GuidePedia

0

Παρά τη γενική παραλυσία που μπορεί να χαρακτηρίσει την σημερινή κατάσταση, στο ΥΠΕΞ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη αναφορικά με τα διάφορα σχέδια αγωγών που θα προβλέπεται να μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Κασπία και τη Ρωσία στην Ευρώπη. Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας και υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Εξωτερικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η συνάντηση εντάσσεται στην τακτική συνεργασία και το συντονισμό των δύο υπουργείων για όλες τις πτυχές της ενεργειακής πολιτικής της χώρας.
Μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη διεθνή αγορά πετρελαίου, ενόψει και των προσεχών σχετικών διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρω από το θέμα των εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου. Έγινε, επίσης, αλληλοενημέρωση και ανάλυση των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την Κασπία, με γνώμονα την προώθηση των ενεργειακών σχεδίων κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου στα οποία συμμετέχει η χώρα μας.

Στο σημείο αυτό δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε παρά την δυστοκία στο να βρεθεί λύση στο θέμα του σχηματισμού κυβέρνησης, είναι εθνικά αναγκαίο να μη δοθεί σε καμία περίπτωση η εντύπωση προς το εξωτερικό, σε «εχθρούς» και «φίλους» πως η Ελλάδα είναι πλέον ένα ακυβέρνητο καράβι. Όπως προβλέπεται ο πρωθυπουργός της χώρας, Λουκάς Παπαδήμος έχει υποβάλει τη παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία όμως δεν έχει γίνει δεκτή διότι δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση.
Πέραν όμως των μικροκομματικών και άλλων αντιπαραθέσεων, οι οποίες αφορούν το πεδίο των εντυπώσεων και όχι της πραγματικής πολιτικής, θα πρέπει οι κρατούντες να γνωρίζουν πως το σύμπαν δεν έχει σταματήσει να κινείται, περιμένοντας πότε ο Αλέξης θα αποφασίσει να σχηματίσει κυβέρνηση με τους δύο πρώην μεγάλους, ή ποια άλλη διευθέτηση θα προκριθεί.
Η Ελλάδα δεν έχει καμία πολυτέλεια στην ακυβερνησία για δύο πολύ απλούς λόγους:
Πρώτον, δυστυχώς ως να ήταν μία τριτοκοσμική χώρα βασίζει το πολιτικό της σύστημα σε πρόσωπα και όχι σε θεσμούς. Εάν λοιπόν ο αρχηγός – φύλαρχος δεν κυβερνάει, πολύ απλά το καράβι κινείται χωρίς καπετάνιο. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα δεν είναι Βέλγιο το οποίο μπορούσε να λειτουργήσει ως κράτος ακόμα και για μία περίοδο πέραν του έτους χωρίς να έχει κυβέρνηση.
Το Βέλγιο, όπως κάθε σοβαρό κράτος, έχοντας και σοβαρά προβλήματα ακόμα για τη συνοχή του, δεν βασίζει τη λειτουργία του στα πρόσωπα αλλά στην κρατική υποδομή η οποία είναι σε θέση να λειτουργεί ακόμα και χωρίς κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να δοθεί πολύτιμος χρόνος στους πολιτικούς να συνεννοηθούν. Πιστεύει κάποιος Έλληνας πως στην χώρα μας ισχύει το ίδιο; Πιστεύει κάποιος Έλληνας πως με τον τρόπο που έχουμε δομήσει την οχλοκρατία της Μεταπολίτευσης, υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει σε συνθήκες έλλειψης κυβέρνησης; Η απάντηση είναι φυσικά αρνητική. Για να επιβιώσουμε ως κοινωνία, δεν έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε χωρίς κυβέρνηση για πολύ.
Δεύτερον, οι συνθήκες αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας είναι γνωστές, με αποτέλεσμα κάθε περαιτέρω ανάλυση να μη θεωρείται σκόπιμη. Αυτό που είναι όμως σημαντικό να θυμηθούμε είναι πως στη περιοχή μας, δηλαδή στον υδάτινο άξονα Μαύρη Θάλασσα-Στενά-Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειος, παίζεται σε γεωπολιτικό, γεωστρατηγικό και ενεργειακό επίπεδο η παγκόσμια ισορροπία για τον 21ο αιώνα. Η Τουρκία ήδη δείχνει να θέλει να «καπαρώσει» ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.
Πόσο έξυπνο είναι λοιπόν ο Αλέξης και οι υπόλοιποι να παίζουν… τις κουμπάρες – ειδικά αυτοί που έχουν ως προεκλογικό τους σύνθημα τη «Σωτηρία της Πατρίδας» – τη στιγμή που οι εξελίξεις το μόνο που προοιωνίζουν είναι σύννεφα, φουρτούνες και θεομηνίες; Πόσο δύσκολο είναι να κατανοήσουμε ότι κινδυνεύουμε να τινάξουμε μόνοι μας στον αέρα μια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά από πολλά χρόνια η οποία φαίνεται ευνοϊκή για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα;
Ανακεφαλαιώνοντας τη σύντομη αυτή ανάλυση θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως τόσο για λόγους «δομικούς» όσο και για λόγους «εξωτερικούς» η χώρα χρειάζεται μία κυβέρνηση τώρα. Σε δύο μήνες μπορεί να είναι αργά… Οπότε…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top