Περισσότερες πληροφορίες για την άσκηση Mavi Vatan δημοσιεύτηκαν στα τουρκικά ΜΜΕ επιβεβαιώνοντας την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν οι Τούρκοι Επιτελείς του Ναυτικού για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη κινητοποίηση του Στόλου αλλά και των δημοσιογράφων οι οποίοι γεμάτοι περηφάνια επεδίωξαν να αποδείξουν ότι το Τουρκικό Ναυτικό δεν έχει πληγεί από τις εκκαθαρίσεις του Ερντογάν.
Του Γιώργου Τσιμπούκη
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την ιστοσελίδα https://turkishnavy.net/ στην άσκηση συμμετέχουν 13 από τις 16 φρεγάτες του Τουρκικού Ναυτικού (81% των πλοίων), 6 από τις 9 κορβέτες (66% των πλοίων), 7 από τα 12 υποβρύχια (58% των υποβρυχίων), 16 από τις 19 πυραυλακάτους (84% των σκαφών), 14 περιπολικά σκάφη ανοικτής θαλάσσης από τα 16 που υπάρχουν (88% της δύναμης), 7 από τα 11 ναρκαλιευτικά (63% των πλοίων) και 22 αποβατικά πλοία LST & LCT από τα 25 πλοία (88% των πλοίων).
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπόλοιπες τρεις φρεγάτες που δεν συμμετέχουν στην άσκηση είναι η TCG Gökçeada (F494) η οποία συμμετέχει στην ΝΑΤΟική δύναμη SNMG-2, η TCG Geliblou (F493) η οποία συμμετέχει στην αποστολή CTF-151 στον κόλπο του Aden και ακόμη μια φρεγάτα η οποία συνοδεύει στην Αν. Μεσόγειο το ερευνητικό πλοίο Barbaros Hayrettin, ενώ το ερευνητικό πλοίο συνοδεύουν και δύο κορβέτες.
Αναφορικά με τα υποβρύχια, δύο σκάφη επιχειρούν στην Αν. Μεσόγειο, με το TCG Gür (S-357) να βρίσκεται στην Κεντρική Μεσόγειο όπου συμμετέχει στην ΝΑΤΟική άσκηση Dynamic Manta-2019. Τέλος το ναρκαλιευτικό TCG Akçakoca συμμετέχει στην ΝΑΤΟική αντιναρκική δύναμη SNMCMG-2 (Standing NΑΤΟ Mine Countermeasures Group 2).
Συνολικά στην άσκηση συμμετέχουν 13 φρεγάτες, 6 κορβέτες, 7 υποβρύχια, 16 πυραυλάκατοι, 14 περιπολικά ανοικτής θαλάσσης, 7 ναρκαλιευτικά, 17 βοηθητικά πλοία, 22 αποβατικά LST & LCT, καθώς και ένα εκπαιδευτικό πλοίο. Εκτός από αυτές τις δυνάμεις στην άσκηση συμμετέχουν αριθμός από τα 25 ελικόπτερα τύπου S-70B-28 και από τα 6 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας/ανθυποβρυχιακού πολέμου τύπου P-235.
Όπως αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα η άσκηση Mavi Vatan είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει το Τουρκικό Ναυτικό με την πλέον μεγάλη πριν από αυτή μία άσκηση που είχε πραγματοποιήσει το 1998 εξαιτίας της έντασης που είχε προκύψει με την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην άσκηση αυτή τα τουρκικά πολεμικά πλοία είχαν αναπτυχθεί ανατολικά της Μάλτας και δυτικά της Κρήτης. Σήμερα οι Τούρκοι επιχειρούν να στείλουν μήνυμα στην Ελλάδα την Κύπρο, το Ισραήλ, στην Ιταλία και την Αίγυπτο και ειδικότερα στο Eastern Mediterranean Gas Forum (EMGF).
Στην άσκηση οι Τούρκοι θα δοκιμάσουν τη ναυτική έκδοση του Mizrak-U τον πύραυλο Temren Block-1 ο οποίος μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση 8 χλμ, την κατευθυνόμενη με δέσμη Laser Cirit των 2,75 ιντσών, το τηλεχειριζόμενο σκάφος εντοπισμού ναρκών Gavia, καθώς και τα αεροχήματα Bayraktar και ANKA-S.
Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι 67 πλοία θα επισκεφτούν μεταξύ 6-8 Μαρτίου συνολικά 40 λιμάνια από τα οποία τα επτά βρίσκονται σε γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Γεωργία, η Ουκρανία, η Ρωσία και τα κατεχόμενα της Κύπρου ταυτοχρόνως.
Από τον σχετικό χάρτη που δημοσιεύτηκε εκτιμάται ότι ανατολικά της Ρόδου επιχειρούν τουλάχιστον 4 φρεγάτες, 4 πυραυλάκατοι, 5 περιπολικά ανοικτής θαλάσσης, 1 κορβέτα, 1 υποβρύχιο, 1 πετρελαιοφόρο και φυσικά ο ξεχωριστός στολίσκος των 2 κορβετών και της φρεγάτας που συνοδεύουν το ερευνητικό πλοίο Barbaros Hayrettin στην περιοχή δυτικά της Κύπρου.
Στη Μαύρη Θάλασσα το Τουρκικό Ναυτικό έχει αναπτύξει 5 φρεγάτες, 4 πυραυλακάτους, 2 κορβέτες, 3 περιπολικά σκάφη ανοικτής θαλάσσης, 2 ναρκαλιευτικά, 2 υποβρύχια, 2 βοηθητικά πλοία, 1 πετρελαιοφόρο και 1 εκπαιδευτικό πλοίο.
Στη θάλασσα του Μαρμαρά και στο Αιγαίο το Τουρκικό Ναυτικό εκτιμάται ότι έχει αναπτύξει τουλάχιστον 1 φρεγάτα, 5 περιπολικά σκάφη ανοικτής θαλάσσης, 3 κορβέτες, 8 πυραυλακάτους, 6 ναρκαλιευτικά, 1 υποβρύχιο, 4 βοηθητικά πλοία, 1 πετρελαιοφόρο.
Τα πλοία θα παραμείνουν στη θάλασσα για 10 ημέρες δοκιμάζοντας τις αντοχές των πληρωμάτων των πλοίων των υποσυστημάτων τους και του μηχανισμού επιμελητείας του Τουρκικού Ναυτικού. Αναμφίβολα η άσκηση Mavi Vatan αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση τόσο για τα πλοία, όσο και για τα πληρώματα αλλά και για το μηχανισμό Διοίκησης της δύναμης αυτής ο οποίος στελεχώθηκε με 165 άτομα.
Από την άλλη πλευρά η άσκηση αυτή αποτελεί την πλέον ευχάριστη συγκυρία για το Πολεμικό Ναυτικό αφού θα μπορεί μέσα σε μόλις λίγες ημέρες και χωρίς πολύ κόπο να καταγράψει τα ακουστικά ίχνη και τις ηλεκτρονικές εκπομπές (ELINT) του συνόλου σχεδόν των μονάδων του Τουρκικού Ναυτικού
Είναι βέβαιο ότι οι Τούρκοι αισθάνονται ικανοποιημένοι με τις δυνατότητες τους αφού παρά τις καρατομήσεις στελεχών του Ναυτικού, ο Στόλος κατάφερε να βγει στη θάλασσα χωρίς πολλές απουσίες.
Θα πρέπει όμως κάποιος να τους υπενθυμίσει ότι το ταλαιπωρημένο από τις βαθιές διαχρονικές οικονομικές περικοπές ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, κατάφερε τον Οκτώβριο του 2016 να βγάλει στη θάλασσα κατά την διάρκεια της εβδομαδιαίας διακλαδικής άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2016» συνολικά 80 πλοία, δηλαδή το σύνολο των πολεμικών του μονάδων.
Επομένως καλοί οι κομπασμοί, αλλά δυστυχώς για τους Τούρκους, για μια ακόμη φορά έρχονται δεύτεροι και με χρονική καθυστέρηση άνω των δύο ετών, ενώ αντιλαμβάνονται ότι σε περίπτωση… εκτροπής, κάτι παρόμοιο θα πρέπει να υπολογίζουν ότι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου