Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ για τη χρονιά που φεύγει, το 2021, που έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήταν μια παράσταση, μια ωδή στην επεκτατική πολιτική της κατοχικής δύναμης. Παρουσίασε τα επιτεύγματα της χώρας του και χωρίς περιστροφές ανέδειξε αυτό που όλοι το γνωρίζουν και οι περισσότεροι το ανέχονται. Ότι η κατοχική Τουρκία είναι μια ταραχοποιός χώρα, που διά της στρατιωτικής ισχύος προχωρεί στην υλοποίηση των σχεδιασμών της. Σχεδιασμών σε βάρος γειτονικών χωρών και λαών.
Αναφερόμενος στην Κύπρο, μεταξύ άλλων, είπε πως «προστατέψαμε αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’ στην Ανατολική Μεσόγειο. Το 2021, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση προσπάθησαν να στείλουν ερευνητικά πλοία τρίτων χωρών στην υφαλοκρηπίδα μας 7 φορές· τους αποτρέψαμε όλους με τις διπλωματικές μας πρωτοβουλίες και την παρουσία μας στο πεδίο όταν χρειάστηκε. Βάλαμε το όραμα της λύσης δύο κρατών στην παγκόσμια ατζέντα με βάση την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο καθεστώς. Σπάσαμε επίσης τους κανόνες με το άνοιγμα των Βαρωσίων.
Καταγράψαμε τη νόμιμη πολιτική μας με την «ΤΔΒΚ» στις άτυπες συναντήσεις στη Γενεύη. Δεν ανεχθήκαμε βήματα εχθρικά προς τη χώρα μας από την Ελλάδα», είπε ο Τσαβούσογλου. Και δεν άφησε πίσω τις «επιδόσεις» και κατά της Ελλάδος, υπενθυμίζοντας την επιστολή που έστειλε στον ΟΗΕ στην οποία κατέγραψε τη θέση πως «σε περίπτωση της παραβίασης του καθεστώτος της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου είναι συζητήσιμη και η κυριαρχία τους». Έκανε δε λόγο για προσπάθειες αύξησης από ελληνικής πλευράς με τεχνητό τρόπο της έντασης στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας πως αυτό είναι επικίνδυνο για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Ποιος τα λέγει αυτά; Ο εκπρόσωπος του καθεστώτος Ερντογάν. Ο εκπρόσωπος της κατοχικής δύναμης.
Αυτή είναι η Τουρκία. Αυτή είναι η εξωτερική πολιτική, που ακολουθεί και εφαρμόζει αξιοποιώντας όχι τη διπλωματική πειθώ, αλλά τις μεθόδους επιβολής, που προωθούνται έχοντας ως εργαλείο τη στρατιωτική υπεροπλία. Είναι προφανές πως αυτή την πολιτική θέλησε να παρουσιάσει ο Τσαβούσογλου χωρίς περιστροφές και διπλωματική γλώσσα. Το γεγονός ότι επικαλείται σε κάποιες περιπτώσεις το «διεθνές δίκαιο», το οποίο ειρήσθω εν παρόδω το χρησιμοποιεί αλά καρτ η κατοχική δύναμη αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη, αυτό επί της ουσίας δεν σημαίνει τίποτε. Κι αυτό γιατί η Άγκυρα καταπατά το διεθνές δίκαιο και παραβιάζει συστηματικά τις βασικές αρχές, που διέπουν τη λειτουργία των διεθνών και διμερών σχέσεων.
Περαιτέρω, εκείνο που θα πρέπει να επισημανθεί είναι η ανακοίνωση που έγινε από τον κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τη συνάντηση των εξουσιοδοτημένων αποστολών από Τουρκία και Αρμενία με θέμα την απόπειρα εξομάλυνσης σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μετά τη λήξη του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που θα διεξαχθεί στη Μόσχα. Τα αποτελέσματα αυτών των συζητήσεων θα διαφανούν στη συνέχεια και θα αξιολογηθούν. Θα έχει ενδιαφέρον η προσπάθεια προσέγγισης, μετά από δεκαετίες αντιπαραθέσεων. Έχει, όμως, σημασία και ποιος κάνει τη μεσολάβηση. Αλλά για αυτά θα επανέλθουμε όταν θα διαμορφωθεί εικόνα.
Δημοσίευση σχολίου