Δύο σκληρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιφέρεια της πολύπαθης ευρωζώνης. Από τη μια η Ελλάδα «παλεύει» με τους «καρχαρίες» των αγορών που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα ξένου δικαίου, αρνούνται να συμμετάσχουν στο PSI και ετοιμάζονται να σύρουν την Αθήνα στα δικαστήρια. Από την άλλη η ισπανική κυβέρνηση Ραχόι, δίνει μια σκληρή «ταυρομαχία» με την Ε.Ε. και τα μέτρα σκληρής λιτότητας για να επιτύχει τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.
Μπορεί το PSI να έχει «κολλήσει» στα ομόλογα ξένου δικαίου, με την ελληνική κυβέρνηση να δίνει και νέα παράταση έως τις 20 Απριλίου, ωστόσο σύμφωνα με το Reuters η χώρα έχει στα χέρια της ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, αυτό μιας νέας χρεοκοπίας.
Από την πλευρά της η Ισπανία βρίσκεται σε δεινή θέση, με τις πιέσεις από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ να αυξάνονται συνεχώς και την κυβέρνηση να προσπαθεί να ισορροπήσει για να αποφύγει την κοινωνική έκρηξη σε μια χώρα που ήδη καταγράφει ανεργία-ρεκόρ, την υψηλότερη στην ευρωζώνη.
Νέο ταμπού για την Ελλάδα η... αποφυγή της χρεοκοπίας
Η ελληνική αναδιάρθρωση χρέους αποτέλεσε μια ολοκληρωτική επιτυχία. Σχεδόν. Κι αυτό λόγω της άρνησης μια μικρής μερίδας κατόχων ομολόγων ξένου δικαίου να λάβουν μέρος στην ανταλλαγή του χρέους. Αυτή η κατηγορία ομολογιούχων, η οποία αποτελείται κυρίως από τους «καρχαρίες» των αγορών, τα περιβόητα hedge funds, μπορεί να σύρει την Αθήνα στα δικαστήρια, ωστόσο η αποπληρωμή τους στο ακέραιο είναι δύσκολη, αναφέρει αρθρογράφος του Reuters.
Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η Ελλάδα έχει πείσει κατόχους ομολόγων ελληνικού δικαίου ύψους 177 δισ. να λάβουν μέρος στο PSI, καθώς και ένα ποσοστό των ομολογιούχων ξένου δικαίου. Με άλλα λόγια έχει πετύχει το στόχο της συμμετοχής του 96% στη διαδικασία ανταλλαγής, ποσοστό το οποίο της εξασφαλίζει το νέο πακέτο διάσωσης από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.
Ωστόσο η ελληνική πλευρά, η οποία έχει ήδη περάσει το Ρουβικώνα της χρεοκοπίας, έχει στα χέρια της ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, καθώς δεν θα διστάσει να υποστεί μια νέα χρεοκοπία αν οι υπόλοιποι ομολογιούχοι ξένου δικαίου, δεν πειστούν τελικά να λάβουν μέρος στο PSI.
Ιδιαίτερα κρίσιμος είναι ο Μάιος, καθώς στις 15 του μήνα λήγει ομόλογού ψους 450 εκατ. ευρώ. Αν οι επενδυτές δεν δεχθούν την προσφορά της Αθήνας, τότε η Ελλάδα δεν θα διστάσει να υποστεί ένα νέο πιστωτικό γεγονός.
Άλλωστε, όπως σημειώνει το Reuters, ο αριθμός όσων δεν συμμετέχουν στο PSI, είναι τελικά μικρός και παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να τους προτείνει μια καλύτερη προσφορά, προτιμά να παίξει το χαρτί της χρεοκοπίας.
Η μάχη της Ισπανίας με το πρόγραμμα προσαρμογής
Όπως οι ταυρομάχοι, έτσι και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, βρίσκεται αντιμέτωπος με το επικίνδυνο κτήνος. Η γλαφυρή αυτή παροιμοίωση των Financial Times, αναφέρεται στο πακέτο μέτρων προσαρμογής που ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή και στοχεύει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας στο 5,3% από το 8,5%.
Για να είμαστε δίκαιοι με τον κ. Ραχόι, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει βρεθεί σε αυτή τη θέση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έπρεπε να επιτρέψει στον Ισπανό πρωθυπουργό, να αναθεωρήσει το στόχο για το έλλειμμα στο 5,8%, όπως είχε αρχικά ζητήσει.
Το δημόσιο χρέος της Ισπανίας είναι ένα από τα χαμηλότερα ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες. Τα πολλά μέτρα λιτότητας ενδέχεται να περιορίσουν την ανάπτυξη ενώ ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος, η Μαδρίτη να χάσει το στόχο ούτως ή άλλως.
Τα μέτρα προσαρμογής για το 2012 υπολογίζονται στα 27 δις. ευρώ. Περίπου τα 15 δις. της μείωσης του ελλείμματος θα προέλθει από περικοπέες δαπανών, ενώ τα 12 δισ. από φορολογικά έσοδα.
Ωστόσο υπάρχουν αμφιβολίες για το αν τα προτεινόμενα μέτρα θα εφαρμοστούν. Δεν είναι εύκολο να περικόψεις το 17% του προϋπολογισμού των υπουργείων, ενώ η απόφαση για πάγωμα των μισθών στο δημόσιο τομέα θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.
Εν τω μεταξύ, η σύνθεση των περικοπών είναι περίπλοκη. Δεδομένης της κλίμακας του πακέτου, είναι ξεκάθαρο ότι όλες οι δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων της υγείας και της εκπαίδευσης, πρέπει να υποστούν το μερίδιο που τους αναλογεί.
Όσον αφορά τα έσοδα, η κυβέρνηση στηρίζεται στην άντληση 2,5 δις. , ωστόσο είναι άγνωστο αν τα χρήματα αυτά θα καταλήξουν στα ταμεία του κράτους.
Η απόφαση της Μαδρίτης να αυξήσει το δημοσιονομικό περιθώριο, μειώνοντας τις φορολογικές επιλογές, είναι επίσης περίεργη. Η απόφαση αυτή μπορεί επίσης να καταστήσει πιο δύσκολη την προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη. Μια καλύτερη ιδέα θα ήταν η αύξηση της φορολογίας στην κατανάλωση.
Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τη λήψη των μέτρων λιτότητας εντείνον τις κοινωνικές εντάσεις, χωρίς να δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για υποχώρηση των αποδόσεων στα ισπανικά ομόλογα. Ενώ η Ε.Ε. κατηγορείται για την επιβολή μέτρων που δεν είναι απαραίτητα, είναι γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του κ. Ραχόι, θα μπορούσε να έχει σχεδιαστεί καλύτερα. Δεν θα περάσει καιρός μέχρι αυτή η «ταυρομαχία» να τελειώσει, καταλήγει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα των FT.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου