GuidePedia

0

Το τέλος της αμερικανικής ναυτικής κυριαρχίας στην Ασία

η παγκόσμια κυριαρχία του αμερικανικού στόλου κάποια στιγμή στα μέσα ή στα τέλη της δεκαετίας του 2020 θα υπερφαλαγγιστεί από τον κινεζικό στόλο.

Ορισμένα από τα πιο σημαντικά thinks tanks των ΗΠΑ αλλά και το αμερικανικό Πεντάγωνο έχουν υποτιμήσει πιθανώς τον αριθμό των κινεζικών πυρηνικών υποβρυχίων που βρίσκονται υπό κατασκευή, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Οι δορυφορικές απεικονίσεις των ναυπηγείων Bohai και του ναυτικού σταθμού Longpo που πραγματοποίησε το Planet Labs δείχνουν ότι «η Κίνα δεν έχει ακόμα ένα αξιόπιστο αποτρεπτικό μέσο στη θάλασσα», δήλωσε η Catherine Dill ερευνήτρια του James Martin Center for Nonproliferation Studies στο Ινστιτούτο Διεθνών Μελετών του Middlebury.
Δύο από τα τέσσερα υποβρύχια της κατηγορίας Jin της Κίνας «φαίνεται ότι δεν λειτουργούν και υφίστανται συντήρηση ή επισκευές στο ναυπηγείο Bohai, υποδεικνύοντας ότι η αξιοπιστία εξακολουθεί να είναι υπό αμφισβήτηση».

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την στρατιωτική έκθεση του 2018 του Υπουργείου Άμυνας της Κίνας και την έκθεση του Κέντρου για τις Στρατηγικές και Διεθνείς Σπουδές (CSIS), η οποία είχε δηλώσει ότι η Κίνα είχε τέσσερα λειτουργικά υποβρύχια τύπου Jin-class.
Η έκθεση ανέφερε ότι υπάρχει ένα επιπλέον υποβρύχιο που βρίσκεται υπό κατασκευή που έχασε το Πεντάγωνο.

Ο Jeffrey Lewis, του Dill, ανακάλυψε ότι η Κίνα είχε ένα ακόμα πυρηνικό υποβρύχιο το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή.
Παρατήρησε συνολικά πέντε υποβρύχια τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της παραγωγής, τρία στο Longpo και δύο στο ναυπηγείο Bohai, υποδεικνύοντας ότι οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού της Κίνας είναι μπροστά από το χρονοδιάγραμμα για να επιτευχθεί ο στόχος των οκτώ υποβρυχίων.
«Η Κίνα συνεχίζει να εκσυγχρονίζει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, σε γενικές γραμμές», δήλωσε ο Dill.

«Δίνει μεγάλη έμφαση στο πρόγραμμα SSBN, διότι όλα τα παραδοτέα πυρηνικά όπλα βρίσκονται σε επίγεια συστήματα.
Η επέκταση αυτών των SSBN δίνει στην Κίνα πιο ευελιξία και αξιοπιστία».





Συγκριτικά, ο στόλος πυρηνικών υποβρυχίων των ΗΠΑ διαθέτει 14 υποβρύχια τύπου «Ohio-class», τα οποία είναι συγκρίσιμοι σε μέγεθος με τα κινεζικά τύπου «Jin-class» και τα ρωσικά τύπου «Borey-class».

Ο επικεφαλής της γεωπολιτικής σχολής του Boston College Robert Ross, ένας εμπειρογνώμονας για την πολιτική άμυνας και ασφάλειας της Κίνας, δημοσίευσε μια νέα έκθεση με τίτλο «Το τέλος της αμερικανικής ναυτικής κυριαρχίας στην Ασία», στην οποία προειδοποιεί ότι με τον τρέχοντα ρυθμό εκσυγχρονισμού από την Κίνα, η παγκόσμια κυριαρχία του αμερικανικού στόλου κάποια στιγμή στα μέσα ή στα τέλη της δεκαετίας του 2020 θα υπερφαλαγγιστεί από τον κινεζικό στόλο.
«Η ταχεία άνοδος του κινεζικού ναυτικού προκαλεί την αμερικανική κυριαρχία στις θάλασσες της Ανατολικής Ασίας», γράφει ο Ross.

«Οι ΗΠΑ, ωστόσο, δεν μπόρεσαν να χρηματοδοτήσουν ένα ισχυρό σχέδιο ναυπηγικής που θα μπορούσε να διατηρήσει την περιφερειακή τάξη ασφαλείας και να ανταγωνιστεί αποτελεσματικά τη ναυτική οικοδόμηση της Κίνας».

«Η προκύπτουσα μεταστροφή της ισορροπίας εξουσίας έχει οδηγήσει σε θεμελιώδεις αλλαγές στις αμερικανικές εξαγορές και στην αμυντική στρατηγική.
Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη επιτύχει την μειωμένη επιρροή της στην Ανατολική Ασία».
Ο Ross παρέχει τεκμηρίωση που δείχνει ότι η Κίνα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την ανάπτυξη ναυτικού στόλου που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ, αλλά όλο και πιο σύγχρονο.
Κάπου περίπου το 2038, περίπου δύο δεκαετίες από τώρα, η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ στις στρατιωτικές δαπάνες και θα γίνει η κυρίαρχη υπερδύναμη του κόσμου όχι μόνο στον πληθυσμό και την οικονομική ανάπτυξη - η Κίνα πρόκειται να ξεπεράσει την αμερικανική οικονομία το αργότερο το 2032 - δύναμη και παγκόσμια επιρροή.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top