GuidePedia

0


Παναγιώτης Νάστος
Η Τουρκία επιχειρεί εκτός από την καταστροφή του ΡΚΚ και τον εκτουρκισμό του Β. Ιράκ, προκειμένου να δορυφοριοποιήσει πλήρως το ημιαυτόνομο κουρδικό κρατίδιο

ΗΤουρκία εμπλέκεται με διαρκείς στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Β. Ιράκ , στο οποίο διατηρεί σε μόνιμη βάση στρατιωτικές βάσεις, με απώτερο σκοπό την καταπολέμηση του ΡΚΚ, την εξάλειψή του από την περιοχή και την απομόνωσή του στην οροσειρά του Καντίλ, στα σύνορα Ιράκ-Ιράν, έτσι ώστε να μπορέσει με μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση εκεί να το διαλύσει.

Παρά τις συνεχείς επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (ΤΕΔ) στο βόρειο Ιράκ, το PKK εξακολουθεί να υφίσταται.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι ο τοπικός κουρδικός πληθυσμός του Βορείου Ιράκ διάκειται ευμενώς στους αντάρτες του ΡΚΚ, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι ο πνεύμονας του αντάτικου για την επιβίωσή του είναι ο τοπικός πληθυσμός.
Με βάση τα παραπάνω η Τουρκία επιχειρεί να ανατρέψει είτε δια της βίας είτε δια της πειθούς αυτή τη φιλική συμπεριφορά και στάση του κουρδικού πληθυσμού έναντι του ΡΚΚ.

Οι δηλώσεις του Τούρκου Πρόξενου στη Μοσούλη

Στα πλαίσια της πειθούς αυτή τη φορά ο Toύρκος Γενικός Πρόξενος Küçüksakallı έκανε δηλώσεις στον ανταποκριτή του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, σχετικά με τη διαδικασία ανοικοδόμησης της Μοσούλης, τη συμβολή της Τουρκίας σε αυτή τη διαδικασία και την παρουσία της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στην περιοχή.

Ο Küçüksakallı δήλωσε ότι υπήρξε μεγάλη ταλαιπωρία σε όλο το Ιράκ και ειδικά στη Μοσούλη στο παρελθόν, αλλά ελπίζουν ότι αυτές οι κακές μέρες έχουν τελειώσει.

Ο Küçüksakallı τόνισε ότι η διαδικασία ανοικοδόμησης συνεχίζεται στη Μοσούλη και ότι υπάρχει μια πολύ ζωντανή κοινωνία, μια δυναμική κοινωνία των πολιτών και επιχειρηματικός κόσμος στην πόλη, και είπε ότι το Γραφείο του Κυβερνήτη και οι ιρακινές κυβερνητικές μονάδες υποστηρίζουν επίσης τις προσπάθειες ανοικοδόμησης.

Το σχέδιο εκτουρκισμού της Μοσούλης

Ο Küçüksakallı δήλωσε ότι νοσοκομεία και γέφυρες κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της Μοσούλης και οι δύο γέφυρες κατασκευάστηκαν από τουρκικές εταιρείες. Η Τουρκία συμβάλλει στην ανοικοδόμηση της Μοσούλης, τόσο με τους δημόσιους θεσμούς όσο και με τον ιδιωτικό της τομέα», είπε.

Ο Küçüksakallı δήλωσε ότι ο κόσμος είναι επίσης πολύ ενθουσιασμένος για την ανοικοδόμηση της Μοσούλης, ότι τακτοποιεί τους δρόμους και επισκευάζει τα κατεστραμμένα κτίρια, προσθέτοντας ότι συνεχίζεται η κατασκευή νέων κτιρίων, χώρων εργασίας, εμπορικών κέντρων και εργοστασίων.

Εκφράζοντας ότι εκτός από την αναδιάρθρωση της πόλης, η πολιτιστική και κοινωνική ζωή ανακάμπτει σιγά σιγά, ο Küçüksakallı υπογράμμισε ότι εδώ και χιλιάδες χρόνια, στη Μοσούλη υπάρχει ο πλούτος πολλών διαφορετικών πολιτισμών.

