GuidePedia

0
Στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι εμφανές, πάντως, ότι επιχειρούν να ξεφύγουν από την υπόθεση, διαγράφοντας τα... λογιστικά πρότυπα που ακολουθούσε το Κίνημα κατά το παρελθόν, έστω κι αν αυτό ερμηνεύεται ως αιχμή και για την κατάσταση που επικρατούσε στις αρμόδιες κομματικές υπηρεσίες κατά την περίοδο Σημίτη. «Διπλά βιβλία στο ΠΑΣΟΚ, σήμερα δεν υπάρχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τηλ. Χυτήρης, ο οποίος είχε την πολιτική ευθύνη για τα οικονομικά του Κινήματος μετά το 2004.

Ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει την αρνητική στάση της κυβέρνησης απέναντι στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για την ενίσχυση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση των κομμάτων, ένα θέμα στο οποίο επανήλθε χθες ο Γ. Παπανδρέου με τέσσερις νέες προτάσεις, κάτω από τις σκιές που ρίχνει το σκάνδαλο της Ζίμενς στο πολιτικό σύστημα.

Η κυβέρνηση απάντησε, ουσιαστικά, με πρόταση για αλλαγή του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων, αλλά την ίδια ώρα επιχειρεί με κάθε τρόπο να κρατήσει τους προβολείς στην εμπλοκή του κ. Τσουκάτου, εκτιμώντας ότι με αυτήν την κίνηση στοχοποιεί το ΠΑΣΟΚ και η ίδια αντλεί πολιτικά οφέλη. Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι η έμμεση παραδοχή του άλλοτε «στρατηγού» για τα «διπλά βιβλία» του Κινήματος, καθιστά την αξιωματική αντιπολίτευση υπόλογη στην κοινή γνώμη, ενώ ενισχύει τη θέση που διατύπωσε κατά την προεκλογική περίοδο και ο Πρωθυπουργός, ότι «το σκάνδαλο της Ζίμενς είναι σκάνδαλο ΠΑΣΟΚ».

Παρά ταύτα, αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές αναγνωρίζουν ότι η Ν.Δ. βρίσκεται στο «κάδρο» της Ζίμενς και ζητούν να τεθεί σε νέα βάση το νομοθετικό πλαίσιο για το πολιτικό χρήμα. «Θέλω να πιστεύω ότι δεν είχε διπλά βιβλία η Ν.Δ.», είπε η πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη, ενώ ενδεικτική του προβληματισμού που έχει δημιουργηθεί είναι και η δήλωση του πρώην υπουργού κ. Βασ. Μαγγίνα (στον Αθήνα 9,84): «Δεν είχε διπλά βιβλία η Ν.Δ., αλλά όρκο δεν παίρνω για τίποτα. Σίγουρα το καθεστώς των οικονομικών εισροών στα κόμματα δεν είναι αυτό που πρέπει να είναι...».....
ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ με τέσσερις προτάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς πραγματοποίησε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, ένα 24ωρο πριν από τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, και υπό το πρίσμα των εξελίξεων του σκανδάλου Ζίμενς. Ο κ. Παπανδρέου, που τόνισε ότι δεν θα κάνει εκπτώσεις στα ζητήματα διαφάνειας και υπογράμμισε ότι για τα θέματα αυτά σε ό,τι τον αφορά «μπροστά στο δημόσιο συμφέρον, δεν υπάρχουν σύντροφοι, φίλοι, γνωστοί, αλλά διαφάνεια για όλους», κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχτεί τις προτάσεις του που είναι:

1 Έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Ζίμενς.

2 Η κυβέρνηση να στραφεί εναντίον της Ζίμενς, με όλα τα νόμιμα μέσα, ώστε να υποχρεωθεί η εταιρεία να δώσει στην ελληνική Πολιτεία όλα τα στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα. 3 Νομοθετική ρύθμιση που θα παρέχει ευνοϊκή μεταχείριση σε όποιους δίνουν στοιχεία και αποδείξεις για τις περιπτώσεις διαφθοράς πολιτικών προσώπων 4 Περιουσιακά στοιχεία πολιτικών που θα βρεθεί ότι δεν έχουν δηλωθεί στο πόθεν έσχες θα κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου.

