GuidePedia

0

Γράφει ο Κώστας Τζαβέλλας
Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α.

Πολύ καλά κάνει όλο το σύστημα στη χώρα μας στρατιωτικό και πολιτικό και αντιδρά σεμνά λεκτικά στον «ντελίριο» του Ερντογάν. Για τον λεκτικό πόλεμο των εξελίξεων που κήρυξε ο Τούρκος πρόεδρος χαίρομαι γιατί επιβεβαιώνει αυτό που επικαλούμαστε εδώ Η επαναχάραξη της στρατηγικής των ΗΠΑ απαιτεί επαναχάραξη της ελληνικής στρατηγικής και το οποίο θα συνεχίζει να εμφανίζει την μεγάλη εικόνα. Δεν θα σταματήσουμε να αναφέρουμε ότι η επαναχάραξη της στρατηγικής των ΗΠΑ εξελίσσεται και κάποιοι το αντιλήφθηκαν μεταξύ αυτών και ο τούρκος πρόεδρος. Αναφέραμε, «όσον αφορά τη χώρα μας οι ΗΠΑ την έχουν επιλέξει να αποτελέσει τον ανατολικότερο σταθμό «ελέγχου» της Μέσης Ανατολής και της Ευρασίας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αναβάθμισή της σε όλους τους τομείς που θα σχετίζονται με τον προαναφερόμενο έλεγχο. Με το πέρασμα του χρόνου η ΕΕ και η Γερμανία θα αποδεχθούν την θέση αυτή. Επιπρόσθετα όλοι θα έχουν παρατηρήσει ότι ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα είναι μικρός, οι διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ ενισχύονται με την στρατηγική συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών και οι ΗΠΑ μαζί με όλα τα άλλα γεωπολιτικά – γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα έχουν ξεχωρίσει την χώρα μας. Οι στρατηγικές διμερείς αλλά και οι τριεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα μας, με αραβικές χώρες, χώρες της Αφρικής και Ευρασίας, σχετίζονται με όλα τα παραπάνω».

Όσον αφορά την Τουρκία είναι ένα μεγάλο κράτος, μια μεγάλη δύναμη, ανήκει στο ΝΑΤΟ και θα ενταχθεί καθαρά στα κράτη της Μέσης Ανατολής. Είναι σίγουρο ότι θα της δοθεί ρόλος και παράλληλα θα προσπαθήσει να τον αναβαθμίσει, ταυτόχρονα δε θα προσπαθεί να αναδειχθεί γεωπολιτικά ως περιφερειακή δύναμη.

Ο Ερντογάν αντιλαμβανόμενος την νέα στρατηγική η οποία είναι ξεκάθαρη, μία στρατηγική που δεν αποκρύπτεται πλέον από τις ΗΠΑ, έχει εκνευριστεί και αντιδρά με τον συγκεκριμένο τρόπο. Το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και το γεγονός ότι η οικονομία της βρίσκεται σε δραματική κατάσταση, αναγκάζει τον Τούρκο πρόεδρο στην προεκλογική του ατζέντα να βρίσκεται πρώτα η εξωτερική πολιτική, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Ελλάδα αγνοώντας την οικονομία. Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία προσπαθεί να φανεί και τα κάνει όλα. Πουλάει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία, μεσολαβεί για την ειρήνευση, μεσολαβεί για την εξαγωγή των ουκρανικών δημητριακών. 

Για την χώρα μας έχει επιλέξει τα άκρα με τον λεκτικό παροξυσμό να προεξέχει. Απειλές για δήθεν παραβιάσεις των συνθηκών, απειλές για νησιά που πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα, γαλάζιες θάλασσες…… Στο πλάι του έχει και την τουρκική αντιπολίτευση η οποία προφανώς δεν θέλει να αφήσει στον Ερντογάν να μονοπωλεί το θέμα Ελλάδα. Η εικόνα όμως αυτή που εκπέμπεται προς τα έξω ξεπέρασε τα όρια δημιουργώντας σοβαρές ανησυχίες στον κύριο αποδέκτη που είναι η χώρα μας αλλά και στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Το παράδοξο μέχρι εδώ είναι ότι ενώ από την ΕΕ και τις ΗΠΑ υπάρχουν δηλώσεις που καταδικάζουν την τουρκική προκλητικότητα δεν υπάρχει δήλωση εδώ και ένα μήνα από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg. Αυτός ο αχαρακτήριστος τύπος που μάλλον θυμίζει γραμματέα ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Γ’ κατηγορίας, χωρίς να θέλω να προσβάλλω κάποιον, δεν αντιδρά,δεν μιλάει, σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Και είναι απορίας άξιο πως η χώρα μας δεν του έχει βγάλει μέχρι τώρα «κόκκινη κάρτα».

