του Ιωάννη Μαρτέλλου
Με ούριο άνεμο επέστρεψε από τις ΗΠΑ ο Αντώνης Σαμαράς, και ετοιμάζεται πλέον για τη μεγάλη μάχη με την τρόικα, ώστε να αλλάξει η πολιτική λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο. Η προτροπή του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για περιορισμό της λιτότητας, που αποτέλεσε μήνυμα στην Άνγκελα Μέρκελ, θεωρείται από τον Πρωθυπουργό το καλύτερο όπλο για την επόμενη σκληρή αναμέτρηση που έρχεται. Θα κερδίσει ο Πρωθυπουργός την παρτίδα; Απάντηση δεν μπορεί να δοθεί εύκολα, αλλά ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς προσδοκά στη στήριξη πλέον των ΗΠΑ για να αλλάξει στάση η τρόικα. Μετά από μια μακρά περίοδο που ο Αντ. Σαμαράς προσδέθηκε στο άρμα της Καγκελαρίας, ήρθε η ώρα να αλλάξει ρότα και να επαναπροσδιορίσει την στρατηγική του.
Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει εάν θα κερδίσει το νέο στοίχημα, καθώς κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τον ισχυρό γερμανικό παράγοντα, ειδικά εάν εκλεγεί, κάτι που θεωρείται δεδομένο, πανίσχυρη η Μέρκελ. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν αυτή η αλλαγή στρατηγικής για την ελληνική κυβέρνηση θα έχει επίπτωση στην πολιτική που ασκείται έναντι της χώρας. Και αυτό, διότι μπορεί να άνοιξε δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας με τις ΗΠΑ, αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ο ρόλος και η επιρροή των Γερμανών στην σημερινή Ε.Ε., όπου έχουν τον κυρίαρχο ρόλο. Επίσης, μένει να φανεί κατά πόσο αυτή η στρατηγική συμμαχία που ξεκινάει με τις ΗΠΑ, μετά από πολύ καιρό, θα αποδώσει και κυρίως τι επιπτώσεις θα υπάρξουν στα εθνικά θέματα, τα οποία συζητήθηκαν και κατά την συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.
Η προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου θα στραφεί μετά το Δεκαπενταύγουστο, λόγω και της εορταστικής περιόδου των ημερών και των χαλαρών ρυθμών, αλλά και της ολιγοήμερης απουσίας του Πρωθυπουργού, στη διαμόρφωση της στρατηγικής της κυβέρνησης έναντι της τρόικας. Η μεγάλη μάχη προσδιορίζεται για τα τέλη του προσεχούς Σεπτεμβρίου, μετά τις γερμανικές εκλογές, αν και τα κατώτερα κλιμάκια των πιστωτών θα βρίσκονται από τις αρχές του ερχόμενου μήνα στην Αθήνα για την προεργασία. Ο Αντ. Σαμαράς δεν θέλει χαλάρωση σε καμία των περιπτώσεων και επιζητά την πλήρη υλοποίηση, χωρίς δεύτερη σκέψη, των όσων έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών.
Εξάλλου, ακόμα και ο Μπαράκ Ομπάμα επεσήμανε την ανάγκη να προχωρήσουν οι γενναίες όπως τις χαρακτήρισε μεταρρυθμίσεις, παρά το γεγονός της κριτικής στη λιτότητα. Αρα, η προώθηση των συμφωνηθέντων σε συνδυασμό με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, μπορεί να οδηγήσει, όπως ελπίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια καλύτερη πορεία στο μέλλον.
Εάν γίνουν αυτά, τότε ο Πρωθυπουργός ευελπιστεί σε χαλάρωση του πλαισίου από την τρόικα, ώστε να αρχίσει να ανασαίνει η οικονομία και η κοινωνία, αν και κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει πως θα κινηθούν οι εκπρόσωποι των πιστωτών. Ανίχνευση κινήσεων δεν μπορεί να γίνει μέχρι στιγμής και αυτό που μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα, είναι ότι υπάρχει ο φόβος της περιπλοκής που μπορεί να δοκιμάσει τις κοινοβουλευτικές αντοχές του δικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Τι μπορεί να δοκιμάσει τις αντοχές της κυβέρνησης· Ο ενιαίος φόρος ακινήτων, αφού είναι πολύ πιθανόν να παραταθεί για έναν ακόμη χρόνο η είσπραξη του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η ρύθμιση που θα ισχύσει από το 2014 για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.
Η Αθήνα ελπίζει σε κατανόηση από τα ανώτατα στελέχη της τρόικας των συνθηκών και προβάλλει το επιχείρημα ότι όλα μπορεί να ανατραπούν αιφνίδια και να προκύψει πολιτική αποσταθεροποίηση.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου