Ότι στην Άγκυρα ανεβάζουν τους τόνους και επιλέγουν στρατηγική κλιμακούμενης έντασης, φαίνεται όχι απλώς από δηλώσεις μα και από πολλές άλλες κινήσεις. Παρ' ότι το ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. κατηγορείται ως ''σκληρό'' στις θέσεις του για τη σχέση με τη Τουρκία, θεωρούμε πως οι δίαυλοι στοιχειώδους επικοινωνίας (ιδίως τα κόκκινα τηλέφωνα) πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί. Ως προς τη σύγκληση του ανώτατου ελληνοτουρκικού συμβουλίου συνεργασίας όμως, που τελικά θα πραγματοποιηθεί (;) στις αρχές Μαρτίου στην Άγκυρα, διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις. Και βεβαίως διαφωνούμε με την τακτική του να χορηγούμε, άνευ αντικρύσματος, πιστοποιητικά καλής διαγωγής στους Τούρκους.
Ας δούμε τι ετοιμάζει λοιπόν η Τουρκία: Η απόφαση της Άγκυρας να αποκτήσει με συνοπτικές διαδικασίες νορβηγικό πλοίο σεισμικών ερευνών, με μεγάλες τεχνολογικές δυνατότητες τρισδιάστατης απεικόνισης, προϊδεάζει για το επόμενο βήμα των Τούρκων. Το νέο ερευνητικό σκάφος που απέκτησαν, θα ξεκινήσει άμεσα ''έρευνες''. Το που, δεν χρειάζεται να απαντηθεί. Αναμένεται λοιπόν ένταση, στο Αιγαίο ή/και στη θάλασσα της Κύπρου.
Είναι φανερό πως στη βάση της τακτικής των κανονιοφόρων και των τραμπουκισμών, οι Τούρκοι θέλουν να προλάβουν τις κινήσεις της Αθήνας, πιθανής δηλαδή ανακήρυξης ΑΟΖ ή έστω κατάθεσης συντεταγμένων στο ΟΗΕ για την υφαλοκρηπίδα. Οι δηλώσεις Ερντογάν για τη μειονότητα στη Θράκη, για το τζαμί στην Αθήνα και για τα ''όνειρα'' των Ελληνοκυπρίων, δίνουν το στίγμα.
Η λεκτική αυτή κλιμάκωση των προκλήσεων από μέρους της Τουρκίας θα ακολουθηθεί από έργα; Αναντίρρητα, αν η Αθήνα τολμήσει και επιδείξει την ελαχίστη έστω κινητικότητα στα της ΑΟΖ. Αυτό είναι η δική μας εκτίμηση. Για ποιό λόγο λοιπόν επιμένουμε στη σύγκληση του ανώτατου αυμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας, δίχως να υπάρχει προετοιμασία και έδαφος προς συζήτηση; Απλά για να χαρίζουμε στην Τουρκία ''πόντους'' εξωραισμένου και καλόπιστου γείτονα, που δήθεν συνδιαλέγεται;
Θεωρούμε πως προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να ξανασκεφτεί το θέμα και ευρύτερα την ακολουθούμενη τακτική. Η Κύπρος ακολουθεί μια άλλη πορεία έναντι της Τουρκίας, που φαίνεται να της ''βγαίνει''. Εξ' άλλου, ανάμεσα στο άσπρο και το μαύρο υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές. Που να υπηρετούν και προασπίζουν ορθότερα, ή και αποτελεσματικότερα, τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Πιστεύουμε πως είμαστε αρκούντως σαφείς.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου