Αντίστροφη μέτρηση για τον Ζελένσκι και την Ουκρανία.
Αποκάλυψη σοκ για την Ουκρανία και τον Β.Ζελένσκι φιλοξενεί η εφημερίδα Politico και η γαλλική Le Monde καθώς αποκαλύπτουν πως κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι εξαγριωμένοι με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και κατηγορούν τους Αμερικανούς ότι έχουν «κερδίσει» από τον πόλεμο, ενώ την ίδια ώρα οι χώρες της ΕΕ υποφέρουν.Παράλληλα, η γαλλική Le Monde φέρνοντας στο φως αναφορά για την κατάσταση στα οπλοστάσια δυτικών χωρών. Τα όπλα για την Ουκρανία τελειώνουν και αυτό αποτυπώνεται και στις τελευταίες παραδόσεις οπλισμού.
Στην αρχή της εισβολής ΗΠΑ και ΕΕ είχαν σχηματίσει αρραγές μέτωπο κόντρα στην Ρωσία. Από ότι φαίνεται όμως εννέα μήνες πολέμου στην Ουκρανία, ήταν αρκετοί για να αρχίσει να διασπάται.
Τοξικές δηλώσεις κατά ΗΠΑ
Τα εκρηκτικά σχόλια —που υποστηρίζονται δημόσια και ιδιωτικά από αξιωματούχους, διπλωμάτες και υπουργούς— συμπληρώνουν το παζλ της αυξανόμενης οργής στην Ευρώπη για τις αμερικανικές επιδοτήσεις που απειλούν να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Από την άλλη, το Κρεμλίνο παρακολουθεί με εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Josep Borrell κάλεσε την Ουάσιγκτον να απαντήσει στις ευρωπαϊκές ανησυχίες. «Οι Αμερικανοί – οι φίλοι μας – παίρνουν αποφάσεις που έχουν οικονομικό αντίκτυπο σε εμάς», είπε σε συνέντευξή του στο POLITICO.
Πού εντοπίζεται το πρόβλημα
Το μεγαλύτερο σημείο έντασης τις τελευταίες εβδομάδες ήταν οι πράσινες επιδοτήσεις και οι φόροι του Μπάιντεν που οι Βρυξέλλες λένε ότι άδικα απομακρύνουν το εμπόριο από την ΕΕ και απειλούν να καταστρέψουν τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Παρά τις επίσημες αντιρρήσεις από την Ευρώπη, η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει σημάδια υποχώρησης.
Ταυτόχρονα, η αναστάτωση που προκλήθηκε από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία οδηγεί τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε ύφεση, με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται και μια καταστροφική συμπίεση του ενεργειακού εφοδιασμού να απειλεί με διακοπές ρεύματος αυτό τον χειμώνα.
Οι παράγοντες που πλήττουν την ευρωπαϊκή οικονομία
Καθώς προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια, οι χώρες της ΕΕ στρέφονται στο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ – αλλά η τιμή που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι είναι σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερη από το ίδιο κόστος καυσίμων στην Αμερική.
Έπειτα, υπάρχει η πιθανή αύξηση των παραγγελιών για στρατιωτικό εξοπλισμό αμερικανικής κατασκευής, καθώς οι ευρωπαϊκοί στρατοί αντιμετωπίζουν έλλειμμα μετά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.
Υπουργοί και διπλωμάτες εξέφρασαν απογοήτευση για τον τρόπο που η κυβέρνηση του Μπάιντεν απλώς αγνοεί το αντίκτυπο των εσωτερικών οικονομικών πολιτικών της στους Ευρωπαίους συμμάχους.
Άγνοια Μπάιντεν για τους προβληματισμούς των Ευρωπαίων
Όταν οι ηγέτες της ΕΕ αντιμετώπισαν τον Μπάιντεν για τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ στη συνάντηση της G20 στο Μπαλί την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος φαινόταν απλώς να αγνοεί το θέμα, σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο που αναφέρθηκε παραπάνω. Άλλοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι η αμερικανική άγνοια σχετικά με τις συνέπειες για την Ευρώπη ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα.
Παρά τις ενεργειακές διαφωνίες, μόλις η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα βιομηχανικών επιδοτήσεων 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη των πράσινων βιομηχανιών βάσει του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, οι Βρυξέλλες μπήκαν σε πλήρη κατάσταση πανικού. «Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού έχει αλλάξει τα πάντα», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.
«Είναι ακόμα σύμμαχός μας η Ουάσιγκτον ή όχι;»
Οι ΗΠΑ είναι μακράν ο μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, παρέχοντας στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 15,2 δισεκατομμύρια δολαρίων από την έναρξη του πολέμου. Η ΕΕ έχει προσφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Μπορέλ.
Σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο, η ανανέωση ορισμένων εξελιγμένων όπλων μπορεί να διαρκέσει «χρόνια» λόγω προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού και στην παραγωγή τσιπ. Αυτό τροφοδότησε φόβους ότι η αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ μπορεί να επωφεληθεί ακόμη περισσότερο από τον πόλεμο.
Έκπτωση στο φυσικό αέριο ζητούν οι Ευρωπαίοι
Το Πεντάγωνο αναπτύσσει ήδη έναν οδικό χάρτη για να επιταχύνει τις πωλήσεις όπλων, καθώς αυξάνεται η πίεση από τους συμμάχους να ανταποκριθούν σε μεγαλύτερες απαιτήσεις για όπλα και εξοπλισμό.
Ακόμη ένας διπλωμάτης της ΕΕ ανέφερε πως εφόσον οι ΗΠΑ βγάζουν τόσα χρήματα από τα όπλα θα μπορούσαν να ζητούν λιγότερα χρήματα για την προμήθεια του φυσικού αερίου.
Le Monde: “Τα δυτικά οπλοστάσια έχουν μειωθεί σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο
«Προκειμένου να μπορέσουν οι Ουκρανοί να αντισταθούν στα χτυπήματα των Ρώσων, η Δύση άνοιξε διάπλατα τις πόρτες των οπλοστασίων της.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν παραδώσει περίπου τα δύο τρίτα της συνολικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία» υποστηρίζει η Le Monde.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, έχουν παραδοθεί πάνω από 1 εκατομμύρια βλήματα, δεκάδες χιλιάδες αντιαρματικά όπλα, φορητά συστήματα αεράμυνας, drones και κατευθυνόμενοι πύραυλοι.
«Το αποτέλεσμα είναι, τα δυτικά οπλοστάσια, συμπεριλαμβανομένων και αυτών πέραν του Ατλαντικού, να έχουν μειωθεί σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο» αναφέρει το δημοσίευμα.
Κάτω από το όριο ο οπλισμός των ΗΠΑ
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι λόγω της τεράστιας αυτής βοήθειας προς την Ουκρανία, τα αμερικανικά αποθέματα ορισμένων ειδών όπλων είναι «κάτω από τα επίπεδα που απαιτούνται και που έχουν οριστεί για το στρατιωτικό σχεδιασμό και εκπαίδευση».
Μάλιστα, αναφέρεται πως οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να ζητήσουν την αγορά 100.000 βλημάτων πυροβολικού 155 χιλιοστών από τη Νότια Κορέα, έτσι ώστε και αυτά να τα παραδώσουν στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η Ν. Κορέα αντιτίθεται σε αυτήν την προοπτική καθώς δεν θέλει να εμπλακεί στη σύγκρουση, παραδίδοντας όπλα σε κάποια από τα δύο μέρη της σύγκρουσης.
Αδυνατούν τα εργοστάσια
Όπως αναφέρεται ο λόγος πίσω από την ταχεία εξάντληση των οπλοστασίων και από την αδυναμία της Δύσης να τα αναπληρώσει έγκαιρα έγκειται στη μείωση των στρατιωτικών δαπανών των δυτικών κρατών που ακολούθησε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και «δεκαετιών ασύμμετρων συγκρούσεων» ενάντια σε πιο αδύναμους αντίπαλους, όπως το Αφγανιστάν, η Σομαλία, η Λιβύη και η Συρία.
Ένας ακόμα λόγος είναι ότι οι δυτικές δυνάμεις επέλεξαν την τεχνολογία έναντι των μεγάλων δαπανών, επενδύοντας δηλαδή σε προηγμένα όπλα, τα οποία παρά το γεγονός ότι είναι πιο αποτελεσματικά, αποδείχθηκαν εξαιρετικά ακριβά.
Η ψευδαίσθηση
«Οι δυτικοί στρατοί είχαν την ψευδαίσθηση ότι οι όγκοι των όπλων μπορούν να μειωθούν με τη βοήθεια τεχνολογιών.
Ωστόσο, αν και τα κατευθυνόμενα όπλα αποδείχθηκαν χρήσιμα στην Ουκρανία, αυτή η σύγκρουση δείχνει ότι τα παραδοσιακά όπλα, όπως το πυροβολικό, παραμένουν ζωτικής σημασίας» αναφέρει ο Thibault Fouillet, ερευνητής της Strategic Research Foundation (FRS).
Μείωση παραγωγικής ικανότητας
Την ίδια στιγμή διαπιστώνεται πως οι αμυντικές κατασκευαστικές εταιρείες της Δύσης δεν μπόρεσαν να εκπληρώσουν έγκαιρα σημαντικές αμυντικές παραγγελίες ως αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγικής τους ικανότητας εδώ και δεκαετίες.
Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι αμερικανικές εταιρείες όπως η Lockheed Martin και η Raytheon δεν μπορούν να παράγουν περισσότερους από 2.100 αντιαρματικούς πυραύλους για συστήματα Javelin ετησίως, όταν ο αριθμός των εν λόγω πυραύλων που παραδόθηκαν στην Ουκρανία τους πρώτους εννέα μήνες της σύγκρουσης έφτασε τους 8.500.
Η Γαλλία ανησυχεί ιδιαίτερα για την παράδοση στην Ουκρανία του ενός τέταρτου των συστημάτων Caesar που έχει στη διάθεση του ο γαλλικός στρατός. Είναι ενδεικτικό πως το γαλλικό υπουργείο Άμυνας έχει παραγγείλει 18 μονάδες από την εταιρεία NEXTER, όταν η κατασκευή μόνο μιας απαιτεί 18 μήνες.
Δημοσίευση σχολίου