GuidePedia

0

του Λάζαρου Μαύρου*

Ουσιώδης λόγος για την επιτάχυνση τών προσπαθειών της Τουρκίας, ώστε να επιτύχει τον ήδη 49χρονο στόχο της (από την τουρκανταρσία του 1963-64) για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και περιαγωγή όλης της Κύπρου υπό τον έλεγχό της, δεν είν’ η επικείμενη, από 1.7.12, εξάμηνη προεδρία της ΕΕ, αλλά τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ. Εδώ και μήνες η στήλη, εν πολλοίς μοναχική, πρότεινε τη βαθύτερη αποκρυπτογράφηση της τουρκικής στρατηγικής και τακτικής.

Όπως γράφαμε λ.χ. στις 3.1.12, «ο ΠτΔ κι οι σύμβουλοί του ν’ ανοίξουν επιτέλους τα μάτια τους για να ιδούν και να εξετάσουν μήπως ΤΩΡΑ η ίδια Άγκυρα χρειάζεται επειγόντως τη ‘λύση’ τού ‘Συνεταιρισμού Δύο Συνιστώντων Στέιτς’, την οποία ο ίδιος άσοφα, από 23ης Μαΐου 2008 τής προσφέρει, προκειμένου να νομιμοποιήσει η Τουρκία τον στρατηγικό της έλεγχο και ρόλο στα υποθαλάσσια κοιτάσματα στην περιοχή;».
Υπενθυμίζαμε στις 19.3.12 ότι: «Ασφαλώς δεν περιορίζεται η Άγκυρα μόνο στην επανάληψη των πολεμικών της απειλών προκειμένου να παρεμποδίζει την ΚΔ από το ν’ αξιοποιήσει τα ‘θεόσταλτα’ κοιτάσματα τής ΑΟΖ. Και δεν είναι μόνο η επιδρομική βουλιμία της το κίνητρο. Αλλά κι η αποστέρηση της ΚΔ απ’ τη δυνατότητα ν’ αξιοποιήσει, σε στρατηγικό επίπεδο, τα κοιτάσματα, κατά τρόπο που θα μπορούσαν, ως συντελεστής ισχύος και ως υπομόχλιο συμμαχιών, να βελτιώσουν υπέρ του Ελληνισμού το υφιστάμενο ανισοζύγιο δυνάμεων.
Κύρια κατεύθυνση της Τουρκίας, ομοαξονική και παράλληλη με τις απειλές του πολεμικού της στόλου, είναι να επιτύχει τη λύση τού διζωνικού συνεταιρισμού. Η εξαφάνιση της ελεγχόμενης από τους Έλληνες Κυπρίους υφιστάμενης ΚΔ κι η αντικατάστασή της από ένα καθεστώς ‘Συνεταιρισμού Δύο Συνιστώντων Στέιτς’, θα επιτρέψει στην Άγκυρα να καταστήσει το ισότιμα συνιδρυτικό και αποτελεσματικά συγκυριαρχικό επί τού Συνεταιρισμού τ/κ συνιστών κρατίδιο, νόμιμο πλέον εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτήτη εφ’ ολοκλήρου της κυπριακής ΑΟΖ.
Με τους ελεγχόμενους από την ίδια Τ/κ, συγκυρίαρχους στο εν λόγω καθεστώς, η Τουρκία επιτυγχάνει, χωρίς να ρίξει ντουφεκιά, τη στρατηγική της επέκταση και τον έλεγχο των κοιτασμάτων, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τον Ελληνισμό και εκτός νυμφώνος όσους άρχισαν (π.χ. Ισραήλ) ή σχεδιάζουν (άλλοι) οιανδήποτε συμμαχία συμφερόντων ή συνεργασία με την ΚΔ»…
Μελετήστε τώρα και τις χθεσινές αποκαλύψεις της «Μιλιέτ» περί «προσφοράς εγκατάστασης υπό τουρκική διοίκηση» στη σκλαβωμένη νεκρή Αμμόχωστο, στο πλέγμα των τουρκικών κινήσεων επιτάχυνσης για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας (Σε άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου για εγκατάσταση, σε όσους Ε/κ έχουν εκεί περιουσία, υπό τον έλεγχο της τ/κ πλευράς, μόλις η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την 1ην Ιουλίου, θα προβεί η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με χθεσινό, αποκλειστικό, δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, σε ανταπόκριση του Σεφά Καραχασάν από τα κατεχόμενα).
