ΤΟΥ Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ
Ούτε ''Πωλητήριο'' ούτε΄'Ενοικιάζεται'' ενδέχεται να βάλουν σε φρεγάτες FREMM οι Γάλλοι για την Ελλάδα. Ένα σενάριο - προσέξτε, σενάριο! - γεωστρατηγικών και αμυντικών αναλυτών βλέπει για το όχι μακρινό μέλλον, φρεγάτες FREMM με γαλλική, ελληνική και ευρωπαϊκή σημαία και γαλλικά (ή ελληνογαλλικά) πληρώματα να περιπολούν σε ελληνικού ενδιαφέροντος περιοχές της Αν. Μεσογείου, σε μια ευρωπαϊκού χαρακτήρα αποστολή ελέγχου και επιτήρησης! Μπορεί το κόστος για την Ελλάδα ίσως να μην είναι ούτε ένα ευρώ, το αντάλλαγμα ωστόσο θα είναι η στρατηγική συμμετοχή της ''ευρωπαϊκής'' ναυτικής δύναμης ( από φρεγάτες αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας κλπ) στον έλεγχο και την επιτήρηση ενεργειακών πεδίων και ενεργειακών οδών!!! Άλλωστε και ο Πρωθυπουργός για ''πλουτοπαραγωγικές πηγές ευρύτερα της Ευρώπης'' δεν μίλησε πρόσφατα όσον αφορά τα κοιτάσματα στην Ελλάδα;
Σας φαίνεται τρελή η εκδοχή αυτή;
Είπαμε, πρόκειται για σενάριο , αλλά βεβαίως όχι ''στον αέρα''! Τα στοιχεία της δόμησής του - στον ''α'' ή τον ''β'' βαθμό - οι αναλυτές που το προσέγγισαν τα εντόπισαν πίσω από επίσημα λόγια - τόσο του Γάλλου Υπουργού Άμυνας κ. Ζαν Υβ Λε Ντριάν όσο και του Έλληνα ομολόγου του κ Πάνου Παναγιωτόπουλου. Επίσης στηρίζονται σε επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας. Σε κανένα από αυτά δεν υπάρχει η λέξη ''ενοικίαση''- μόνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου την είχε χρησιμοποιήσει, σπεύδοντας να προσθέσει ότι αυτή η πρόταση ''συζητείται''- δηλαδή διαμορφώνεται.Όπως είχε σπεύσει να προσθέσει και κάτι άλλο, που επιβεβαιώνει το προαναφερθέν σενάριο: Όταν ρωτήθηκε αν η πρόταση ενοικιάσεως των 2 φρεγατών και των 4 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας συνδυάζεται και με τη διερεύνηση κοιτασμάτων, είπε πεί: "Όχι, δεν νομίζω ότι συνδυάζεται, μόνον υπό την έννοια ότι οι έρευνες θα γίνουν αποτελεσματικότερα, γρηγορότερα, όταν υπάρχει μία ήρεμη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο..."
Ας έρθουμε τώρα στα ντοκουμέντα που εδράζεται η προσέγγιση αυτή κάποιων γεωστρατηγικών και αμυντικών αναλυτών. Μπορεί να θεωρηθεί ''τραβηγμένη'' από άλλους ωστόσο εμείς βάζουμε τα δεδομένα στο τραπέζι και βγάλτε συμπέρασμα:
ΠΡΩΤΟΝ : Φτάνοντας στην Αθήνα ο κ. Ντριάν είχε δώσει συνέντευξη στην ''Καθημερινή'' . Η πρώτη ερώτηση του κ Αθανασίου Έλλις είναι φυσικά για τις φρεγάτες FREMM για τις οποίες προ λίγων ημερών είχε ανακοινώσει ο κ. Κεδίκογλου την πρότασή μας για ενοικίαση, η οποία όπως είχε πει, ''συζητείται''.
Ιδού η ερώτηση και η απάντηση:
– Πόσο χρήσιμες είναι οι φρεγάτες FREMM για την Ελλάδα, με δεδομένη την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα;
"Η Γαλλία και η Ελλάδα μοιράζονται μακρά κοινή Ιστορία σε θέματα άμυνας. Είναι μια βαθιά σχέση εμπιστοσύνης. Η γαλλική βιομηχανία υπήρξε σημαντικός προμηθευτής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, συνεχίζει δε να υποστηρίζει τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις για την καλή κατάσταση των εξοπλισμών. Σήμερα, όλοι συνειδητοποιούν την οικονομική και δημοσιονομική συγκυρία, άρα στο επίκεντρο των ανταλλαγών μας, περισσότερο από την απόκτηση νέων εξοπλισμών, υπάρχει η εμβάθυνση της συμφωνίας μας για αμυντική συνεργασία, στη στρατηγική και την επιχειρησιακή της διάσταση."