«Χωρίς εξαιρέσεις»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που διατύπωσε την παρέμβασή του για τη διαφάνεια στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να αποδεχτεί τις προτάσεις τώρα και να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες και συμπλήρωσε ότι «αν δεν το κάνει, θα το κάνουμε εμείς αύριο ως κυβέρνηση. Ζητάμε συναίνεση και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης γι΄ αυτό το πλαίσιο άμεσων μέτρων». Ανέφερε ακόμη ότι πρώτος αυτός θέλει να γνωρίζει «ποιος από το ΠΑΣΟΚ έχει παραβεί το καθήκον του, ποιος έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε σκανδαλώδεις υποθέσεις». Και υπενθύμισε ότι στα ζητήματα διαφθοράς «το ΠΑΣΟΚ έχει μια συνεπή στάση, διαφάνεια με κάθε κόστος και χωρίς καμία εξαίρεση», εν αντιθέσει με «τη Ν.Δ. η οποία βρίσκεται σε ομηρεία σε κάθε υπόθεση διαφθοράς».

Πρόγραμμα διακυβέρνησης
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε ως προτεραιότητα «την κατάθεση ενός προγράμματος διακυβέρνησης, με διαβούλευση για την εξειδίκευσή του, ώστε να γίνει κτήμα όλων» και ανέφερε ότι «εν όψει της ΔΕΘ, οργανώνουμε την παρουσία μας» και «δίνουμε ένα νέο στίγμα αντίληψης της εξουσίας- μια ουσιαστική αλλαγή αντίληψης διακυβέρνησης».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Π. Μπεγλίτης ζήτησε να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης να παράσχει εξηγήσεις αναφορικά με την υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο κ. Τσουκάτος, αλλά και γενικότερα για τους τρόπους χρηματοδότησης του κόμματος. Όπως έγινε γνωστό, η πρόταση αποδοκιμάστηκε από τα υπόλοιπα μέλη, χωρίς να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση. Ο κ. Π. Κουκουλόπουλος ζήτησε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό των προεκλογικών εκδηλώσεων του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μειωθούν οι δαπάνες του.
Μάχη χαρακωμάτων δίνουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ με φόντο την υπόθεση Τσουκάτου, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις που προκαλεί η εμπλοκή στο σκάνδαλο της Ζίμενς του άλλοτε ισχυρού «στρατηγού» του Κινήματος.

Την ίδια στιγμή, η υπόθεση Τσουκάτου επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, αναγκάζοντας τα δύο μεγάλα κόμματα να προτείνουν αναθεώρηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.

Ο Θοδ. Τσουκάτος επιμένει στη θέση του ότι το ένα εκατ. μάρκα της Ζίμενς κατέληξαν το 1999 στα κομματικά ταμεία, ενώ το ΠΑΣΟΚ απέφυγε χθες να τεντώσει το σχοινί και άφησε ουσιαστικά ένα «παράθυρο» ανοικτό για το ενδεχόμενο να κρατούσαν οι οικονομικές υπηρεσίες του Κινήματος διπλά λογιστικά βιβλία πριν το 2004. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Παπακωσταντίνου ανέφερε ότι εάν ο κ. Τσουκάτος λέει ή όχι την αλήθεια, «είναι θέμα που θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη» και υποστήριξε ότι τουλάχιστον από τα στοιχεία που μπορούσε σήμερα να ελέγξει το κόμμα, δεν προκύπτει η επίμαχη καταβολή. Τόνισε δε, ότι οι χειρόγραφες καταστάσεις που παρουσίασε το Κίνημα ήταν οι μοναδικές που βρέθηκαν από εκείνη την περίοδο στο ΠΑΣΟΚ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top