Η ελληνική στάση γενικά δεν διαφέρει από τον παραδοσιακό τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων τουρκικών απειλών. Έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο χωρίς να αφήνουμε καμιά αμφιβολία για την στάση αυτή. Κάποιος όμως θα πρέπει να μεταφέρει την εικόνα που δεν βλέπει ο τούρκος πρόεδρος. «Το ελληνικό δόγμα κύριε πρόεδρε είναι «αμυντικό». Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε επεκτατικές βλέψεις. Θα έχετε το πλεονέκτημα των πρώτων επιθετικών κινήσεων αλλά για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Πρέπει να γνωρίζετε επίσης ότι για να λειτουργήσει το «αμυντικό» οι επιθετικές επιχειρήσεις οι δικές μας εφαρμόζονται ταυτόχρονα με τις αμυντικές. Αυτός είναι ο λόγος κύριε πρόεδρε που το αμυντικό το έχω σε εισαγωγικά. Τα νησιά μας βάσει αυτού του δόγματος, πενήντα χρόνια τώρα έχουν μόνο αμυντική θωράκιση και θα συνεχίσουν να την έχουν για πάντα. Τα νησιά δεν μετακινούνται, δεν επιτίθενται, μην τα φοβάστε, μην σας ενθαρρύνει όμως η μικρή απόσταση από εσάς ή η μεγάλη που έχουν από εμάς, γιατί τελευταία επικαλείσθε και αυτό. Να τα φοβάστε πολύ μόνο όταν σκέφτεστε κάτι ανήθικο για αυτά».

Πριν το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ «Τι μπορεί να κερδίσει η χώρα μας από μία συνάντηση»; είχαμε επισημάνει ότι ανεξάρτητα με την στρατηγική συμφωνία που έχουμε υπογράψει, η Τουρκία θα συνεχίσει τα ίδια και θα ικανοποιείται στα απειλητικά λόγια. Και για να μιλήσουμε αεροπορικά η προμήθεια καινούργιων F-16 από την Τουρκία και η αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων δεν σημαίνει τίποτε. Η τουρκική πλευρά θα πρέπει να διαβάσει καλά τις αναλύσεις των Νατοϊκών αεροπορικών ασκήσεων στις οποίες συμμετέχει η χώρα μας καθώς και τα αποτελέσματα των διαφόρων τακτικών Νατοϊκών σχολείων στα οποία συμμετάσχουν Έλληνες πιλότοι για να εκτιμήσει σωστά το επίπεδο της ελληνικής ΠΑ. Διευκρινίζουμε ότι μιλάμε για σήμερα διότι η είσοδος στο παιγνίδι των Rafale ανεβάζει την Ελληνική ΠΑ σε κατηγορία. Ανεβάζει το Αμυντικό Σύστημα της χώρας μας σε επίπεδο. Αντίθετα στην άλλη πλευρά έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο χάσμα απώλειας εμπειρίας μετά το πραξικόπημα του 2016 με την απομάκρυνση πολλών στελεχών. Θέλει χρόνια πολλά για να βρει τον δρόμο της η τουρκική ΠΑ και αυτό το γνωρίζει η ηγεσία της το γνωρίζουν και κάποιο φίλοι μου πτέραρχοι και ναύαρχοι. Το πρόβλημα δεν είναι τα νέα μαχητικά. Το πρόβλημα είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Το ανθρώπινο δυναμικό που θα πρέπει να γνωρίζει γιατί εμπλέκεται κάπου. Ο Τούρκος πρόεδρος για παράδειγμα πρέπει να γνωρίζει ότι δεύτερα Ίμια δεν υπάρχουν. Αν δεν το κατανοήσει, αυτός θα χάσει και για τον λόγο αυτό κάνω αυτή την γρήγορη ανάλυση – εκτίμηση.

Η πρώτη εκτίμηση λέει ότι για οποιαδήποτε κίνηση στρατιωτικής εμπλοκής οι γεωπολιτικές επιπτώσεις θα είναι ραγδαίες με την δημιουργία Κουρδικού κράτους, υιοθέτηση των 12 ν.μ. αιγιαλίτιδας ζώνης από την Ελλάδα και με την Τουρκία να εμπλέκεται εκεί που δεν φαντάζεται κανένας τούρκος πολιτικός.

Η δεύτερη εκτίμηση η στρατιωτική απαιτεί απάντηση στο ερώτημα που θα τεθεί στον τούρκο αρχηγό της ΠΑ. «Θα κερδίσει Αρχηγέ η Τουρκία έναν αεροπορικό πόλεμο αν εμπλακούμε σήμερα;» Αν η απάντηση είναι θετική τότε Sayın Erdoğan’a hoş geldiniz.

Η Τρίτη εκτίμηση εξαρτάται από την αρνητική απάντηση του Τούρκου Αρχηγού και είναι φιλική. Να περιοριστούν οι εξωπραγματικές δηλώσεις των Τούρκων πολιτικών, λίγο δύσκολο αν και το έχουν ξανακάνει, να πουν την αλήθεια στο τουρκικό λαό ότι εχθρική χώρα δεν υπάρχει δυτικά της Τουρκίας. Υπογραμμίζω ότι με εμπλοκή της Ελλάδος στον προεκλογικό αγώνα λύση στα μικρά ποσοστά που εμφανίζει ο Τούρκος πρόεδρος δεν υπάρχει.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top