«Από καλλιγράφους μέχρι ζωγράφους, από συγγραφείς μέχρι μουσικούς, η πολιτιστική και κοινωνική ζωή της πόλης αναβιώνει». Ο Küçüksakallı είπε ότι στην πόλη τελούνταν γάμοι και εορτάζονταν επίσης ειδικές ημέρες της Mevlit Kandili και των χριστιανικών κοινοτήτων.

Ο Küçüksakallı είπε, "Ο κόσμος του πολιτισμού και της τέχνης εδώ θέλει να συμμετάσχει σε εκθέσεις και στη χώρα μας. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Τουρκία. Υποστηρίζουμε επίσης αυτό το ενδιαφέρον. Επειδή υπάρχουν πραγματικά ισχυροί ιστορικοί, κοινωνικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ Μοσούλης και Τουρκίας.Το γνωρίζαμε αυτό, αλλά το επιβεβαιώσαμε με την εξάμηνη εμπειρία μας εδώ." τόνισε

Μιλώντας για τη συνεισφορά της Τουρκίας στη αναδάσωση της Μοσούλης, ο Küçüksakallı είπε:

"Η Μοσούλη συμμετείχε επίσης στην εκστρατεία αναδάσωσης "Breath to the Future" που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου μας. Στο πρώτο στάδιο, δωρίζονται 250.000 δενδρύλλια και γίνονται προσπάθειες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη για να αυξηθεί αυτός ο αριθμός σε ένα εκατομμύριο δενδρύλλια τα επόμενα χρόνια».

Ο Küçüksakallı δήλωσε ότι με αυτόν τον τρόπο τα πανεπιστήμια στη Μοσούλη θα μετατραπούν σε «πράσινες πανεπιστημιουπόλεις», που θα είναι οι πρώτες στο Ιράκ.

Ο Küçüksakkalı, ανέφερε ότι το Γενικό Προξενείο της Μοσούλης και το Ινστιτούτο Yunus Emre άρχισαν να εργάζονται για την ίδρυση ενός πολιτιστικού κέντρου στην πόλη και ότι το Ίδρυμα Maarif θέλει να ανοίξει ένα σχολείο από το νηπιαγωγείο έως το γυμνάσιο για να παρέχει ποιοτική εκπαίδευση υπηρεσία στους κατοίκους της Μοσούλης το συντομότερο δυνατό.

«Βλέπουμε σοβαρά το άνοιγμα ενός τουρκικού σχολείου από τη Μοσούλη. Υπάρχει ζήτηση. Οι δραστηριότητες της ΤΙΚΑ συνεχίζονται. Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου τέθηκε σε λειτουργία στο Ταλ Αφάρ. Μια γέφυρα χτίστηκε σε μια άλλη Τουρκμενική γειτονιά. Η ΤΙΚΑ έχει ρόλο στη στήριξη των ΜΜΕ εδώ», είπε.

Ο Küçüksakallı επεσήμανε ότι εμπορικά επιμελητήρια, εταιρείες και επιχειρηματίες από την Τουρκία άρχισαν να δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για τη Μοσούλη και είπε ότι όσοι έρχονται από την Τουρκία επισκέφτηκαν τις εκθέσεις της πόλης και είχαν συναντήσεις με τα εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια.

«Οι κάτοικοι της Μοσούλης πιστεύουν ότι η μεγαλύτερη συμβολή στην ανοικοδόμηση της Μοσούλης, στην αναζωογόνηση της εμπορικής ζωής και των υποδομών θα έρθει από την Τουρκία, μεταξύ των γειτονικών χωρών».

Ο Küçüksakallı είπε ότι είναι επιθυμητό η Τουρκία και οι τουρκικές εταιρείες να δραστηριοποιούνται στη Μοσούλη και ότι οι τοπικές αρχές, οι κυβερνήσεις, οι δήμοι και τα κυβερνητικά γραφεία θέλουν επίσης να δώσουν προτεραιότητα στις τουρκικές εταιρείες στα έργα τους.