ΔΕΥΤΕΡΟΝ : Στην ίδια συνέντευξη ο κ Ντριάν , αφού λέει πολλά για τις ελληνογαλλικές σχέσεις (αμυντικές κλπ) και την ανάγκη εμβάθυνσής τους με νέα συμφωνία κλπ, λέει σε κάποιο σημείο για τους τομείς στους οποίους δίνει προτεραιότητα:
"Κατά την άποψή μου, ο πρώτος τομέας είναι εκείνος της Ευρώπης της άμυνας. Πρόκειται για βαθιά πεποίθηση που μας διακατέχει και τους δύο: η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει περισσότερα σχετικά με την άμυνα. Οι συγκρούσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι πολυδιάστατες και απαιτούν σφαιρική απάντηση. Άλλωστε εκεί ακριβώς έγκειται η προστιθέμενη αξία της Ε.Ε. που είναι η μοναδική δομή που δύναται να χρησιμοποιήσει την ανάπτυξη, την ασφάλεια, την υγεία, την παιδεία, αλλά και πολιτιστικά και στρατιωτικά εργαλεία, για να αντιμετωπίσει μια μακροχρόνια κρίση. Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν δημοσιονομικούς και οικονομικούς περιορισμούς σε διαφορετική κλίμακα. Πρέπει όλοι να επενδύουμε αποτελεσματικότερα και να αποκομίζουμε το μέγιστο από τις επενδύσεις μας, για παράδειγμα μέσω κοινής εκμετάλλευσης των στρατιωτικών ικανοτήτων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας Επίσης, οι ΗΠΑ έχουν ξεκάθαρα καλέσει την Ευρώπη να αναλάβει περισσότερες ευθύνες στο θέμα της Αμυνας καθώς αναπτύσσονται προς την Ασία και τον Ειρηνικό."
Σημειώστε το παράδειγμα που δίνει :"..μέσω κοινής εκμετάλλευσης των στρατιωτικών ικανοτήτων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας..."
Και σε άλλο σημείο όμως προβάλλει τα κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα, δηλαδή κοινά ευρωπαϊκά όπλα και μέσα:
"Η διαθεσιμότητα των στρατιωτικών ικανοτήτων είναι ουσιαστικής σημασίας για την αξιοπιστία της Ευρώπης της άμυνας. Πρέπει να κινητοποιήσουμε την ενέργειά μας σε συγκεκριμένα προγράμματα τα οποία μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Γίνονται μερικά πρώτα βήματα τους τελευταίους μήνες. Πρέπει να τα υποστηρίξουμε και να προχωρήσουμε περαιτέρω. Για παράδειγμα, στις 19 Νοεμβρίου δέκα ευρωπαϊκές χώρες υπέγραψαν επιστολή προθέσεων, εγκαινιάζοντας μια πρωτοβουλία για εν πτήσει ανεφοδιασμούς στην Ευρώπη. Μεταξύ αυτών ήταν η Ελλάδα και η Γαλλία, δείχνοντας έτσι τη δέσμευσή τους να συμμετέχουν σε συγκεκριμένα προγράμματα με σκοπό την κοινή εκμετάλλευση των ικανοτήτων μεταξύ κρατών. Αυτός ακριβώς είναι ο τύπος προγραμμάτων στα οποία δίνω προτεραιότητα."
ΤΡΙΤΟΝ: Ερχόμαστε τώρα στα επίσημα κείμενα μετά την συνάντηση όπου και πάλι απουσιάζει η λέξη ''ενοικίαση'' αλλά αναπτύσσεται πολύ η ιδέα της κοινής δράσης.
Ας δούμε σχετικά αποσπάσματα, από το -τρόπον τινά- κοινό ανακοινωθέν:
"Η συνάντηση αυτή αποτέλεσε ευκαιρία για τους δύο Υπουργούς, να συζητήσουν το πλέγμα των διμερών στρατιωτικών τους σχέσεων. Επίσης, βάσει της πρωτοβουλίας “Pooling & Sharing” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέτασαν διάφορες εναλλακτικές δυνατότητες συνεργειών με έμφαση στους τομείς της θαλάσσιας επιτήρησης, της κυβερνοάμυνας, της εκπαίδευσης και της προμήθειας ανταλλακτικών και συντήρησης οπλικών συστημάτων .
Σε συνέχεια της συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης που συνάφθηκε το 2008, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίζουν να εργάζονται για την κατάρτιση μιας αμυντικής συμφωνίας, συμφωνίας η οποία θα αποτελέσει το πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας, κυρίως όσον αφορά τον τομέα των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σχετικά με θέματα αμυντικής μεταρρύθμισης.
Άμεσα οι δύο Υπουργοί στα πλαίσια της στρατηγικής αυτής σχέσης, αποφάσισαν να συγκροτήσουν μια γάλλο-ελληνική επιτροπή, από επιτελείς και των δύο υπουργείων. Στην επιτροπή ανατίθεται η σύνταξη μιας συμφωνίας για κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα των Ναυτικών Δυνάμεων (ειδικότερα των Φρεγατών) και της επιχειρησιακής συντήρησης εξοπλισμών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων."
