Η πρόκληση της Τουρκίας απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ατλαντική Συμμαχία εν γένει, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τα τουρκικά μέσα μεταδίδουν τα στιγμιότυπα από την άφιξη τμημάτων των συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιβληματικής προστασίας S-400 Triumf, με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας να επιβεβαιώνει την άφιξη.
Γράφει ο ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Όλο το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στο ποια θα είναι η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών. Φαίνεται από το σημείο ανάπτυξης του συστήματος ότι το καθεστώς Ερντογάν διαμηνύει εμμέσως στην Ουάσιγκτον, ότι η επιχειρησιακή χρήση του συστήματος θα έχει σχέση με την προστασία του από το ενδεχόμενο ενός νέου πραξικοπήματος!
Επελέγη η αεροπορική βάση “Ακιντζί”, η οποία είχε απενεργοποιηθεί μετά το πραξικόπημα, καθώς είχε τότε αναφερθεί, ότι το σύνολο σχεδόν των πιλότων της βάσης συμμετείχε στο πραξικόπημα. Μάλιστα υπήρξαν στη συνέχεια σκέψεις για μετατροπή της έκτασης που καταλαμβάνει σε πάρκο! Υπενθυμίζεται, ότι από την εν λόγω βάση είχαν απογειωθεί F-16 που απειλούσαν να πλήξουν “καθεστωτικούς στόχους” κατά το πραξικόπημα στα μέσα Ιουλίου του 2016.
Με απλά λόγια, οι S-400 δεν θα στρέφονται εναντίον στόχων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο όπως απειλούσαν οι Τούρκοι, αλλά θα στραφούν εναντίον… πραξικοπηματιών στο μέλλον που θα επιδιώξουν να ισοπεδώσουν π.χ. το ελεγχόμενο από τον Ερντογάν υπουργείο Άμυνας.
Προφανώς, ο Ερντογάν και το ισλαμιστικό σινάφι του διαθέτουν πολύ χιούμορ! Συμβόλαιο 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να προστατεύσει το “ελέω Αλλάχ” καθεστώς του από το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί νέο πραξικόπημα; Μπορεί να έχουν κατακλέψει πολλά περισσότερα βέβαια από τον Τούρκο πολίτη με αποτέλεσμα οι οικογένειες Ερντογάν και Γιλντιρίμ – τουλάχιστον – να παριστάνουν τους εφοπλιστές (άλλοι κυβερνητικοί έχουν κάνει περιουσίες και από άλλους τομείς) της οικονομίας, από την αμυντική βιομηχανία μέχρι τις κατασκευές), εδώ θα κολλήσουν;
Οι Τούρκοι αφήνουν να εννοηθεί ότι οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν σε χρονικό διάστημα από έναν έως έξι μήνες! Είναι προφανές ότι “παίζουν” με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θα επιδείξουν επικίνδυνη αφέλεια εάν “καταπιούν” το ότι οι Τούρκοι θα χρησιμοποιήσουν ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα στον κόσμο για… καθεστωτική ασφάλεια. Προφανώς, άπαξ και τεθεί επιχειρησιακά λειτουργικό, το σύστημα μπορεί να αναπτυχθεί ανά πάσα στιγμή όπου χρειαστεί.
Η ανακοίνωση εκδίωξης των Τούρκων από το πρόγραμμα του F-35, τόσο στο επίπεδο της παραλαβής των μαχητικών από την Τουρκία, όσο και στο επίπεδο της συμμετοχής εταιριών του κλάδου της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, φαντάζει πλέον ως η πιθανότερη εξέλιξη. Για την επιβολή κυρώσεων ας περιμένουμε… Ωστόσο, ο εκνευρισμός της Ουάσιγκτον θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη σκλήρυνση της στάσης.
Η απειλή των Τούρκων διά του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η Τουρκία θα οδηγήσει σε αύξηση της τουρκικής δραστηριότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, μπορεί μεν να είναι ανησυχητικές, οι Τούρκοι όμως θα πρέπει να σκεφτούν καλά για τις επιπτώσεις…
Διότι μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να αναστρέψει το κλίμα ανοχής της τουρκικής συμπεριφοράς στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οδηγώντας σε σκληρές κυρώσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Διότι για να σε βοηθήσουν οι σύμμαχοί σου στην Ένωση, πρέπει να δημιουργήσεις και το κατάλληλο περιβάλλον που θα τους διευκολύνει.
Η ουσία είναι ότι οι Αμερικανοί πρέπει να αποδείξουν στην πράξη το πόσο επιτρέπουν σε μια “απροσάρμοστη διεθνώς” χώρα – πάλαι ποτέ σύμμαχο όπως η Τουρκία, να συνεχίσει να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο, που δεν διευκολύνει καν την έναρξη συζητήσεων – διαπραγματεύσεων.
Με τη στάση της, η Άγκυρα διαμηνύει ότι θα χρησιμοποιήσει τις συζητήσεις για να προωθήσει την ερμηνεία του διεθνούς δικαίου της θάλασσας που έχει κατασκευάσει για τον εαυτό της, με τρόπο που να εξυπηρετεί τις αρπακτικές της προθέσεις.
Οι ΗΠΑ θα πρέπει να θυμηθούν, ότι η τεράστια ανοχή απέναντι στην αποκλίνουσα τουρκική συμπεριφορά, λόγω γεωστρατηγικής σημασίας, οδήγησε αυτή η συμπεριφορά να στραφεί απέναντι στο ίδιο της το “σπίτι”, την Ατλαντική Συμμαχία, άρα και εναντίον -κυρίως- των ίδιων. Ήρθε η ώρα η συμπεριφορά αυτή να ελεγχθεί. Προτού είναι πολύ αργά.
Δεν μπορεί όλος ο φυσιολογικός κόσμος να αποδέχεται το υπάρχων πλαίσιο και αν είναι ανοιχτό στη διόρθωση οποιασδήποτε δυσλειτουργίας του, ποτέ όμως με τη λογική του “άσπρο-μαύρο”. Δεν είναι δυνατόν να έχουν οι πάντες συμφωνήσει ότι τα νησιά που έχουν οικονομική δραστηριότητα δικαιούνται θαλασσίων ζωνών και μόνοι τους οι Τούρκοι να επιχειρούν να επιβάλλουν το ΟΧΙ, επειδή έτσι τους βολεύει.
Πολλώ δε μάλλον όταν αυτό γίνεται ανεκτό χωρίς συνέπειες, τη στιγμή μάλιστα που η Άγκυρα απειλεί Θεούς και δαίμονες, λέγοντας επί της ουσίας “αν δεν μου δώσετε όσα ζητάω θα τα πάρω με το ζόρι”! Πόσο θα ανέχονται τη γελοιοποίηση οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση από μια Τουρκία που παριστάνει τον”νταή”, όμως ο τρόμος της για τις εξελίξεις δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί;
Ακόμα και η δήθεν – όψιμη σύμμαχος των Τούρκων, η Ρωσία, επιδεικνύει αυτοσεβασμό, τουλάχιστον, αρνούμενη να αποδεχθεί αυτό τον τουρκικό παραλογισμό. Η τρέλα αυτή, αργά ή γρήγορα, θα οδηγηθεί σε ένα τέλος. Αυτό που διακυβεύεται είναι το μήνυμα που θα σταλεί προς τους επίδοξους “Ερντογάν” αυτού του κόσμου από την αντιμετώπιση της κατάστασης. Άρα είναι θέμα… “διεθνούς τάξης πραγμάτων”.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου