Τα 9 συμπεράσματα που προέκυψαν από την υπόθεση του πάστορα Μπράνσον καταγράφει ο Ιλχάν Τανίρ σε ανάλυσή του στο ahval.com. Όπως προκύπτει τίποτα θετικό δεν βγήκε για τον Ερντογάν και την Τουρκία απ΄ αυτή την υπόθεση.
Πρώτον, η Τουρκία εμφανίστηκε ως η χώρα που ασκεί πολιτική μέσω ομηριών! “Δώστε μας των Γκιουλέν να σας δώσουμε τον πάστορα” είχε πει ο Ερντογάν τον Σεπτέμβριο! Τελικά και τον πάστορα απελευθέρωσε και τον Γκιουλέν δεν πήρε. Το μόνο που έμεινε είναι το συμπέρασμα ότι η Τουρκία είναι κράτος απαγωγέας…
Δεύτερον: Η υπόθεση Μπράνσον επιδείνωσε την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας. Κατά την προηγούμενη δίκη του Μπράνσον στις 18 Ιουνίου, η τουρκική λίρα είχε ισοτιμία 4,62 δολάρια και λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση του Μπράνσον να παραμείνει κρατούμενος αλλά υπό κατ ‘οίκον περιορισμό, η λίρα υποχώρησε στις 7 λίρες ανά δολάριο . Επιπλέον, οι Η.Π.Α. επέβαλαν δασμούς.
Τρίτον, αποκαλύφθηκε η αδικία του δικαστικού συστήματος της Τουρκίας. Μάρτυρες του καθεστώτος κατέθεσαν ότι ο πάστορας συνεργαζότάν με Κούρδους και Γκιουλενιστές με στόχο τον διαμελισμό της Τουρκίας. Στην δίκη της 12ης Οκτωβρίου απέσυραν τις καταθέσεις τους.
Τέταρτον, η δίκη Μπράνσον έκανε γνωστό σ΄ όλο τον κόσμο τι ακολούθησε μετά από την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία. Χιλιάδες άνθρωποι κατηγορήθηκαν και κρατήθηκαν άδικα και η υπόθεση Μπράνσον το έκανε γνωστό σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Πέμπτον: Η αξιοπιστία του τουρκικού κράτους και της κυβέρνησης επλήγησαν ανεπανόρθωτα. Για παράδειγμα, για την εξαφάνιση του Σαουδάραβου δημοσιογράφου Τζαμάλ Χασόγκγι, οι τουρκικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι το Ριάντ έστειλε στην Κωνσταντινούπολη ομάδα για να κάνει τη δολοφονία. Οι αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον έλεγαν: “Ναι, αυτό που οι Τούρκοι λένε είναι λογικό, αλλά πώς μπορούμε να πιστέψουμε μια κυβέρνηση που μας εμπαίζει εδώ και τόσο καιρό;”
Το έκτο αποτέλεσμα είναι ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ δεν έχουν βελτιωθεί. Οι Η.Π.Α. έχουν επεκτείνει τους στόχους τους στη Συρία και έχουν αποφασίσει να εξουδετερώσουν την επιρροή του Ιράν. Αυτό σημαίνει ότι ο συνασπισμός που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ στα βορειοανατολικά της Συρίας θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους Κούρδους . Επίσης υπάρχει το θέμα των S-400. Αν η Τουρκία επιμείνει στην αγορά τους, τότε τα F-35 δεν θα παραδοθούν.
Τέλος, η εξαμηνιαία διορία που επέβαλαν οι ΗΠΑ για να τερματίσουν τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν θα λήξει την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου και στη συνέχεια θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις και η πίεση για κυρώσεις στο Ιράν.
Έβδομο:Από οικονομική άποψη, η απελευθέρωση του Μπράνσον δεν θα ανακουφίσει την Τουρκία. Την Παρασκευή, η απάντηση του Τραμπ σε μια ερώτηση που τέθηκε στο Σινσινάτι σχετικά με το αν η κυβέρνηση είχε σχέδια να άρει κυρώσεις στην Τουρκία ,απάντησε ότι «δεν έχει καμία σχέση αυτό».
Το όγδοο αποτέλεσμα είναι ότι το Τραμο πήρε αυτό που ήθελε. Τρεις εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη ότι η βάση του αποτελείται κυρίως από ευαγγελιστές ψηφοφόρους που κυμαίνονται μεταξύ 55-60 εκατομμυρίων, η νίκη του Τραμπ είναι πιο βέβαιη.
Το ένατο συμπέρασμα είναι ότι το μόνο που θεωρητικά κέρδισε ο Ερντογάν είναι …μια ανάσα! Ο Τραμπ θα συνεχίσει να του επιτίθεται κάθε μέρα από το twitter κι αυτό ίσως να ηρεμήσει κάπως τις αγορές.Πόσο θα διαρκέσει αυτό; Μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου και το τέλος της διορίας για το εμπάργκο κατά του Ιράν ,στο οποίο ο Ερντογάν αρνείται προς το παρόν να ΄χει συμμετοχή.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου