GuidePedia

0

Η περιγραφή του 2023 ως μια σχετικά ήσυχη χρονιά για την τουρκική εξωτερική πολιτική θα απέκλειε τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου και τα επακόλουθά τους. Η τάση εξομάλυνσης, που συνεχίζεται μετά τις γενικές εκλογές του Μαΐου, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό της συνολικής πορείας της εξωτερικής πολιτικής. Παρά τα ανεπίλυτα ζητήματα, δόθηκε έμφαση στην ελαχιστοποίηση πιθανών συγκρούσεων και στην ιεράρχηση των κοινών συμφερόντων. Στη μετεκλογική περίοδο, ο Πρόεδρος...

Murat Yeşiltaş

Η περιγραφή του 2023 ως μια σχετικά ήσυχη χρονιά για την τουρκική εξωτερική πολιτική θα απέκλειε τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου και τα επακόλουθά τους. Η τάση εξομάλυνσης, που συνεχίζεται μετά τις γενικές εκλογές του Μαΐου, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό της συνολικής πορείας της εξωτερικής πολιτικής. Παρά τα ανεπίλυτα ζητήματα, δόθηκε έμφαση στην ελαχιστοποίηση πιθανών συγκρούσεων και στην ιεράρχηση των κοινών συμφερόντων. Κατά τη μετεκλογική περίοδο, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε μια περιφερειακή εξωτερική πολιτική επικεντρωμένη στις σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου, καθιστώντας την οικονομία πρωταρχικό στόχο. Για να μετριαστούν οι κίνδυνοι ασφαλείας από τη Συρία, ξεκίνησαν συνομιλίες σε υπουργικό επίπεδο με το καθεστώς Άσαντ. Αξιοσημείωτα βήματα έγιναν στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Η ισχυρή υποστήριξη του Ερντογάν στο Αζερμπαϊτζάν για την απελευθέρωση του Καραμπάχ ενίσχυσε το καθεστώς της Türkiye ως γεωπολιτικού παίκτη το 2023.

Ο Ερντογάν προσπάθησε επίσης να επιδιορθώσει τους δεσμούς της Türkiye με τη Δύση, με στόχο να χαράξει μια νέα πορεία στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις και να διατηρήσει μια ισορροπημένη στάση στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Το έτος ολοκληρώθηκε με την κρίσιμη σύνοδο κορυφής Türkiye-Greece, σηματοδοτώντας ένα ακόμη σημαντικό βήμα εξωτερικής πολιτικής.

Μετάβαση στο 2024

Οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις είναι έτοιμες να κυριαρχήσουν στη συζήτηση το 2024 λόγω πολλών ανεπίλυτων ζητημάτων. Πρωτίστως μεταξύ αυτών είναι η επίμονη υποστήριξη των ΗΠΑ στη συριακή πτέρυγα YPG της τρομοκρατικής ομάδας PKK. Συγκεκριμένα, δεν αναμένεται ουσιαστική αλλαγή στη στρατηγική των ΗΠΑ για τη Συρία, υποδεικνύοντας συνεχιζόμενη υποστήριξη προς το YPG στη βορειοανατολική Συρία. Αυτή η συνεχιζόμενη υποστήριξη αποτελεί μια αυξανόμενη πρόκληση για την Türkiye, καθώς το YPG ενισχύει τις στρατιωτικές του δυνατότητες και τα διεθνή του δίκτυα. Πρόσφατες ενέργειες, όπως η εφαρμογή του λεγόμενου νέου συντάγματος που μετονομάζει την περιοχή σε Δημοκρατική Διοίκηση της Βόρειας Συρίας, υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για τουρκική δράση. Η αποτυχία αντιμετώπισης του ζητήματος του YPG το 2024 θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη στρατηγική πρόκληση για την Türkiye. Επιπλέον, άλλες πτυχές των τουρκοαμερικανικών σχέσεων υποδηλώνουν ένα γεμάτο έτος μπροστά. Οι θετικές εξελίξεις στις πωλήσεις F-16 και μια ευνοϊκή απόφαση από το κοινοβούλιο της Türkiye σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις στρατιωτικές και αμυντικές διαστάσεις των τουρκοαμερικανικών σχέσεων.

Ωστόσο, δυναμικές όπως ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα και η στάση της Türkiye σε αυτό το θέμα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Οι προοπτικές μιας επικείμενης συμφιλίωσης μεταξύ Ισραήλ και Türkiye φαίνονται αμυδρές, εισάγοντας ενδεχομένως ένα αρνητικό στοιχείο στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις.

