GuidePedia

0


Ολοένα και περισσότερο ανήσυχες από την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) και του Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin) εμφανίζουν τις δυτικές πρωτεύουσες οι Financial Times, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Τουρκία να πληγεί από αντίποινα εάν βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις.

Τα παραπάνω αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Financial Times, (κείμενο Laura Pitel, Amy Kazmin, Alice Hancock).

Συγκεκριμένα, έξι δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους Financial Times ότι ανησυχούν από τη δέσμευση που ανέλαβαν την Παρασκευή οι ηγέτες Τουρκίας-Ρωσίας να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στο εμπόριο και την ενέργεια μετά από την τετράωρη συνάντησή τους στο Σότσι.

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε ότι η ΕΕ παρακολουθεί «ολοένα και πιο στενά» την τουρκο-ρωσική συνεργασία, ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι η Τουρκία μετατρέπεται «ολοένα και περισσότερο» σε μια πλατφόρμα εμπορίου με τη Ρωσία. Ένας άλλος χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στη Ρωσία ως «πολύ καιροσκοπική», προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε να κάνουμε τους Τούρκους να αντιληφθούν τις ανησυχίες μας».

Έτερος δυτικός αξιωματούχος εξέφρασε με τη σειρά του την άποψη ότι οι χώρες θα μπορούσαν να καλέσουν τις εταιρείες και τις τράπεζές τους να αποχωρήσουν από την Τουρκία, εάν ο Erdogan τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε την Παρασκευή – μια εξαιρετικά ασυνήθιστη απειλή κατά ενός άλλου κράτους μέλους του ΝΑΤΟ που θα μπορούσε να ακρωτηριάσει την οικονομία της χώρας εάν οι ξένες εταιρείες συμφωνούσαν να συμμορφωθούν.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι τα κράτη που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να δράσουν κατά της Άγκυρας «καλώντας τις δυτικές εταιρείες είτε να εγκαταλείψουν την Τουρκία είτε να συρρικνώσουν τις σχέσεις τους μαζί της, υπό το φως του κινδύνου γι’ αυτές από την εμβάθυνση της συνεργασίας με τη Ρωσία».

Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από αρκετούς άλλους δυτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι εξέφρασαν αμφιβολίες για το πώς κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε από πρακτικής και νομικής απόψεως.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είναι βαθιά ενσωματωμένη στο δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και εταιρείες-κολοσσοί, από την Coca-Cola και τη Ford έως τη Bosch και την BP, έχουν μακροχρόνιες και συχνά εξαιρετικά κερδοφόρες δραστηριότητες στη χώρα. «Υπάρχουν πολύ σημαντικά οικονομικά συμφέροντα που πιθανώς θα πολεμούσαν σκληρά ενάντια σε τέτοιες αρνητικές ενέργειες», τόνισε από την πλευρά του ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «δεν θα απέκλειε τυχόν αρνητικές ενέργειες [εάν] η Τουρκία πλησιάσει πολύ τη Ρωσία». Ενώ παραδέχτηκε ότι μια επίσημη απόφαση της ΕΕ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα δημιουργούσε προβλήματα λόγω της διάστασης απόψεων στους κόλπους της Ένωσης, διατύπωσε την εκτίμηση ότι ορισμένα μεμονωμένα κράτη μέλη θα μπορούσαν να αναλάβουν δράση:

«Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να ζητήσουν περιορισμούς στη χρηματοδότηση του εμπορίου ή να ζητήσουν από τις μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες να μειώσουν τη χρηματοδότηση που παρέχουν σε τουρκικές εταιρείες», εξήγησε.

Σημειώνεται πάντως ότι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχουν γίνει ακόμη επίσημες συζητήσεις στις Βρυξέλλες για πιθανές επιπτώσεις για την Τουρκία, ενώ αρκετοί άλλοι προειδοποίησαν ότι οι πλήρεις λεπτομέρειες και οι επιπτώσεις των συζητήσεων στο Σότσι δεν ήταν ακόμη σαφείς.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top