GuidePedia

0
Του Κωστάκη Αντωνίου
Το Δεκέμβριο του 2006 είχαμε φθάσει ένα βήμα πριν από συμφωνία για την επιστροφή της Αμμοχώστου, την οποία ανατίναξε ο Ταγίπ Ερντογάν, αποκάλυψε στη «Σημερινή» ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος επέκρινε έντονα τον Πρόεδρο Χριστόφια, ότι ενώ γνώριζε, ως Πρόεδρος της Βουλής και συνεργάτης του Προέδρου Παπαδόπουλου, τις προσπάθειες που κατέβαλε ο τελευταίος για την Αμμόχωστο, εντούτοις προχώρησε στη γνωστή επίθεση κατά των προηγούμενων Προέδρων, στην ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου.
Ο Γιώργος Λιλλήκας χαρακτήρισε προκλητική την προσπάθεια του Προέδρου Χριστόφια «να εκμηδενίσει τις πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης, όταν γνωρίζει ότι επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου, επετεύχθη, με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διασύνδεση της επιστροφής της Αμμοχώστου με τον κανονισμό του απευθείας εμπορίου».

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών αποκαλύπτει ότι το 2006, είχαν αναληφθεί δύο πρωτοβουλίες για την Αμμόχωστο, η μία από τη φινλανδική προεδρία και η άλλη από την ισπανική κυβέρνηση, στη βάση της επιστροφής της πόλης σε συνδυασμό με τον κανονισμό του απευθείας εμπορίου.

Η φινλανδική πρωτοβουλία ανελήφθη το Σεπτέμβριο, αλλά ναυάγησε το Νοέμβριο, λόγω του ότι ο Αμπτουλάχ Γκιουλ είχε απαιτήσει όπως στη συμφωνία συμπεριληφθεί και η αναγνώριση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, πράγμα το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση Παπαδόπουλου.

Μυστικές συνομιλίες

Η δεύτερη πρωτοβουλία (Δεκέμβριο του 2006), η οποία είχε ως εμπνευστή τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Μορατίνος, προέβλεπε την έναρξη μυστικών συνομιλιών μεταξύ του Ταλάτ και της κυπριακής κυβέρνησης, με στόχο την επιστροφή της Αμμοχώστου. «Διεξήχθησαν τότε μυστικές εκ του σύνεγγυς συνομιλίες μεταξύ του Ταλάτ και εμένα», αναφέρει ο κ.Λιλλήκας, «και εφθάσαμε στο σημείο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης να αποδεχθεί την επιστροφή της πόλης, και τη συνδιαχείριση του λιμανιού, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μόνη απαίτηση του Ταλάτ», προσθέτει ο κ. Λιλλήκας, «ήταν να διοριστεί Τουρκοκύπριος Πρέσβης, από τη Δημοκρατία, αίτημα το οποίο αποδέχθηκε και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Για τη συμφωνία ήταν ενήμερος και ο Δημήτρης Χριστόφιας, Πρόεδρος τότε της Βουλής».

Ο κ. Μορατίνος, αποκαλύπτει ο κ. Λιλλήκας, μετέβη εκείνες τις μέρες στην Άγκυρα για να συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν και στη συνάντηση τον ενημέρωσε και για τη συμφωνία για την Αμμόχωστο. Ο Ερντογάν απέρριψε τα πάντα και τηλεφώνησε στον Ταλάτ επιπλήττοντάς τον έντονα, επειδή προχώρησε στη συμφωνία χωρίς να τον ενημερώσει.

Ο Γιώργος Λιλλήκας αποκάλυψε, επίσης, ότι τον περασμένο Ιούνιο συνόδευσε αντιπροσωπία της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου, σε συνάντηση με τον Ισπανό Υπουργό Εξωτερικών, στη Μαδρίτη, ο οποίος ανέλαβε και τότε νέα πρωτοβουλία για την επιστροφή της πόλης, πρωτοβουλία που θα είχε και το κύρος της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, είχε πει ότι στο πλαίσιο συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, θα τον ενημέρωνε για την πρωτοβουλία του και ζήτησε από την κυπριακή κυβέρνηση να ενισχύσει τις προσπάθειές του. «Ενημέρωσα τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Υπουργό Εξωτερικών για την αναμενόμενη πρωτοβουλία, αλλά ενώ και οι δύο υποσχέθηκαν να στηρίξουν τις προσπάθειες του Ισπανού Υπουργού, ξαφνικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλαβε πρωτοβουλία με άλλο στόχο και συγκεκριμένα, υπέβαλε αίτημα όπως επιτραπεί σε εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών να εισέλθουν στην Αμμόχωστο και να ετοιμάσουν έκθεση για την αναστήλωση της πόλης».

Ο Γιώργος Λιλλήκας τόνισε ότι η στάση της κυπριακής κυβέρνησης δημιούργησε σύγχυση στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο Νταβούτογλου, στη συνάντηση που είχε με τον κ. Μορατίνος, δεν υπήρξε συγκεκριμένος, με αποτέλεσμα και εκείνη η πρωτοβουλία να ναυαγήσει.

Οι αμφιταλαντεύσεις Χριστόφια

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τον Πρόεδρο Χριστόφια για αλαζονεία και μηδενισμό των προσπαθειών που κατέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση για το θέμα της Αμμοχώστου. Πολύ περισσότερο, πρόσθεσε, επειδή ο Δημήτρης Χριστόφιας, ως Πρόεδρος της Βουλής, και κύριος συνεργάτης του Προέδρου Παπαδόπουλου, εγνώριζε για τις συνεχείς προσπάθειες που κατέβαλλε η τότε κυβέρνηση για την Αμμόχωστο. Τον κατηγόρησε, επίσης, για «αμφιταλαντεύσεις», που δημιούργησαν σύγχυση στη διεθνή κοινότητα και προβληματισμό για τις προθέσεις της κυπριακής πλευράς.

Δυναμιτίζει το κλίμα εν όψει Εθνικού Συμβουλίου

H επίθεση του Προέδρου Χριστόφια και ο μηδενισμός των προσπαθειών των προηγούμενων Προέδρων για επιστροφή της Αμμοχώστου, δημιούργησε αρνητικές εντυπώσεις στα πολιτικά κόμματα, αλλά το γεγονός ότι οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες απουσιάζουν σε διακοπές, απέτρεψε το ενδεχόμενο πρόκλησης νέας πολιτικής θύελλας.

Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας δυναμιτίζει εκ νέου το πολιτικό κλίμα, και δυσκολεύει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίτευξη «ελάχιστης ενότητας», ενόψει μάλιστα και της νέας συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, που συνέρχεται μεθαύριο Πέμπτη, για συνέχιση της συζήτησης του θέματος της ενότητας.

Πάντως, η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και γενικά της πολιτείας στην εκδήλωση για την Αμμόχωστο, σε συνδυασμό με την απουσία της κυβέρνησης στην αντικατοχική εκδήλωση της Κερύνειας, προκάλεσε τις επικρίσεις των Κερυνειωτών.

Η δήμαρχος Κερύνειας Μαρία Ιωάννου, σε γραπτή δήλωσή της, επικρίνει την πολιτεία επειδή «ήταν απούσα από την αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Κερύνειας στις 22 Ιουλίου, ανταποκρίθηκε όμως στο κάλεσμα του Δήμου Αμμοχώστου το περασμένο Σάββατο».

Η κ. Ιωάννου καλεί τα κόμματα να αντιληφθούν ότι «το Κυπριακό δεν είναι η Αμμόχωστος και ότι μόνο η Κερύνεια είναι το κλειδί της δίκαιης λύσης» και προσθέτει: «Φτάσαμε στο τραγικό σημείο να θυμόμαστε μόνο την Αμμόχωστο, με την ελπίδα και τις προσδοκίες ότι θα λύσουμε το Κυπριακό και θα πάρουμε αυτό που θέλουμε, δίνοντας αυτό που θέλουν, καταλήγοντας στο κατώφλι της προδοσίας, του εξευτελισμού και της ταπείνωσης». Και καταλήγει: «Δεν έχουμε το χρόνο για εξαιρέσεις, και ας μην ξετυλίξουμε το νήμα της ταπεινοσύνης, του εξευτελισμού, του ρεζιλέματός μας και του ξεπουλήματος της Κύπρου, στη βάση μιας λανθασμένης πορείας λύσεως του Κυπριακού».
Πηγή: ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top