Όσον αφορά τις σχέσεις Türkiye-Europe, το 2024 αναμένεται να επεκτείνει τον τόνο που έχει τεθεί το 2023. Η διάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να μην αναζωογονηθεί, αλλά η μετεκλογική ατμόσφαιρα είναι πιθανό να συνεχιστεί. Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία ασκεί σημαντική επιρροή στις σχέσεις Τουρκίας-Ευρώπης, απαιτώντας μια στρατηγική προσέγγιση από την Türkiye, δεδομένων των αβεβαιοτήτων της τροχιάς της σύγκρουσης. Ενώ οι ανησυχίες για την ασφάλεια, ιδίως η μετανάστευση, ενισχύουν το σκεπτικό της συνεργασίας, η οικονομική αλληλεξάρτηση υποδηλώνει σταθερές σχέσεις Τουρκίας-Ευρώπης το 2024. Η συμφιλίωση μεταξύ Türkiye και Ελλάδας και η αυξανόμενη συνεργασία τους στον ενεργειακό τομέα της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να επηρεάσει θετικά τις σχέσεις Türkiye-Europe. Ωστόσο, η άνοδος των ακροδεξιών ιδεολογιών στην Ευρώπη μπορεί να επηρεάσει την εθνική πολιτική και την εξωτερική πολιτική, οδηγώντας ενδεχομένως σε αισθήματα κατά της Türkiye εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, οι εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα απαιτούν στενή παρακολούθηση.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει μία από τις σημαντικότερες διεθνείς ανησυχίες το 2024, επηρεάζοντας σημαντικά την Türkiye λόγω της εγγύτητάς της και των κεκτημένων συμφερόντων της. Το κεντρικό ερώτημα περιστρέφεται γύρω από το εάν οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες θα διατηρήσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Η συνέχιση αυτής της βοήθειας διασφαλίζει την ικανότητα της Ουκρανίας να διατηρήσει τη σύγκρουση, ενώ μια παύση θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία του πολέμου, ενδεχομένως ευνοώντας τη Ρωσία. Κατά συνέπεια, η τουρκική εξωτερική πολιτική θα επηρεαστεί από τα πιθανά αποτελέσματα της ουκρανικής σύγκρουσης. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουγγαρία και η προοπτική μιας ανανεωμένης συνόδου κορυφής μεταξύ του Ερντογάν και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν υπογραμμίζουν τη σημασία θεμάτων όπως η συμφωνία για τον διάδρομο σιτηρών. Δεδομένης της πολύπλευρης σχέσης της Türkiye με τη Ρωσία στη Συρία, τον Νότιο Καύκασο, τη Λιβύη και την ενέργεια, οι σχέσεις Türkiye-Ρωσίας θα παραμείνουν στο επίκεντρο της κρίσης το 2024.

Στη Μέση Ανατολή, η εξομάλυνση θα παραμείνει ως κρίσιμο στοιχείο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Ωστόσο, ο όρος «εξομάλυνση» μεταξύ της Türkiye και των χωρών του Κόλπου μπορεί να καταστεί ξεπερασμένος, υποδεικνύοντας μια αυξανόμενη συναίνεση σε αυτό το μέτωπο. Μια νέα περιφερειακή συναίνεση θα μπορούσε να προκύψει, ενώνοντας την Türkiye, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Κατάρ, ειδικά στην αμυντική συνεργασία, ενδεχομένως να εξελιχθεί σε στρατηγική συμμαχία. Παρόλα αυτά, το ανεπίλυτο ζήτημα της Γάζας θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ευρύτερο περιβάλλον αστάθειας στη Μέση Ανατολή το 2024, επηρεάζοντας την Türkiye και ολόκληρη την περιοχή. Κατά συνέπεια, χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Türkiye, μπορεί να ανακατευθύνουν περισσότερες προσπάθειες προς τη Γάζα.

Η Κεντρική Ασία κατέχει μια άλλη σημαντική διάσταση για την Türkiye το 2024, ειδικά όσον αφορά τις σχέσεις στο πλαίσιο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (OTS). Αρχικά επικεντρωμένη στην οικονομική συνεργασία, αυτή η εταιρική σχέση αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα πιο στρατηγικό πολιτικό εγχείρημα, ωθώντας την Türkiye να ακολουθήσει μια εξωτερική πολιτική που εξασφαλίζει τη θέση της στην εξίσωση της Κεντρικής Ασίας.

Συνολικά, το στρατηγικό περιβάλλον της Türkiye θα χαρακτηρίζεται από δυναμισμό και ποικιλομορφία, με αποκορύφωμα μια κάπως περιοριστική περιφερειακή ατμόσφαιρα που τελικά θέτει προκλήσεις στον νέο περιφερειακό και διεθνή προσανατολισμό της Türkiye.

ΥΣ. Ένα άρθρο-"λαγός" που μας ενημερώνει για το τί συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο κάτω από την μύτη μας... Το οποίο επιβεβαιώνεται από ανάλυση που ακολούθησε στο βρετανικό think tank, Chatham House, λίγες εβδομάδες μετά αλλά και εμμέσως από τον ΥΠΕΝ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top