Άμεση ήταν η αντίδραση της κυπριακής Κυβέρνησης, καθώς, είτε πρόκειται για «παιγνίδι εντυπώσεων» είτε για «επίδειξη δύναμης από πλευράς Άγκυρας» είτε για «υλοποίηση τουρκικών στρατηγικών σχεδιασμών ενόψει της κρίσιμης φάσης που διέρχεται το Κυπριακό», πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, η οποία έχει σημάνει συναγερμό στη Λευκωσία. Ήδη, η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας διερευνά όλες τις παραμέτρους του δημοσιεύματος, προβαίνοντας σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες. Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή έκανε λόγο για «σοβαρή εξέλιξη», ενώ ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, ο οποίος είχε χθες επικοινωνία τόσο με την ΥΠΕΞ όσο και με τον Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, έκανε αναφορά σε επικίνδυνη κίνηση τακτικής εκ μέρους των Τούρκων, η οποία πρέπει να αντικριστεί με τη δέουσα σημασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δημοσίευμα βασίζεται σε πολύ αξιόπιστη πηγή, ενώ έως αργά χθες το απόγευμα δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση από τουρκικής πλευράς. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η τουρκική ηγεσία επρόκειτο να ανακοινώσει την απόφασή της μόλις «την τελευταία στιγμή», σε μια προσπάθεια αιφνιδιασμού.

Υπό τον τίτλο «Άνοιγμα της πόλης-φάντασμα», η Milliyet αναφέρει πως η λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» ετοιμάζεται να κάνει ένα ιστορικό βήμα. «Όταν οι Ε/κ αναλάβουν την Προεδρία της ΕΕ, θα ανοίξει τα Βαρώσια για εγκατάσταση και όλοι οι Ε/κ θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους». Η τουρκική εφημερίδα ισχυρίζεται πως έχουν ήδη αρχίσει οι εργασίες για μονομερές άνοιγμα των Βαρωσίων.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η Μιλιέτ, ο Ντερβίς Έρογλου αποφάσισε να σχεδιάσει μια νέα στρατηγική ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής τέθηκε στην ημερήσια διάταξη και το άνοιγμα των Βαρωσίων τη μέρα που οι Ε/κ θα αναλαμβάνουν την Προεδρία της ΕΕ. Ο Τ/κ ηγέτης αποφάσισε να απαντήσει στο αίτημα των Ε/κ περί ανοίγματος της κλειστής πόλης, προστίθεται, και ετοίμασε τη συγκεκριμένη πρόταση, την οποία και μετέφερε στην Άγκυρα στις 13 Μαρτίου.
Κατά τις συνομιλίες στην τουρκική πρωτεύουσα και παρόλο που η πρόταση εξέπληξε τους Τούρκους ηγέτες, ο Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ την υποστήριξαν. Όπως προστίθεται στο δημοσίευμα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και το «υπουργείο εξωτερικών» του ψευδοκράτους θα ετοιμάσουν σχετική έκθεση για το θέμα, στην οποία θα καταγράφεται ο αριθμός των Ε/κ που έχουν περιουσία. Θα καθοριστεί επίσης ο αριθμός όσων ζουν και όσων απεβίωσαν. Με βάση αυτή την έκθεση, οι προ του 1974 περιουσίες των Ε/κ θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους. Εάν υπάρξουν νομικές δυσκολίες, η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων θα αναλάβει τη ρύθμιση των όποιων προβλημάτων.