Οι επιθέσεις κατά τουρκικών στόχων

Ο Küçüksakallı, ο οποίος έκανε αξιολογήσεις για τις επιθέσεις κατά των συμφερόντων της Τουρκίας στην περιοχή, είπε:

«Αυτές οι επιθέσεις σίγουρα δεν εγκρίνονται από τον λαό της Μοσούλης. Ο λαός της Μοσούλης επιθυμεί να σταματήσουν αυτές οι επιθέσεις. Αυτό καταλαβαίνουμε από τις δηλώσεις που λάβαμε τόσο από το κοινό όσο και από τον Τύπο. Επειδή η γνώμη του λαού της Μοσούλης είναι ότι «αυτή η πόλη υπέφερε πολύ από την τρομοκρατία, τραυματίστηκε πολύ, και ήταν πολύ κατεστραμμένη, θέλουμε ασφάλεια, σταθερότητα, ανάπτυξη και ευημερία εδώ. Θέλουμε να σταματήσουν αυτές οι επιθέσεις».

Ο Küçüksakallı μίλησε επίσης για τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της ιρακινής κυβέρνησης και της ιρακινής κουρδικής περιφερειακής κυβέρνησης (IKRG) στις 9 Οκτωβρίου 2020, η οποία αναμένεται να τερματίσει την παρουσία του PKK στο Sinjar. «Οι δηλώσεις που έγιναν και οι πληροφορίες που έχουμε λάβει από το πεδίο δείχνουν ότι η συμφωνία δεν έχει ακόμη τεθεί σε πλήρη ισχύ», είπε.

Ο Küçüksakallı δήλωσε ότι γνώριζαν ότι οι μονάδες ασφαλείας της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ αναπτύχθηκαν σταδιακά στο Sinjar και στα περίχωρά του κατά τη διάρκεια του έτους μετά τη συμφωνία, και είπε:

"Γνωρίζουμε ότι τα σύνορα μεταξύ Συρίας και Ιράκ βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ. Αυτή η τρομοκρατική οργάνωση PKK έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό εμπόδιο στην περιοχή Η παρουσία του PKK δεν είναι επιθυμητή εδώ. Επειδή το PKK είναι καλά γνωστό στον λαό της Μοσούλης, είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που δεν βλάπτει μόνο την Τουρκία, αλλά βλάπτει επίσης τη Μοσούλη και το Σιντζάρ.

Λόγω της παρουσίας της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στο Σιντζάρ, οι Γεζίντι ζουν σε καταυλισμούς. Υπάρχουν Τουρκμενικά και Αραβικά χωριά εκτοπισμένα στο Βόρειο Ιράκ, και οι κάτοικοί τους δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ο πιο σημαντικός λόγος για αυτό είναι το PKK».

Ο Küçüksakallı δήλωσε ότι η ιρακινή κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές περιορίζουν ολοένα και περισσότερο τις δραστηριότητες του PKK στην περιοχή, και ξέρουμε επίσης ότι δεν έχει την ίδια άνεση σε σύγκριση με το παρελθόν, καθώς οι φωνές ανέβηκαν στην περιοχή! «Θέλουν να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά της Τουρκίας».

Συμπεράσματα

Η Τουρκία επιχειρεί εκτός από την καταστροφή του ΡΚΚ και τον εκτουρκισμό του Β. Ιράκ, προκειμένου να δορυφοριοποιήσει πλήρως το ημιαυτόνομο κουρδικό κρατίδιο.

Έτσι η Τουρκία έχοντας ήδη στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή του Β. Ιράκ οι οποίες σταθμεύουν σε μόνιμη φάση σε βάσεις που δημιούργησαν εκεί οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (ΤΕΔ) και προωθώντας το σχέδιο εκτουρκισμού της περιοχής, προσπαθεί να αποφύγει μελλοντικά την ένωση του εν λόγω ημιαυτόνομου κουρδικού κρατιδίου , με το νέο ημιαυτόνομο κουρδικό κρατίδιο που πρόκειται σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργηθεί στη ΒΑ Συρία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top