GuidePedia

0
      Σκίτσο Κυριάκος Γκούμας

Το Τεμάχιο 4 είναι το πιο κρίσιμο “οικόπεδο” της Κυπριακής ΑΟΖ,διότι με αυτό το “οικόπεδο”, η ΑΟΖ της Ελλάδας “αγγίζει” την ΑΟΖ της Κύπρου, αποκλείοντας την Τουρκία από το να έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο.

Του Κώστα Βενιζέλου
Η Τουρκία από τη ρητορική περνά στις πράξεις και επιχειρεί να επιβάλλει τετελεσμένα στην κυπριακή ΑΟΖ. Η χθεσινή είσοδος του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, «Μπαρμπαρός», στο θαλασσοτεμάχιο 4, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνοδευόμενο από τέσσερα πολεμικά πλοία, στέλνει μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες, κυρίως όμως προς τη Λευκωσία.

Το γεγονός ότι τα τουρκικά σκάφη, ερευνητικό και πολεμικά, αναχώρησε από το τεμάχιο 4 δεν σημαίνει τίποτε επί της ουσίας καθώς είναι προφανές πως θα επανέλθει.

Όταν ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε πρόσφατα ότι «οι Αμερικανοί έχουν μια στάση“μην μπείτε μόνο εκεί ( τεμάχιο 10) και από ‘κει και πέρα να κάνετε οτιδήποτε”», φαίνεται να είχε δίκαιο.

Οι Τούρκοι προφανώς και δεν θα παρενοχλήσουν την Exxon Mobil, ενδεχομένως ούτε και άλλων εταιρειών τις έρευνες, όπως της Total. Θα προβαίνει σε ενέργειες που ενοχλούν την Κυπριακή Δημοκρατία και ευθέως αμφισβητούν την κυριαρχία τους.

Υπάρχει από χθες ένα δεδομένο το οποίο δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει:
Οι Τούρκοι έχουν εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ και το ερευνητικό τους πλοίο υποστηρίζεται από τέσσερις πολεμικές φρεγάτες. Σημειώνεται συναφώς ότι από κοντά παρακολουθώντας τις τουρκικές κινήσεις βρίσκεται και η φρεγάτα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού «Ψαρά», η οποία έλεγχε τις κινήσεις του «Μπαρμπαρός», όταν κινείτο τις προηγούμενες ημέρες σε θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος.

Κανείς δεν ανέμενε πως θα υπήρχαν αντιδράσεις από τρίτους στις τουρκικές προκλήσεις. Ούτε από τους Αμερικανούς, ούτε τους Γάλλους, τους Ισραηλινούς. Όλοι τους θα αντιδράσουν όταν θα επηρεασθούν ευθέως τα δικά τους συμφέροντα. Αν και είναι προφανές πως αμφισβητώντας η Τουρκία την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το δικαιώματα της να υλοποιήσει το ενεργειακό της πρόγραμμα, αμφισβητούν και τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Λευκωσία μαζί τους.

Είναι προφανές πως εισερχόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο ενόψει του γεγονότος ότι το καθεστώς Ερντογάν κλιμακώνει βαθμηδόν την ένταση εγκαταλείποντας ενίοτε τις ρητορικές εξάρσεις και «μετακομίζοντας» στις πράξεις.

Η ενέργεια αυτή της Άγκυρας στο θαλασσοτεμάχιο 4 θεωρείται ως το πρώτο βήμα αντίδρασης έναντι της Κύπρου και του ενεργειακού προγράμματος. Η κίνηση αυτή στην σκακιέρα της έντασης και των τακτικών ενεργειών διαψεύδει εν πολλοίς όσους- κυρίως σε Ελλάδα και Κύπρο- θεωρούσαν πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα ρίξει τους τόνους και δεν θα προβεί σε προκλήσεις, σε ενέργειες αποτροπής των ενεργειακών σχεδιασμών της Λευκωσίας.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top