Οι συνεντεύξεις του Τούρκου ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν με την παγκόσμια δράση που έχουν κάνει πολλούς καχύποπτους για τις πραγματικές του στοχεύσεις, είναι εξαιρετικά σπάνιες, καθώς ο ίδιος έχει συνειδητά επιλέξει να παραμένει όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Κατά συνέπεια, η συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό «The Atlantic» έχει μεγάλη αξία.Ο Γκιουλέν, σε άψογη διπλωματική γλώσσα, ασκεί έμμεση κριτική στην ισλαμιστική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι δεν έχει κάνει αρκετά για να προωθήσει την εικόνα και το παράδειγμα της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, εκμεταλλευόμενη τη θετική εικόνα που είχε δημιουργηθεί (προφανώς μετά την εναντίωση στο Ισραήλ).
Παράλληλα όμως, απολογείται για κείμενα που είχε συγγράψει στο παρελθόν τα οποία και είχαν θεωρηθεί ως αντισημιτικά, λέγοντας ότι έχει κατανοήσει καλύτερα πλέον τα ζητήματα και ότι όλοι υφίστανται μεταλλάξεις στη διάρκεια της ζωής τους και ο ίδιος και οι συνομιλητές του!
Τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της συνέντευξης κατά την υποκειμενική μας γνώμη είναι τα ακόλουθα:
«Παρότι δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια για την επιστροφή μου στην Τουρκία, ανησυχώ ότι συγκεκριμένοι κύκλοι αναμένουν για μια ευκαιρία να αναστρέψουν τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και επιταχύνθηκαν την τελευταία δεκαετία. Ανησυχώ, ότι αυτά τα στοιχεία θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την επιστροφή μου με το να βάλουν σε δύσκολη θέση την τουρκική κυβέρνηση. Οφείλω να θυσιάσω την έντονη επιθυμία επιστροφής στην πατρίδα μου προς το συμφέρον τόσο της Τουρκίας και της καλής δουλειάς που των εθελοντών του κινήματος (Γκιουλέν) σε όλο τον κόσμο»…
Σημειώνεται, ότι με την αναφορά στις αρχές της δεκαετίας του 1990, εμμέσως επισημαίνει ότι δεν είναι μόνο ο Ερντογάν μεταρρυθμιστής, περνώντας εμμέσως την άποψη ότι απλώς είναι ένας από αυτούς και εκμεταλλευόμενος τη δυναμική που είχε δημιουργηθεί, επιτάχυνε τις μεταρρυθμίσεις… Σε άλλο σημείο της συνέντευξης επίσης αναφέρει, ότι αν γυρίσει θα πρέπει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για περιπτώσεις συκοφάντισης, κάτι που αφορά και δυνάμεις που στηρίζουν τον Ερντογάν, άρα πρόκειται για έμμεσο μήνυμα…
»Το κάνει αυτό σήμερα πλήρως η Τουρκία ή όχι; Αυτή είναι μια ερώτηση που αξίζει να συζητηθεί. Εάν η Τουρκία είναι πράγματι ικανή να αναπτύξει καλές διπλωματικές σχέσεις στην περιοχή, πιστεύω είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, των Ηνωμένων Πολιτειών και του κόσμου. Αλλά δεν νομίζω ότι η Τουρκία κάνει όσα μπορεί προς τον σκοπό αυτό, την παρούσα χρονική στιγμή».
Εκτιμούμε, ότι αυτό που προκύπτει, είναι το άδειασμα του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας και αρχιτέκτονα της σύγχρονης εξωτερικής πολιτικής της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Έχουμε την αίσθηση, ότι ο Γκιουλέν κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν, ότι «έχυσε την καρδάρα με το γάλα», αποτυγχάνοντας να χτίσει πάνω στη δυναμική που δημιουργήθηκε με την αποδοχή της Τουρκίας και του Ερντογάν προσωπικά στη Μέση Ανατολή, μια τάση που έχει αρχίσει ήδη να αντιστρέφεται.
Όποιος επιθυμεί να διαβάσει – στα αγγλικά – όλη τη συνέντευξη του Φετχουλάχ Γκιουλέν, από το ησυχαστήριό του στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ (στα σύνορα με το Νιου Τζέρσεϊ), μπορεί να επισκεφτεί την ακόλουθη διεύθυνση: http://www.theatlantic.com/international/archive/2013/08/a-rare-meeting-with-reclusive-turkish-spiritual-leader-fethullah-gulen/278662/
πηγή
Δημοσίευση σχολίου