GuidePedia

0
Τελικά οι δυο χώρες, Ελλάδα και Ισραήλ φαίνεται πως έχουν πολύ περισσότερα… κοινά από όσα νόμιζαν!
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post, επίκειται επίσημη επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ελλάδα όπου θα συναντήσει την ελληνική πολιτική ηγεσία. Το ταξίδι όμως μπορεί να καθυστερήσει ή και να ακυρωθεί λόγω απεργίας των υπαλλήλων στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών!

Η επίσκεψη θα αποτελέσει ανταπόδοση της πρόσφατης επιτυχημένης επίσκεψης του Γιώργου Παπανδρέου στην περιοχή όπου συνάντησε τόσο την ισραηλινή ηγεσία όσο και αυτή της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η εφημερίδα στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει, ότι απώτερος σκοπός της επίσημης επίσκεψης είναι να ζητηθεί από την πλευρά του Τελ Αβίβ άδεια ώστε η Αεροπορία του Ισραήλ να χρησιμοποιεί τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο για να ασκείται, δεδομένης της ανεπάρκειας του αντίστοιχου ισραηλινού για εκπαιδευτικούς σκοπούς.


Ενδεχόμενη θετική απάντηση από ελληνικής πλευράς πρακτικά θα έχει «ενώσει» για τους Ισραηλινούς τον εναέριο χώρο του Ισραήλ, της Κυπριακής Δημοκρατίας (που έχει εξαιρετικά προωθημένες συμφωνίες με το Τελ Αβίβ) και της Ελλάδας, εν ολίγοις θα έχει δημιουργηθεί ένας νοητός διάδρομος που συνδέει τη χώρα της Μέσης Ανατολής με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ ΚΑΘΟΤΙ ΑΝΑΙΡΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΟΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ.


Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ελληνική πλευρά και όχι μόνο λόγο των εξαιρετικών ευκαιριών οικονομικής συνεργασίας που ανοίγονται σε πολλαπλά επίπεδα στις διμερείς σχέσεις, αλλά και για την άμυνα της Ελλάδας. Και είναι πάρα πολλά αυτά που μπορούν να γίνουν, χωρίς απαραιτήτως να σχετίζονται πάντα με εξοπλισμούς…


Το defence-point.gr οφείλει να τονίσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να απαντήσει θετικά στην ισραηλινή επιθυμία, υπό την προϋπόθεση όμως ότι το Ισραήλ δεν θα εξαιρέσει κανένα τμήμα του ελληνικού εναέριου χώρου από τις αεροπορικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.


Οι Ισραηλινοί πρέπει να καταλάβουν ότι η χώρα τους μπορεί να αποκομίσει πολλαπλά και μετρήσιμα οφέλη από τη συνεργασία με την Ελλάδα, η οποία όμως έχει πολύ συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία και επιθυμεί να επιλύσει. Επί τη βάση της αμοιβαιότητας θα μπορούσε να προκύψει μια συμφωνία όπου η συνολική ισχύς των δυο χωρών θα είναι μεγαλύτερη από το απλό άθροισμά της επιμέρους ισχύος των δυο…

Δημοσίευση σχολίου

 
Top