούσογλου – Γκάμπριελ.

Παρομοίως, «ο στόχος της Προεδρίας μας είναι να συμβάλουμε, έστω και λίγο στην ενότητα της Ευρώπης, να βρούμε λύσεις σε προβλήματα που ήδη υπάρχουν και να βάλουμε τα Βαλκάνια ξανά στην ατζέντα», δήλωσε από τη Σόφια ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος συναντήθηκε με εκπροσώπους του Τύπου πριν από την επίσημη έναρξη της βουλγαρικής εξάμηνης κυλιόμενης προεδρίας της ΕΕ.

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, αποφεύγοντας να σχολιάσει τις διαφωνίες των κρατών μελών, σημείωσε ότι «η Βουλγαρία κάνει πάντα το καλύτερο που μπορεί, σε ό,τι της ανατεθεί», φέρνοντας ως παράδειγμα τη φύλαξη των εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ.

«Ποτέ δεν αισθανθήκαμε πιο χαρούμενοι από τη στιγμή που κατέρρευσε το σιδηρούν παραπέτασμα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός επαινώντας το άνοιγμα της ΕΕ στις ανατολικές χώρες προ δεκαετιών.

Ξεκαθαρίζοντας ότι, «προφανώς κανείς δεν είναι τέλειος», περιέγραψε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τη χώρα του, από τη στιγμή της ένταξης στην ΕΕ και μετά, περιγράφοντας τις οικονομικές επιδόσεις και τα κριτήρια του Μάαστριχτ.

Τόνισε δε ότι «το σθένος της ΕΕ είναι η “υπερ – δημοκρατία” και η πολιτική δέσμευση των Κρατών Μελών».

Η κατάσταση στην βαλκανική χερσόνησο όπως αποτυπώθηκε στην σύνοδο ( Σερβίας-Ρουμανίας-Βουλγαρίας-Ελλάδος…όλες ορθόδοξες χώρες ) στο Βελιγράδι έναντι της Τουρκίας, προσομοιάζει με εκείνη που επικρατούσε πριν ακριβώς 100 χρόνια.

«Συσπείρωση» έναντι του νέου τουρκικού κινδύνου, που ζητά αναθεώρηση της συνθήκη της Λωζάνης» και ομιλεί συνεχώς για » σύνορα της καρδιάς» εμπλέκοντας όλες τις χώρες.

Η παρουσία του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα και οι «επιθετικές» δηλώσεις του αφύπνισαν τους Βαλκάνιους ηγέτες έναντι του κοινού κινδύνου.

Ο Ερντογάν μίλησε «πολύ» στην Αθήνα αποτυπώνοντας συγχρόνως την «όρεξη» της ισλαμικής οικονομικής ελίτ που τον περιτριγυρίζει και η οποία θέλει να υφαρπάξει σε τιμή ευκαιρίας οτιδήποτε πωλείται στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια υλοποιώντας το σχέδιο αναβίωσης της πάλαι ποτέ οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Οι Τούρκοι εφαρμόζουν ένα «βρώμικο» και άκρως επικίνδυνο σχέδιο οικονομικής «κατάληψης» κρίσιμων υποδομών των χωρών της περιοχής, όπως έχει αναφερθεί και παλαιότερα, όπως λιμάνια , τουριστικές περιοχές με μεγάλο ενδιαφέρον αλλά φυσικά το κυρίως μενού είναι οι υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο , διότι τα « λεφτά είναι πάρα πολλά εκεί».

Ενώ στα σκαριά ευρίσκονται πολλές άλλες «επενδύσεις» από τουρκικές εταιρείες οι οποίες δρουν ως «πολιορκητικός κριός» του Ερντογάν και των μεγαλόπνοων σχεδίων για επανακατάκτηση των Βαλκανίων 100 χρόνια μετά τους Βαλκανικούς πολέμους.

Ότι κάνουν στην Ελλάδα οι νέο-οθωμανοί ακριβώς τα ίδια υλοποιούν σε Αλβανία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ , Σερβία, Κοσσυφοπέδιο και Ρουμανία.

Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν τάχθηκε σχετικά πρόσφατα υπέρ συγκεκριμένων κομμάτων σε Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο και Σκόπια, κάνοντας λόγο και καταδεικνύοντας συγχρόνως ότι η Τουρκία, προωθεί τα γεωπολιτικά της συμφέροντα για παρατάξεις με ταύτιση πολιτικών απόψεων οι οποίες, όπως είπε, «επιθυμούν να ωφεληθούν από την εμπειρία μας και εμείς είμαστε ευχαριστημένοι που τις βοηθάμε».

Με λίγα λόγια η Άγκυρα «αγοράζει» ότι κινείται και όποιον εξυπηρετεί τα σχέδια της για να αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας με έλεγχο όλων των χωρών της περιοχής , τα οποία θα εργάζονται στο μέλλον για λογαριασμό της.

Η « απάντηση» ήρθε από την σύνοδο στην Σερβίας της Ελλάδος , της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Βουλγαρίας . Σε αυτή όσο και αν κάποιοι δηλώνουν διάφορα , έχουμε ένα «πρόπλασμα» της βαλκανικής ένωσης του 1912 ενόψει ενός κοινού κινδύνου όπως ο νέο-οθωμανισμός που επιστρέφει αγριότερος και πιο επικίνδυνος μετά από 100 χρόνια.

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top