GuidePedia

0

Έρευνες βορείως της Κύπρου άρχισε πριν λίγες ημέρες η Τουρκία. Έρευνες οι οποίες θα κρατήσουν μέχρι και την 5η Ιουλίου. Τα ερευνητικά σκάφη «RV Beluga» και «Baba Cemil» κινούνται ήδη στα ανοικτά της κατεχόμενης Κερύνειας αλλά και κοντά στις τουρκικές ακτές. Η Τουρκία κινείται εμφανώς στη βάση της γνωστής «συμφωνίας» που υπέγραψε με το ψευδοκράτος για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας «μεταξύ των δύο χωρών». Μια συμφωνία που είχε γίνει ως απάντηση στη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ αλλά και με αφορμή την έναρξη των ερευνών για εντοπισμό φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.
Είναι προφανές ότι η κίνηση αυτή συνδέεται με τις ενέργειες και μεθοδεύσεις της Άγκυρας για διατήρηση ενός κλίματος έντασης στην περιοχή ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, την 1η Ιουλίου. Η τουρκική πλευρά έχει προαναγγείλει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Κύπρου αλλά και δυτικά και φαίνεται πως το σχέδιο αυτό τίθεται σε εφαρμογή. Όπως έχει γίνει γνωστό, η Τουρκία έχει ανακοινώσει και την πρόθεσή της να αγοράσει ερευνητικό πλοίο. Και όλα αυτά απαιτούν αυξημένη προσοχή από πλευράς Λευκωσίας και Αθήνας, πόσο μάλλον που η δεύτερη είναι απασχολημένη με τα εσωτερικά και τα της ελλαδικής οικονομίας.
Οι Τούρκοι προωθούν τα δικά τους οράματα: Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ, είπε χαρακτηριστικά πως στον κόλπο της Αλεξανδρέττας θα ανοίξει μια πηγή και ότι το βάθος από τις γεωτρήσεις στην ξηρά και θάλασσα στην «ΤΔΒΚ» θα φθάσει τα 3.000 μέτρα. Συμπλήρωσε δε, πως η Τουρκία θα κάνει άλματα στο θέμα της έρευνας φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, οι γεωτρήσεις που ξεκίνησε ο «ελληνοκυπριακός τομέας», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, με το Ισραήλ και με ορισμένες διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, οδήγησαν την Άγκυρα να προβεί σε ένα σχεδιασμό στη βάση και της δικής της στρατηγικής. Ισχυρίσθηκε δε ότι στις περιοχές που έκανε έρευνα η Τουρκία βρήκε αποθέματα υδρογονάνθρακα.
Τα ερωτήματα που από πλευράς μας έχουν τεθεί, εδώ και πολλούς μήνες, εξακολουθούν πάντως να μένουν αναπάντητα. Με πρώτο το αν διαθέτουμε ή πρέπει έστω και τώρα να αποκτήσουμε εργαλεία υπεράσπισης του φυσικού πλούτου που, αναφαίρετα και σε συνάρτηση με το Διεθνές Δίκαιο, μας ανήκει...
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top