Με έναν "μαγικό" τρόπο μπλοκάρονται όλες οι προσπάθειες εκμετάλλευσης των ελληνικών κοιτασμάτων-LNG και ΑΠΕ κυριαρχούν στο σκηνικό εν μέσω ενεργειακής κρίσης.
Όλο το προηγούμενο διάστημα είμαστε μάρτυρες ενός τεράστιου υποχθόνιου παιχνιδιού που διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας και αφορά τα δικά μας, τα ελληνικά, τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τα οποία δεν αξιοποιούμε, ενώ η χώρα μας υποφέρει ενεργειακά, και αναζητά χρηματοδότηση από το εξωτερικό.“Βρετανία, Αμερική, Ρωσία και Κίνα, προσπαθούν να πάρουν θέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ( για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων). Έχουμε περισσότερα δικαιώματα από αυτούς στην Κύπρο, με ό,τι κάναμε από το 1571, ενώ μαζί μας έχουμε το δίκαιο, τη στρατιωτική μας παρουσία, και την κυριαρχία μας στην Ανατολική Μεσόγειο”, δήλωσε ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας με εντολή της Άγκυρας, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα το χοντρό παιχνίδι που κάποιοι παίζουν, και στις πλάτες της Ελλάδος, την οποία όπως όλα δείχνουν, παρασκηνιακά δεν της επιτρέπουν να ξεκινήσει να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα της.
Έχουμε μια τρομερή ενεργειακή κρίση, και η χώρα μας παρόλο που υποφέρει, δεν έχει κάνει το παραμικρό για να ξεκινήσει οτιδήποτε στο Ιόνιο Πέλαγος, για παράδειγμα.
Οι έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιωάννινα και Αιτωλοακαρνανία, στις οποίες υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις για τις ενεργειακές δυνατότητες τους, σταμάτησαν αιφνιδιαστικά, προκαλώντας πλήγμα σε ειδικό ελληνικό πρόγραμμα για την εκμετάλλευση φυσικών πόρων εν μέσω της πετρελαϊκής κρίσης.
Την ίδια ακριβώς “ταραγμένη” από την κρίση περίοδο, όλως τυχαίως δύο ενεργειακοί κολοσσοί, η ExxonMobil και η TotalEnergies, ενώ γνωρίζουν τα τρομερά πλούσια κοιτάσματα Νοτίως της Κρήτης, δεν κάνουν απολύτως τίποτα.
«Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης», έχουν υπογραφεί συμβάσεις από τις 27 Ιουνίου 2019, και τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την κοινοπραξία Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια, για τις οποίες όμως δεν έχουμε κανένα νέο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η κοινοπραξία δεν έχει λάβει ακόμη περιβαλλοντική έγκριση για αυτά τα οικόπεδα ( άγνωστο το γιατί), ούτε έχουν συμπεριληφθεί σε ετήσιο πρόγραμμα εργασιών που παραδίδει η ΕΔΕΥ, η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων.
Πριν δύο μήνες περίπου, είχαμε περίεργες και ακατανόητες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο πρακτορείο Arab News.
"Η Ελλάδα πιστεύει στις ΑΠΕ. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ξεκινήσει να εξορύσσει στο βυθό της θάλασσας της Μεσογείου προκειμένου να βρει φυσικό αέριο και πετρέλαιο για έναν πολύ απλό λόγο.
Χρειαζόμαστε 10 ή 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε και από πλευράς κόστους θα ήταν πολύ πιο ακριβό σε σύγκριση για παράδειγμα με το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας. Οπότε από οικονομικής πλευράς, δεν βλέπω την Ελλάδα να γίνεται πετρελαιοπαραγωγός χώρα.
Και με όλο το σεβασμό, το Αιγαίο για παράδειγμα αποτελεί έναν παράδεισο στη γη. Δε σχεδιάζουμε να μετατραπεί σε Κόλπο του Μεξικού. Κατά συνέπεια η Ελλάδα επιθυμεί να έχει ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού”, είχε δηλώσει ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
Ενώ η κατάσταση δεν αλλάζει, βλέπουμε τον τερματικό σταθμό στην Αλεξανδρούπολη που θα αποθηκεύει αμερικανικό LNG, με προορισμό την ΕΕ, να αποτελεί το κύριο έργο της χώρας, μαζί με τα έργα στην Ρεβυθούσα.
Το LNG που προσφέρουν οι ΗΠΑ, δεν είναι φτηνό επουδενί, ενώ η ζήτηση ειδικά το 2021, είναι πολύ μεγαλύτερη από το αναμενόμενο.
Κύριο σχέδιο των ΗΠΑ, είναι η επικράτηση και οι εισαγωγές LNG στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με τη βελτίωση της ενεργειακής τους ασφάλειας, και μιας απεξάρτησης από τη Ρωσία.
Το Ισραήλ από την άλλη πλευρά με ανακοίνωση του υπεύθυνου υπουργείου, μίλησε για τις ΑΠΕ, ως την κύρια στόχευση τα επόμενα χρόνια, αφήνοντας το σχέδιο του αγωγού East Med, ουσιαστικά στο “αέρα”.
Η Ελλάδα μπροστά σε αυτό των κυκεώνα των τρομερών διεθνών συμφερόντων, επιλέγει έως τώρα, να μην εκμεταλλευθεί με “νύχια και με δόντια” την οικονομική ανεξαρτησία της, και την αγορά πιθανόν υπερσύγχρονων μαχητικών και όπλων, μέσω των εξορύξεων, των ολοκληρωτικά δικών της κοιτασμάτων, και αυτό είναι εξοργιστικά προκλητικό για την χώρα μας.
Η Τουρκία θα ξεκινήσει σε λίγο στην Μαύρη θάλασσα να εκμεταλλεύεται το κοίτασμα που βρήκε το πλωτό γεωτρύπανο της πριν μερικούς μήνες, με τον Ερντογάν να θριαμβολογεί ήδη, αλλά από την Αθήνα ούτε φωνή ούτε ακρόαση σε Αιγαίο, Ιόνιο, νότια της Κρήτης και αλλού.
Ποιοι είναι αυτοί τελικά που δεν θέλουν να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα τον ορυκτό της πλούτο, αυξάνοντας την οικονομική και αμυντική ισχύ της άραγε;
Πιθανότατα, όλοι αυτοί που δεν θέλουν να σηκώσει “κεφάλι” ο ελληνισμός, κυρίως για τα δικά τους υποχθόνια σχέδια στην περιοχή, αλλιώς δεν εξηγείται απολύτως τίποτα.
Δημοσίευση σχολίου