GuidePedia

0

Κρίσιμη για το μέλλον της Συρίας, αλλά και για τις σχέσεις ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία, διαγράφεται η συνάντηση Ομπάμα - Πούτιν που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα το απόγευμα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Αν και οι δύο πλευρές αποκλίνουν ως προς την ατζέντα της συνάντησης και τις προσδοκίες από αυτήν, διάχυτη είναι η εντύπωση πως η δραματική επιδείνωση του συριακού προβλήματος ευνοεί την επαναπροσέγγιση των δύο μεγάλων δυνάμεων, παρά το ρήγμα που προκάλεσε η κρίση στην Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζον Ερνεστ, δήλωσε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήματος της ρωσικής πλευράς και ότι το κεντρικό θέμα θα αφορά την ουκρανική κρίση και την εφαρμογή της συνθήκης εκεχειρίας που υπεγράφη στο Μινσκ, τον περασμένο Φεβρουάριο. Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε ότι η πραγματοποίηση της συνάντησης αποτελούσε «κοινή επιθυμία» των δύο πλευρών και ότι το θέμα που θα κυριαρχήσει είναι το συριακό.

Σε ερώτημα δημοσιογράφου κατά πόσον θα τεθεί επί τάπητος και το ουκρανικό πρόβλημα, απάντησε: «Ενδεχομένως, αν το επιτρέψει ο χρόνος». Η αίσθηση της έντονης κινητικότητας στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας ενισχύθηκε από χθεσινή δήλωση του Ιλία Ρογκατσέφ, διευθυντή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι η Ρωσία «θα μπορούσε, θεωρητικά, να συμμετάσχει» στον συνασπισμό των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ, «εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Ο Ρώσος αξιωματούχος επέμεινε, πάντως, στην πάγια θέση της Μόσχας ότι οποιαδήποτε διεθνής δράση στη Συρία οφείλει να καλύπτεται από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Συγκρατημένη αισιοδοξία δικαιολογούν και οι σχετικές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Αστον Κάρτερ. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία σε ζητήματα όπου τα συμφέροντά μας επικαλύπτονται. Είναι πιθανό, αλλά όχι ακόμη βέβαιο, ότι αυτό ισχύει και για τη Συρία», δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου.

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε, με συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CBS, ότι ο μόνος τρόπος για να ηττηθεί το «Ισλαμικό Κράτος» είναι να ενισχυθεί στρατιωτικά η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Ο Ρώσος ηγέτης επέμεινε ότι μόνο ο συριακός λαός είναι αρμόδιος να αποφασίσει εάν ο Ασαντ πρέπει να μείνει ή όχι στην εξουσία. Το τελευταίο σαρανταοκτάωρο, αρκετές χώρες υπαναχώρησαν από την αξίωσή τους για άμεση αποχώρηση του Ασαντ.

Μετά την Αγκελα Μέρκελ, που τόνισε ότι η Δύση οφείλει να συζητήσει και με τον Ασαντ, ήρθε ο Ταγίπ Ερντογάν να δηλώσει ότι «είναι πιθανό η μεταβατική διαδικασία να μην περιλαμβάνει τον Ασαντ, όπως είναι πιθανό να τον περιλαμβάνει». Ταυτόσημη άποψη εξέφρασε ο Βρετανός υπ. Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top