Στην ίδια σύσκεψη στην Άγκυρα αποφασίστηκε επίσης και η διακοπή των συνομιλιών στο Κυπριακό μετά την 1ην Ιουλίου. Σε αυτό το θέμα, ωστόσο, υπήρξε διαφωνία ανάμεσα στην ανώτατη τουρκική ηγεσία, καθώς η άποψη του Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ήταν να διακοπούν οι συνομιλίες, ενώ ο Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ υποστήριξε τη συνέχισή τους, προκειμένου να μην υπάρξουν νέα προβλήματα με την ΕΕ. Σχολιάζοντας τη στάση Ερντογάν επί του θέματος, διπλωματική πηγή ανέφερε στην εφημερίδα ότι «η αγάπη Ερντογάν» για το ψευδοκράτος είναι πολύ μεγάλη, και αυτό το έδειξε και στη συνάντηση με τον κ. Έρογλου. Μετά την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στα κατεχόμενα, στις 20 Ιουλίου 2011, βελτιώθηκαν οι σχέσεις των δύο πλευρών, σημειώνεται. Η ίδια διπλωματική πηγή ανέφερε, επίσης, ότι ανάμεσα στις στρατηγικές επιλογές της Άγκυρας συμπεριλαμβάνεται η ενσωμάτωση των κατεχομένων.
Το δημοσίευμα της Μιλιέτ υπενθυμίζει σχετικά ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε επίσης ετοιμάσει το 2010 πρόταση για επιστροφή της κλειστής πόλης στους Ε/κ και για άνοιγμα του λιμανιού.
Αναφερόμενος στο θέμα των συνομιλιών, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου υποστήριξε ότι η συνέχισή τους μετά την 1ην Ιουλίου δεν θα έχει κανένα νόημα, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, υπάρχει σχέδιο δράσης από την τ/κ πλευρά. «Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, σαφώς και έχουμε τις σκέψεις μας, γνωρίζουμε το τι θα πράξουμε», τόνισε, προσθέτοντας ότι τις σκέψεις αυτές θα τις μοιραστεί με τον τ/κ «λαό» και την ψευδοβουλή. «Νομίζω δεν χρειάζεται να σας εξηγήσω ότι δεν πρόκειται να έχουν αποτέλεσμα οι συνομιλίες, από τη στιγμή που ο Χριστόφιας είναι και Πρόεδρος της (Κυπριακής) Δημοκρατίας και συνομιλητής και Πρόεδρος της ΕΕ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει ανάγκη τη λύση, καθώς αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Για επικίνδυνη κίνηση-παγίδα των Τούρκων έκανε λόγο ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, τονίζοντας ότι, έπειτα από μια τέτοια εξέλιξη, θα τεθεί θέμα αναγνώρισης. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κίνηση τακτικής και εντυπωσιασμού από πλευράς Τουρκίας, δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση πρέπει να έλθει σε επαφή και συνεννόηση με τον ΟΗΕ και την ΕΕ, καθώς «είναι ξεκάθαρο ότι θέλουν να ανοίξουν την πόλη υπό τ/κ διοίκηση». Στην περίπτωση που επιστραφεί η πόλη υπό τ/κ διοίκηση, επισήμανε ο Α. Γαλανός, τότε θα δημιουργηθούν προβλήματα και στις ελεύθερες περιοχές, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι απώτερος στόχος των Τούρκων είναι να εποικίσουν την πόλη. «Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη. Η πόλη πρέπει να επιστραφεί, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί από το τελευταίο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου», τόνισε ο κ. Γαλανός, προσθέτοντας ότι η Αμμόχωστος «πρέπει να δοθεί στα ΗΕ και στη συνέχεια στους νόμιμους κατοίκους και στο νόμιμο κράτος. Τίθεται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους».