Προσέξτε την αναφορά στις ''εναλλακτικές δυνατότητες συνεργειών' με έμφαση στους τομείς της θαλάσσιας επιτήρησης'' όπως και στην ''συμφωνία για κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών των Ελληνικών ΕΔ στον τομέα των Ναυτικών Δυνάμεων (ειδικότερα των Φρεγατών)>>. Γενικά - τίποτε ειδικό! Το πως, περίπου έστω,θα γίνει η κάλυψη των αναγκών, τσιμουδιά!!!
ΤΕΤΑΡΤΟΝ :Το ίδιο συμβαίνει και στις δηλώσεις ΚΑΙ των δύο Υπουργών κκ Ντριάν και Παναγιωτόπουλου;
Ο κ. Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:
"Η συνάντησή μας, αποτέλεσε μία ευκαιρία για να συζητήσουμε όλο το πλέγμα των διμερών στρατιωτικών και αμυντικών μας σχέσεων. Όλα αυτά κινήθηκαν με βάση την πρωτοβουλία Pulling and Sharing της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έτσι είχαμε την δυνατότητα να εξετάσουμε διάφορες εναλλακτικές δραστηριότητες συνεργειών, με έμφαση στους τομείς της θαλάσσιας επιτήρησης, της κυβερνοάμυνας, της εκπαίδευσης και της προμήθειας ανταλλακτικών καθώς και της συντήρησης οπλικών συστημάτων.(...)
Επίσης, αποφασίσαμε άμεσα στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής εταιρικής σχέσης, που χρονολογείται από το 2008, να συγκροτήσουμε μία μικτή ελληνογαλλική επιτροπή, που θα αποτελείται από στελέχη και επιτελείς των δύο Υπουργείων Άμυνας.
Η επιτροπή αυτή, θα έχει ως αποστολή τη σύνταξη μίας συμφωνίας, για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα των ναυτικών δυνάμεων, ειδικότερα των φρεγατών και της επιχειρησιακής συντήρησης εξοπλισμών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων."
Ο κ. ΝΤΡΙΑΝ:
"Επίσης, έχουμε την ίδια θεώρηση σχετικά με την Ευρώπη της άμυνας και πιο συγκεκριμένα με το Pulling and Sharing στο οποίο αναφέρθηκε ο Πάνος προηγουμένως.
Μέσα σε αυτό το πνεύμα αποφασίσαμε, να προετοιμάσουμε μία νέα συμφωνία άμυνας. Από το 2008 έχουμε μία στρατηγική συνεργασία η οποία είναι σφαιρική. Αποφασίσαμε σήμερα να φτιάξουμε μία συμφωνία άμυνας, που θα είναι το πλαίσιο της διμερούς μας συνεργασίας.
Αυτό θα είναι άλλωστε και το μήνυμα της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, έτσι ακριβώς όπως το ανέφεραν προ ημερών ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας θα υπάρχει ένα υποκεφάλαιο τρόπον τινά…
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μια πιο ειδική συμφωνία.
ΝΤΡΙΑΝ: Μία πιο ειδική συμφωνία για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και πιο συγκεκριμένα των ναυτικών δυνάμεων και ειδικότερα των φρεγατών.
Αποφασίζουμε, λοιπόν, να εργαστούμε με σκοπό τη σύναψη αυτής της συμφωνίας στα πλαίσια της δημιουργίας αυτής της ελληνογαλλικής επιτροπής, η οποία θα αρχίσει να εργάζεται τις αμέσως επόμενες μέρες.
Η ίδια αυτή επιτροπή, θα έχει σαν αντικείμενο, να φροντίσει τα θέματα που αφορούν στην επιχειρησιακή συντήρηση του εξοπλισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων."
Προσέξτε εμμονή στις ίδιες φράσεις , στα 'ίδια λόγια και από τους δύο Υπουργούς!
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Πόσο μπορεί κάποιος που δεν έχει ακούσει τον κ. Κεδίκογλου ότι θα νοικιάσουμε φρεγάτες και αεροσκάφη; Από όσα πάντως λένε τα επίσημα - δημόσια - κείμενα και λόγια, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει ευθέως. Όχι ότι αποκλείεται από όσα αναφέρονται, αλλά άλλα είναι πιο προφανή: όπως για παράδειγμα αυτό που λένε , ως σενάριο , οι αναλυτές που μας μίλησαν: Ότι ίσως κάτι να γίνει - στον ''α'' ή τον ''β'' βαθμό- στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ "Pulling and Sharing" και να έρθουν κάποια μέσα θαλάσσιας επιτήρησης στην περιοχή μας.
Αξιολόγηση αυτού του ενδεχομένου ΔΕΝ θα κάνουμε τωρα... Άλλωστε ένα σενάριο είναι....
πηγή
Δημοσίευση σχολίου