GuidePedia

0


Κόλμερ Κωνσταντίνος
Καλά θα κάνει ο πρωθυπουργός να ματαιώσει την μετάβαση του στην Θεσσαλονίκη κι όχι να την αναβάλει. Ουδένα πλημμυροπαθή στον Βόλο και στην Καρδίτσα ενδιαφέρουν οι εξαγγελίες “μέτρων” στη Διεθνή (;) Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όταν στερούνται ακόμη και μίας φιάλης ποσίμου νερού, αφού του δικτύου εκρίθη ακατάλληλο. Όσον αφορά στην ΔΕΘ, προτιμότερο θα ήταν να παύσει να είναι “πασαρέλα” ανεύθυνων υπουργών και ν’ ασχοληθεί με το εμπορικό της σκέλος κι οι υπουργοί με τις ευθύνες τους.

Η ΔΕΘ δεν είναι ούτε διεθνής, μήτε βήμα πολιτικών συγκεντρώσεων, παρά μόνο μία εμποροπανήγυρις για το θεαθήναι. Κάθε χρόνο, σημειώνεται στη ΔΕΘ μία συγκέντρωση κομματικών στελεχών και συσσώρευση της κυβερνητικής προσοχής, διά να παρουσιασθεί η δήθεν συνοχή του κυβερνητικού έργου και να ικανοποιηθεί το “εγώ” του πρωθυπουργού, με μία ομιλία “εφ’ όλης της ύλης” που διαψεύδεται συνήθως την επομένη. Όπως λχ. ότι “με την Τουρκία έχουμε μία μόνο διαφορά: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ”.

Εφέτος, θα δίνονταν πρωταρχική σημασία στην “επενδυτική βαθμίδα” που απονέμουν ξένοι οίκοι πιστοληπτικής… αναξιοπιστίας, η οποία βαθμίς μάλιστα δεν έχει ακόμη αποκτηθεί από την Ελλάδα. Κι αν δοθεί, ποιο το πρακτικό της αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία, που πάσχει σοβαρά από πληθωρισμό και ακόμη σοβαρότερα από τη δημογραφική απίσχναση;
Απλώς θα καθιστούσε τον (επάρατο) δανεισμό ελαφρώς φθηνότερο, ενώ το δημόσιο χρέος έχει ήδη υπερβεί το 200% του εθνικού προϊόντος.

Τ’ άλλα “μέτρα” αποκαταστάσεως των ζημιών που υπέστησαν εφέτος οι πυρόπληκτοι κι οι πλημμυρόπληκτοι, αναμένονται: Οι μεν με την κατάσβεση των πυρκαγιών στον Έβρο, οι δε την διάσωση από τα ελικόπτερα στο Πήλιο και στην Καρδίτσα. Ακολούθως, να δουν αν θα δικαιούνται της κρατικής μέριμνας, μέσα από γραφειοκρατικούς δαιδάλους.

Οι παρεχόμενες ελαφρύνσεις των καταναλωτών από τις ανατιμήσεις των τροφίμων και της ενεργείας είναι αστείες, αλλά ήδη συγκεντρώνουν τις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εναντιώνονται στην αναβολή της “ρήτρας προσαρμογής” στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και στις μειώσεις του ΦΠΑ.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία χαμήλωσαν το κόστος διαβιώσεως με την πλήρη αναστολή του ΦΠΑ στα τρόφιμα, μέχρις ότου ομαλοποιηθούν οι γραμμές τροφοδοσίας των διεθνών καρτέλ που βρήκαν την ευκαιρία να διπλασιάσουν τα ήδη παχυλά κέρδη των, από την μεταεπιδημιακή αύξηση της ζητήσεως.

Να καταργηθεί το πανηγύρι της ΔΕΘ

Η αναφορά στα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής θα απουσίαζε και πάλι στη πρωθυπουργική ομιλία – μη τυχόν διαταράξει το “ήπιο κλίμα” των συνομιλιών με τον Ερντογάν, ο οποίος δεν σταματά ούτε ημέρα να το υπονομεύει. Σε χιλίους ανέρχονται καθημερινώς οι λαθρομετανάστες που μας στέλνει η τουρκική στρατοχωροφυλακή στον διάβα του Έβρου.

Εν τούτοις, η ΔΕΘ θα ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη ν’ αναφερθεί στις “κόκκινες γραμμές” που δεν πρόκειται να υπερβεί ο κ. Γεραπετρίτης και να ενημερώσει το Πανελλήνιο, για την πορεία των ερευνών στην δυτική Ελλάδα αξιοποίησης του μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου που έχει εντοπισθεί από την Exxon Mobil. Έτσι, για λίγο, να σκάσει κάπως το χειλάκι του ελληνικού λαού ότι τον αναμένουν καλύτερες μέρες, από την σημερινή δυστοπία της ακρίβειας ζωής και της αποχωρήσεως Ελλήνων και ξένων εργαζομένων απ’ την «έρημη χώρα» (T.S. Eliot).

Είναι καιρός, νομίζομε, η ΔΕΘ να καταργηθεί και να παύσει ν’ αποτελεί μεταπολιτευτική μίμηση του “χωριού Ποτέμκιν” απ’ αυτά που έστηνε ο στρατηγός, για επίσκεψη της Μεγάλης Αικατερίνης Πασών των Ρωσιών και που μεταφέρονταν εν συνεχεία στον επόμενο σταθμό της.

Στην ελληνική περίπτωση, με την κατάργηση της ΔΕΘ θα αποφεύγονταν η παράλυση της κυβερνήσεως επί δύο εβδομάδες, που μετακομίζει στην Θεσσαλονίκη, για να ξεχασθεί εν συνεχεία η δύσμοιρος πόλις – μέχρις του επομένου Σεπτεμβρίου. Από show έχομε χορτάσει, ακόμη και στην αντιπολίτευση που πάει για διάλυση. Ένα λιγότερο θέαμα δεν βλάπτει, ενώ λείπει η “προστασία του πολίτη”.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top