Είναι προφανές πως δεν είναι πρόταση ουσίας για επιστροφή των Αμμοχωστιανών υπό συνθήκες ασφαλείας. Είναι περισσότερο μια κίνηση-παγίδα για την ΚΔ. Εξάλλου, σε δηλώσεις του έπειτα από συνάντηση της Ένωσης Δήμων με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν, ο δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης υπογράμμισε ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι η ημερομηνία που επέλεξαν οι Τούρκοι ν' ανοίξουν την κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου, συμπίπτει με την έναρξη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η ε/κ πλευρά πρέπει να επιμένει αμετάθετα στην επιστροφή της Αμμοχώστου με βάση τη δεύτερη συμφωνία κορυφής Κυπριανού - Ντενκτάς, αλλά και με βάση τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ 550 και 789 και το τελευταίο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, σημείωσε, τονίζοντας ότι δεν είναι μια από τις συνήθεις απειλές και μπλόφες της τουρκικής πλευράς, καθώς κάποια έργα έχουν αρχίσει να γίνονται στην περιοχή της Αμμοχώστου. Η Κυβέρνηση, υπέδειξε, με τους αρχηγούς των κομμάτων και τη Βουλή, πρέπει να δουν το θέμα, να υπάρξει μια σταθερή αντιμετώπιση από πλευράς μας και να το δούμε με τα ΗΕ και την ΕΕ. Από την πλευρά του, ο Δήμος Αμμοχώστου θα συνεδριάσει εσπευσμένα για να δει το θέμα και να τοποθετηθεί, είπε καταλήγοντας.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Μιλιέτ, η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή έκανε λόγο για σοβαρή εξέλιξη, η οποία, όπως επισήμανε, θα επιδεινώσει και πιθανόν να ανακόψει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η Κυπριακή Δημοκρατία προς όλες τις κατευθύνσεις - Ηνωμένα Έθνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Άγκυρα, τόνισε με κατηγορηματικότητα η ΥΠΕΞ.
Η κ. Μαρκουλλή, σε δηλώσεις της στη μεσημβρινή ενημερωτική εκπομπή του ΡΙΚ, ανέφερε επιπρόσθετα ότι το θέμα, όπως προκύπτει μέσα από το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, διερευνάται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι το ΥΠΕΞ έχει ήδη προβεί στα νενομισμένα διαβήματα προς τα Ηνωμένα Έθνη.
«Ήδη έχει γίνει πλήρης μετάφραση του δημοσιεύματος, ενώ ως Υπουργείο Εξωτερικών ζητήσαμε από τις εντεταλμένες υπηρεσίες του κράτους πληροφόρηση για την κατάσταση στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων. Από τη μέχρι τη στιγμή ενημέρωση, δεν φαίνεται να παρουσιάζεται οιαδήποτε αλλαγή, ωστόσο έχει ζητηθεί να γίνει πληρέστερη ενημέρωση στις προσεχείς ημέρες», σημείωσε, ενώ, όσον αφορά στους κυβερνητικούς χειρισμούς, επισήμανε ότι, σε πρώτο στάδιο, έχουν γίνει τα δέοντα διαβήματα προς τον ανώτερο σύμβουλο της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (δεδομένης της απουσίας της ειδικής αντιπροσώπου του Γ.Γ. στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ), ενώ έχει ζητηθεί η πλήρης διερεύνηση του θέματος.
Παράλληλα, η ΥΠΕΞ τόνισε ότι μια τέτοια ενέργεια συνιστά, πολλαπλώς, κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων 550 και 789 του ΣΑ του ΟΗΕ, τα οποία προβλέπουν μεταβίβαση της περιοχής υπό τον έλεγχο των ΗΕ και επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της. «Παραβιάζεται», επίσης, η έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, όπου ρητώς καταγράφεται και επισημαίνεται η ευθύνη της Τουρκίας για την κατάσταση στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου, ενώ κατάφωρη παραβίαση υφίστανται και τα δικαιώματα των νόμιμων ιδιοκτητών-δικαιούχων.)
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top